În Piața Dominicană avem ”un nou punct istoric pe harta europeană!”

Adi Puşcaş

Cu ocazia comemorării a 70 de ani de la plecarea forţată a saşilor bistriţeni, Primarul Ovidiu Creţu şi preşedintele HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, au dezvelit monumentul ”Exodul”, în Piaţa Dominicană, în prezenţa realizatorului acestuia, artistul plastic Mircea Mocanu, şi a arhitectului Petre Podar, după planurile căruia a fost amplasat monumentul. Ceremonia a început cu intonarea Imnului României şi s-a încheiat cu un miniconcert oferit de orchestra din Drabenderhöhe (Germania), cea mai mare aşezare compactă a saşilor transilvăneni.
”Trăim un moment deosebit în istoria actuală a oraşului Bistriţa. În urmă cu câţiva ani, Asociaţia HOG Bistritz-Nosen a dorit să realizeze în Bistriţa un monument, nu se ştia atunci cum va fi, care să aducă aminte generaţiilor viitoare ce s-a întâmplat în septembrie 1944, pentru ca cei care vor veni să se ferească de a mai avea astfel de episoade triste. Au adunat bani, ei în Germania şi Austria, au comandat unui artist plastic bistriţean, Mircea Mocanu, care a aşternut pe hârtie un proiect, după care a urmat o altă parte, locul de amplasare şi felul cum îl facem. Un monument, dacă nu are şi cadrul necesar, îşi pierde mult din valoare. S-a vehiculat ideea de a-l amplasa pe zidul sau turnul Bisericii Evanghelice, totuşi am optat pentru această locaţie, una dintre cele mai vechi zone locuite. L-am rugat pe arhitectul Petre Podar să ne facă o schiţă de amplasare, iar el ne-a desenat piaţa aşa cum e acum. Aveam proiectele, a fost comandată lucrarea turnată în bronz, iar TCI, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea pasajelor, a primit planşele modificate. N-a fost simplu să-l realizăm. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, care au pus mâna pentru realizarea lui, fie că au donat un euro în Germania, fie că au şlefuit o piatră. Dacă nu exista acest efort comun al comunităţii bistriţeni, al saşilor bistriţeni plecaţi în străinătate, n-am fi reuşit. Suntem mândri că am realizat acest monument, care înseamnă iarăşi un punct european pe harta Bistriţei. Încep să se adune aceste puncte europene”, a spus Primarul Municipiului Bistrița Ovidiu Creţu.
La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean - Radu Moldovan, subprefectul - Ovidiu Frenţ, consilieri locali, primarul orașului Austriac, Wels - Peter Koits, reprezentanţii asociaţiilor saşilor transilvăneni, secretarul Municipiului Bistrița - Floare Gaftone, artistul plastic - Marcel Lupşe, istoricul de artă - Vasile Duda dar și reprezentanții bisericilor istorice din Bistrița care au oficiat o slujbă de sfințire a monumentului și au rostit rugăciuni în română, germană și maghiară.

Comentarii

15/09/14 15:03
Vizitator

Piateta Dominicana este prea mica incat sa gazduiasca o lucrare de for public. De altfel, movila inierbata, obtureaza vizibilitatea spre biserica Sf.Vasile si azilul de batrani si pare lipsita de sens, creind senzatia de inghesuiala. De aceea, pe latura opusa basoreliefului, respectiv pe partea inierbata a movilitei in care este inglobat monumentul, ar putea fi amenajat un ceas floral, element de arhitectura peisagera, menit sa dea sens acestei amenajari indiferent din ce parte ai privi, oferind mai mult farmec si animatie pietei. Cu atat mai mult cu cat locatia se afla pe una din axele turistice si in apropierea parcului municipal proaspat reabilitat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5