Peste 5.500 bistriţeni au datorii la Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud

La finele primului trimestru al anului, în evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud figurau 5.582 persoane care, deşi au realizat venituri din activităţi independente în perioada 2005-2010, nu şi-au achitat contribuţia la Fondul Unic Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate. Potrivit preşedintelui Vilhelm Szekely, datoriile acestora se ridică la 8 milioane lei. „Urmărim permanent această situaţie, se emit decizii de impunere, somaţii tip executoriu şi, dacă este cazul, se ajunge la poprirea conturilor bancare. Neavând specialişti în evaluarea bunurilor, nu putem apela la acest tip de executare”, menţionează preşedintele CAS BN. Conform aceleiaşi surse, în primele trei luni din 2011, a fost recuperată suma de 1,4 milioane lei.

Nu toţi cei pentru care s-au emis deciziile de impunere îşi plătesc restanţele. Un număr de 76 debitori au atacat în instanţă această decizie, majoritatea invocând chestiuni legate de procedură, în sensul că nu au fost înştiinţaţi în scris, ci doar pe site-ul instituţiei şi pe afişele publicate la sediul CAS BN. De cealaltă parte, Vilhelm Szekely susţine că CAS BN nu dispune de fonduri pentru a trimite… scrisori recomandate.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi CNAS au semnat un protocol prin care structurile ANAF transmit listele cu toate persoanele care au declarat că obţin venituri din diverse surse. Bazele de date ale celor două instituţii au fost „confruntate”, iar pentru cei care nu se aflau în evidenţa CAS BN au fost calculate obligaţiile de plată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5