Peste 70% din bugetul comunei Teaca merge spre investiții. Şcoala din Ocniţa, dispensarul, asfaltări de drumuri și canalizare, în vizorul primarului Iustian Muntean
Consiliul Local al comunei Teaca a analizat şi aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2018. Din suma totală de 25.482.000 lei venituri la bugetul local pe acest an, 70% merg pe investiţii care privesc îndeosebi infrastructura.
Cea mai mare parte a bugetului local o reprezintă sume provenite din fonduri europene în sumă de peste 4 milioane euro (PNDR, PNDL, FEN) pentru realizarea mai multor obiective. Este vorba despre modernizare spital Teaca - 5 milioane lei; Canalizare şi drumuri asfaltate în satele Viile Tecii şi Budurleni – 7 milioane lei; Reabilitare şcoală din satul Ocniţa – 2 milioane lei; Asfaltare drumuri agricole şi de interes local – 3,6 milioane lei; Proiect IMPACT Teaca – 865 mii lei.
Din veniturile proprii la bugetul local, în sumă de 1.015.000 lei, vor fi realizate o serie de investiţii precum Amenajare parc în satele Ocniţa şi Archiud; construcţie capele în satele Ocniţa şi Pintic; cchiziţionarea unui buldoexcavator necesar activităţii de deszăpezire a drumurilor comunale şi efectuarea de lucrări în acest sens la terţi; construcţii de poduri de interes local; reparaţii fântâni sau pietruiri de drumuri conexe.
Bugetul de venituri şi cheltuieli al acestui an este unul modest, iar dacă fondurile europene absorbite din anul 2007 încoace nu ar fi existat, comuna Teaca rămânea, în ceea ce priveşte infrastructura, la nivelul anilor 80. Problema cea mai mare este aceea că zona de câmpie a judeţului, unde se află şi comuna Teaca, cooperativizată în întregime, este o zonă defavorizată faţă de zonele Văii Someşului, cea a Bârgăului şi alte zone de munte în care primăriile deţin mii de hectare de pădure care le aduc venituri considerabile din exploatare, raţională sau nu, a acestora.
Luând în considerare această realitate, ar fi echitabil ca fondurile europene, în funcţie de realitatea proiectelor abordate, să fie orientate de către mai marii judeţului spre aceste zone defavorizate din punct de vedere economic. Practic, acestea sunt aproape fără resurse financiare, în afara taxelor şi impozitelor pe terenuri agricole şi clădiri care, în sărăcia de aici, sunt infime, iar obiectivele economice sunt aproape inexistente. Spre exemplu, în comuna Teaca, una dintre cele mai mari ale judeţului, dacă până în anii 80 existau un număr de peste 1500 de salariaţi, în prezent sunt aproape 150, condiţie în care acele venituri din bugetul local care provin din „impozit pe venit” sunt nesemnificative.
Cu toate aceste neajunsuri, cu tot ce s-a realizat până acum sub conducerea primarului Damian Iustian Muntean, din anul 2008 şi până azi, comuna Teaca este practic de nerecunoscut faţă de situaţia antebelică, iar până în anul 2020 viaţa oamenilor de aici va fi la fel de civilizată ca şi aceea din mediul urban.
Citiţi şi:
- Proiecte majore, aproape de finalizare, la Teaca- unitatea medico-socială, reţele de canalizare, drumuri asfaltate, şcoala din Ocniţa. Primarul Damian Iustian Muntean: Peste 70% din buget, spre investiţii!
- Iustian Muntean: La Teaca, în ultimii patru ani, au fost făcute investiţii de peste 9,4 milioane euro
- Damian Iustian Muntean: Continuăm munca. Împreună dezvoltăm comuna Teaca
- 50 de proiecte de investiții, de peste 62 milioane euro, schimbă fața comunei Teaca. Primarul Iustian Muntean: Avem pregătite studii pentru rețele de gaze naturale, campus școlar, centru cultural multifuncţional
- Drumuri bune pentru fermierii comunei Teaca! Preşedintele Moldovan: Peste 300 de kilometri de drumuri agricole, modernizate în judeţ
Adaugă comentariu nou