Un om deosebit, sensibil, modest, iubitor de cultură şi fapte aşternute într-un jurnal incomplet

Pompei Ştefănescu cu „Poveste adevărată”

În „frumoasa şi delicata lume a scrisului” a fost fascinat de puterea cuvântului şi motivat în a-şi aşterne, cu migală şi în ordine cronologică faptele, impresiile şi gândurile, un cunoscător al fenomenului de cultură şi artistic din judeţ, cel care a condus, cu pertinenţă şi profesionalism destinele acestui sector, apreciat şi stimat de colegii şi oamenii de cultură din judeţ, nimeni altul decât dl. POMPEI ŞTEFĂNESCU, din Bistriţa, un om de o modestie rară şi un bun simţ aparte, care s-a lăsat cu mult greu convins să-şi redacteze şi să-şi facă cunoscute faptele şi generaţiilor viitoare, la ceea ce a reprezentat fenomenul cultural.
Astfel, ne-a făcut o surpriză deosebit de plăcută prin apariţia volumului „Poveste adevărată” (Rânduri dintr-un jurnal incomplet) apărut la Editura BARNA’S din Bistriţa, în anul 2011, într-o ţinută grafică deosebită, cu o copertă semnificativă şi calitatea tiparului fiind impecabilă.
Cartea, care este o cronologie a celor petrecute în aria culturii din judeţ, începând cu 15 septembrie 1962, cât şi o parte din autobiografia autorului, dispune de o echipă pertinentă în domeniu: redactor de carte – cunoscutul şi apreciatul Ion Moise, lector de carte – Ioan Lazăr, ziarist; culegere text – Silvia Telcian, coperta şi grafica, tehnoredactare Radu Pintiuţă, iar directorul editurii – Radu Barna – poate fi mulţumit de „rodul muncii”.
Volumul are 177 pagini, se deschide cu un citat: „A scrie este de fapt o problemă de identificare” (Alberto Moravia), iar autorul precizează într-o scurtă notă: „Rândurile ce urmează vorbesc despre lucruri adevărate, fiind un gând bun pentru cei cu care am lucrat şi pentru prietenii mei. Sublinierile din text îmi aparţin”.
Această minunată carte conţine şi un număr mare de fotografii document, iar modul cum au fost relatate evenimentele dovedeşte faptul că autorul stăpâneşte arta scrisului, este un fin şi meticulos observator al evenimentelor.
Aşteptăm cu nerăbdare lansarea, felicităm din suflat autorul şi la mai multe asemenea plăcute surprize.

Comentarii

22/03/12 11:58
Vzitator

Dl. Pompei Stefanescu impreuna cu Sever Ursa a scos o carte prin anii '70 pe cand conducea destinele consiliului culturii bistritene, intitulata "Bistrita-Nasaud - Vatra folclorica". Imi aduc aminte de performantele artistice de exceptie ale formatiei "Cununa de pe Somes" sau de traditiile ca 'Instrutatul boului' sau de 'Festivalul triscasilor' si ma intreb cu nostalgie unde au disparut obiceiurile de alta data?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5