Prefectul Frenţ: Nimeni nu se poate apropia de un urs rănit fără să-şi pericliteze viaţa! Ministrul Vela: Legislaţia este neclară, avem un proiect de lege cu privire la îmbunătăţirea ei

Prefectul Ovidiu Frenţ a precizat, în cadrul videoconferinţei cu ministrul Afacerilor Interne, că este solidar cu prefectul din Harghita care nu ar fi avut pârghiile legale pentru a pune capăt episodului cu ursul accidentat, de la Praid.

         „Mă raliez celorlalţi colegi din ţară care au această problemă cu animalele sălbatice. Vă fac o propunere: să faceţi la Ministerul Mediului demersuri să se ridice acea restricţie de interzicere a vânării carnivorelor mari pentru că asta a generat, în general, problemele soldate chiar şi cu victime umane şi victime colaterale. Dacă veţi continua demersurile cu demiterea prefectului de Harghita aşa cum aţi spus la Harghita, vă rog să mă demiteţi şi pe mine, pentru că nici eu nu aş fi putut să fac mai multe într-o astfel de situaţie. Vreau să vă spun că suntem foarte mulţi prefecţi în asemenea situaţie şi toată legislaţia subsecventă şi procedurile nu ne permit să facem mai mult decât atât. O propunere concretă ar fi ca la nivelul inspectoratelor judeţene de jandarmi să fie calificat un om care, dacă are armă, să aibă şi un curs prin care să i se dea acea calificare prin care să poată să tragă cu tranchilizant într-un animal. Nimeni nu se poate apropia de un urs rănit fără să-şi pericliteze viaţa şi aşa cum este acum, un asistent sau un medic veterinar nu poate să se apropie, doar dacă ne transformăm într-un Sandokan sau Tarzan pentru această sarcină, să tranchilizăm ursul”, a declarat prefectul Frenţ.

          De cealaltă parte, ministrul Vela i-a dar dreptate prefectului Frenţ, pe tema legislaţiei, însă a dat de înţeles că prefectul de la Harghita ar fi spus adevărul doar pe jumătate.

„Legat de animalele sălbatice, aveţi perfectă dreptate. Legislaţia este neclară şi avem un proiect de lege cu privire la îmbunătăţirea ei. Nu trebuie să fiţi nici Sandokan, nici Tarzan, important e să respectăm legea şi să fie lucruri foarte clare. Am discutat la Jandarmerie ca pe viitor să prindem în buget cursuri pentru fiecare judeţ astfel încât jandarmii să poată fi autorizaţi să folosească armele şi tranchilizantele chiar fără un medic veterinar care nu poate ajunge în timp la locul unui incident. Dacă se mai întâmplă ca vreun prefect acum sau în viitor să inducă în eroare  secretarul de stat, să nu afle de un eveniment aşa de important, de o tragedie cu un asemnea impact emoţional, indiferent de la ce partid e, dacă e înalt funcţionar public, ce recomandări a avut, va fi demis. Am spus din start, depolitizare şi profesionalizare. Nu cred că un înalt funcţionar public este demn şi profesionist când spune că nu ştia de un asemenea eveniment, când există probe...

          Pe dumneavoastră nu vă demit, pentru că dumneavoastră sunteţi un om serios şi nu induceţi în eroare pe nimeni. Vom colabora şi cu siguranţă vom avea o relaţie pozitivă şi am toată încrederea că vom fi şi demni, şi patrioţi şi vom trece cu bine şi peste turul doi. Mulţumesc întregii echipe de la Bistriţa-Năsăud”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

 

Comentarii

25/11/19 10:43
cititor

Da modificati dr.acului ma legea vanatorii si legea uzului de arma , astfel incat sa permiteti foatelor de ordine publica sau al societatilor de vanatoare, sa impuste imediat si fara nici un fel de aprobare din partea nimanui, animalele care intra in habitatul oamenilor in mod periculos , atacandu-i ori distrugandu-le bunurile sau proprietatile si cu asta basta ! Ceee... tot puneti mai presus viatza animalelor decat a oamenilor ? Ma io am impresia ca nu suntem o tzara de oameni normali la cap !
Unde mai pui ca exista in legea penala si civila cu institutiile " autoapararii " , a " cazului fortuit " si al " starii de necesitate " ... pe care efectiv oamenilor si fortelor de ordine publica LE ESTE FRICA SA LE APLICE , ca imediat SAR PROCURORII PE EI CA ULIUL PE GAINI ... ptr ca asa este procedura asta de c*cat , prin care NU SE POT SOLUTIONA ASTFEL DE CAZURI FARA DOSAR PENAL ... ptr " uz de arma " ... sau " ptr vanatoare ilegala " ... si chiar daca solutia in penal este cu Neincaperea Urmaririi Penale (NUP), OAMENII SUNT CERCETATI SI PURTATI PE LA PROCURORI DE LE IESE PE NAS !
Nu va mai mirati de ce fortele de ordine publica ( si cele silvice ori cinegetice ape sau mediu ) poarta arme degeaba , ptr ca efectiv le este frica sa le scoata din " toc " cu aceste proceduri de tot c*catul !
Ma... atat ma rog Lui Dumnezeu, sa aud si sa vad la TV cum un urs a mancat un " iubitor de animale" si macar " un Parlamentar " ... !

25/11/19 10:46
cititor

Nopoi domnu' Frentz lasati ca nu mai este cazul sa va bateti capul , ca au venit la putere cei cu "baionete tinandu-le in mana intinsa oblic in sus" , cantand la zongora vai mandrutza ce te-as bate si vor rezolva ei aceste nereguli !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5