70 de ani de la exodul sasilor din Transilvania în Germania şi Austria
Printr-o serie diversă de evenimente, Bistriţa a comemorat, în acest week-end, cei 70 de ani care au trecut de la exodul saşilor din Transilvania în Germania şi Austria.
În cadrul unei conferinţe de presă la care au asistat Monseniorul Reinhart Guib - Episcopul Bisericii Evanghelice C.A., preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria H.O.G. Bistritz-Nosen - Hans Franchy, viceconsulul Germaniei la Sibiu - Hans Schebesch şi viceprimarul oraşului german Wiehl, Wilfried, primarul Ovidiu Creţu a vorbit despre tristul eveniment din viaţa comunităţii germane din Bistriţa şi împrejurimile sale.
,,Am dorit să marcăm evenimtul, să îl comemorăm, spre aducere aminte. Nu este o cifră foarte rotundă, sunt 70 de ani, dar cel puţin la ora actuală sunt încă supravieţuitori ai acestui exod. Dedicăm, în mod special, aceste evenimente sasilor veniţi în Bistriţa, circa 150 de persoane din Germania şi din Austria care doresc să aprticipe la acţiunea de comemorare”, a declarat primarul Ovidiu Creţu în cadrul conferinţei de presă.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria H.O.G. Bistritz-Nosen, domnul Hans Franchy, a precizat că saşii revin, de fiecare dată, cu plăcere la Bistriţa deoarece sunt primiţi ca bistriţeni, nu ca oaspeţi.
Evenimentul a continuat cu un cocktail de bun venit în parcul din Piaţa Centrală.
Citiţi şi:
- Cartea ”Wir Nosner”, lansată în Biserica Evanghelică din Bistrița
- Asociația sașilor bistrițeni a donat o ambulanţă pentru SVSU Bistrița
- În Piața Dominicană avem ”un nou punct istoric pe harta europeană!”
- Prof.dr. Dorel Cosma: Am lucrat intens ca ”Moștenirea Săsească” să ne aparţină. La anul vom încerca să deplasăm această expoziţie în Austria şi Germania
- Imagini tulburătoare ”Plecare în necunoscut. Evacuarea saşilor din Transilvania de Nord 1944”. Nu rataţi o expoziţie ce în scurt timp va merge la Budapesta
Comentarii
Eu stiu ca NU i-a "alungat" nimeni, ca au plecat ei din proprie initiativa, acolo unde au un nivel de trai mai bun ca la noi , parasindu-si casele si proprietatile pe care le-au avut ( luate tot de la noi ... si distribuite de catre regimurile prin care au "trecut "... ) .
Desi unii s-au nascut "aici" la noi, ei nu au fost niciodata si nici nu vor fi legati sufleteste de Romania . Asta-i adevarul .
Adaugă comentariu nou