Poţi trata indiferenţa şi la Bistrița !
Pe 7 noiembrie, ora 20.00, la Sinagoga Bistrița, drama Acum tratează indiferența prin spectacolul de teatru documentar INTERFAȚA 3!
Un spectacol experimental în care inovația tehnologică generează sunet și lumină. Pentru prima oară în România, în cadrul spectacolului INTERFAȚA 3, se folosește monitorizarea în timp real prin electro-encefalogramă pentru a produce muzică.
În timpul spectacolului cinci spectatori vor fi monitorizați cu aparatură EEG wireless, iar activitatea lor cerebrală va determina sunetul spectacolului. Monitorizarea EEG produce o hartă auditivă și vizuală a emoțiilor spectatorilor sub forma sunetului, dar și a luminilor spectacolului, a căror culoare este determinată de activitatea electrică cerebrală. În cadrul spectacolului sunt utilizați algoritmi pentru recunoașterea emoțiilor pe baza EEG.
(https://soundcloud.com/alexandru-ber…/interface-5interfata-5)
Timp de 15 zile echipa spectacolului INTERFAȚA 3 va avea reprezentații în 8 orașe din România. O parte dintre aceste orașe precum Baia Mare, Suceava, Bistrița sau Oradea, sunt orașe marcate de experiența Holocaustului, spectacolul având un rol recuperatoriu pentru memoria publică a acestor evenimente.
De asemenea, documentează și cazuri recente de discriminare pe criterii entice sau de orientare sexuală în România, realizând o radiografie a ospitalității față de cei diferiți. Spectacolul propune prin muzică și interactivitate un spațiu al recuperării prin înțelegerea reacției de retragere față de diferență. În cadrul spectacolului publicul este invitat să participe la un joc al alegerilor și să conștientizeze valoarea acestora.
Accesul este gratuit. Copiii sub 14 ani au acces doar însoțiți de părinți.
Pentru mai multe informații și rezervări la spectacol, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0745.983.368 sau [email protected].
Echipa spectacolului:
Cătălina Bălălău, Paul Dunca, Ionuț Niculae, Liviu Popa, Florin Ionuț Crăciun (Actori),
Regia: Alexandru Berceanu
Dramaturgie: Andreea Chindriș și Alexandru Berceanu
Compozitor: Cătălin Crețu
Programator: Grigore Burloiu
Coregraf: Ana Costea
Scenograf: Sabina Pavel
Coordonator tehnic: George Rotaru
Operator lumini: Dan Olteanu
Grafică: Nadir Yusuf
Foto: Andrei Gîndac
Coordonator proiect: Maria Seiculescu
Cred că spectacolul INTERFAȚA 3 a pornit de la mai multe mirări pe care mi le provoacă lumea care mă înconjoară, cea mai puternică fiind legată de clivajul cultural între populația majoritară și etnicii romi. Mă suprind la tot pasul, într-un mod extrem de profund, de la culoarele școlilor pe care auzi "țiganule" la o casa de marcat unde vezi privirea timorată a casierei care se teme că va fi furată dacă are o clientă romă, mai ales dacă aceasta are și o fustă tradițioanlă ... Reacția antiromă este atât de puternică încât poți să citești articole care îți explică cum manelele îți atrofiază creierul, poți găsi proteste ale iubitorilor de artă, muzică și cultură împotriva unui curs la conservator care are ca obiect de studiu manelele.
Alexandru Berceanu, regizor
Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Parteneri principali: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Centrul CINETic, Institutul Național de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Centrul de Teatru Educational Replika.
Parteneri Strategici: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Comunitatea Evreilor din Oradea; Universitatea de Arte Târgu Mureș; Teatrul Municipal Baia Mare, Fundația Culturală “Societatea de Concerte”, Bistrița, Uniunea Polonezilor din România; Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea.
Parteneri Media: Radio Tananana, Observator Cultural, Yorick, Ziarul Metropolis, Sub25, Revista Teatrală Radio, Cărturești, Șapte Seri, Realitatea.net, Publikon Magazine, Orașul meu, Calendar Evenimente, onlinegallery.ro, andreigindac.com, ileanaandrei.ro, Intermedia TV, orasulsuceava.ro, jurnalulmm.ro.
Programul Turneului INTERFAȚA 3:
30 octombrie, ora 19.00 – Timișoara, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Studio „UTU Strugari”;
1 noiembrie, ora 19.00 – Oradea, Comunitatea Evreilor din Oradea, Sala de Festivități;
3 noiembrie, ora 19.00 – Târgu Mureș, Universitatea de Arte Târgu Mureș, Sala Studio;
5 noiembrie, ora 19.00 – Baia Mare, Teatrul Municipal Baia Mare, Sala Studio;
7 noiembrie, ora 20.00 – Bistrița, Sinagoga;
8 noiembrie, ora 19.00 – Suceava, Uniunea Polonezilor din România, Sala Dom Polski;
10 noiembrie, ora 19.00 – Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Sala Studio;
12 noiembrie, ora 19.00 – Râmnicu Vâlcea, Teatrul „Anton Pann”, Sala Studio.
dramAcum este o asociație care promovează și generează dramaturgie nouă începând cu anul 2002. INTERFAȚA 3 este o investigație dramaturgică asupra mecasnimelor discriminării și totodată o coloborare interdisciplinară între artiști, ingineri și specialiști în neuroștiință pentru lărgirea mijloacelor de expresie ale teatrului.
"Care este mecanismul de funcţionare al intoleranţei? În ce măsură diferenţa culturală motivează sau determină agresiunea? Care este răspunsul subconştient al fiecărui individ la violenţă sau abuz? Cu un material documentar excelent şi un concept îndrăzneţ, inter@FAŢA este un spectacol în lucru, iar finalizarea sa – restructurare, esenţializare, coerenţă conceptuală şi acurateţe de expresie – l-ar putea transforma într-un hit teatral” – Oana Stoica - Dilema Veche.
Mai multe informații despre dramAcum și proiectul INTERFAȚA 3 pe site-ul dramAcum sau pagina de facebook.
Citiţi şi:
- S-a conturat programul Festivalului de Teatru Profesionist „Liviu Rebreanu”
- „Rolul festivalului de teatru este de a ne face să iubim arta”
- A bătut gongul Festivalului de Teatru Profesionist „Liviu Rebreanu”
- Teatrele profesioniste vin la Bistriţa
- Piersic şi Vişan, invitaţii de onoare ai Festivalului de Teatru
Adaugă comentariu nou