Prefectul Ovidiu Frenţ: Săptămâna aceasta vom da răspunsul pentru referendumul de la Sângeorz Băi. Nu trebuie să se teamă nimeni de un referendum local

Prefectul Ovidiu Frenţ a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, că în această săptămână va fi dat un răspuns cu privire la cererea a aproximativ 3000 de sângeorzeni de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului Traian Ogâgău.

          „Am primit o cerere din partea a peste 2800 de cetăţeni pentru organizarea unui referendum. Refendumul este un act democratic prevăzut de legislaţia românească. Cetăţenii care aleg au dreptul să şi demită. Un număr mare de cetăţeni din Sângeorz Băi au depus o cerere motivată, însoţită de liste de semnături, cu date personale. În acest moment aştept de la autoritatea electorală permanentă numărul exact al alegătorilor, pentru că trebuie să mă raportez la prevederile legale şi trebuie să fie cel puţin 25% dintre cetăţenii din Sângeorz Băi care să fi semnat aceste tabele.  Se pare că s-a îndeplinit acest cvorum, dar nu am adresa oficială de la AEP, este o informaţie neoficială. În continuare, voi face, conform procedurilor legale, tot ceea ce trebuie ca prefect, ca Instituţie a Prefectului. Cred că nu trebuie să se teamă nimeni de un referendum local sau naţional. Cred că este dreptul cetăţenilor să opteze şi să aprecieze chiar pe durata mandatului dacă doresc să schimbe un primar”, a menţionat prefectul judeţului.

          Potrivit acestuia, finanţarea organizării referendumului va fi asigurată din bugetul local. Frenţ a menţionat că fiind o cerere, termenul pentru a da un răspuns este de 30 de zile, însă acesta va fi dat mult mai devreme. „Fiind o cerere, în 30 de zile (n.n. – vom da răspunsul), dar eu nu am să aştept să expire termenul. Vă asigur că în această săptămână am să convoc acele instituţii care trebuie să-şi desemneze membrii în comisia de organizare a referendumului, respectiv Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Consiliul Local, primarul şi Judecătoria Năsăud”, a completat Ovidiu Frenţ.

          Prefectul judeţului a spus că motivarea cetăţenilor care cer referendumul conţine „şi încălcări ale legii, şi ale atribuţiilor şi prejudicii materiale”, „modul de gestionare a bugetului local, plângeri penale”.  

          În context, Ovidiu Frenţ a spus că verificarea persoanelor şi a semnăturilor de pe listele de susţinere a cererilor va fi solicitată Poliţiei. Nu în ultimul rând, prefectul a anunţat că a solicitat de la nivel naţional puncte de vedere cu privire la cvorumul de participare necesar validării unui referendum. „Aici avem două legi în materie, Legea 215/2001 a administraţiei locale şi Legea 3 privind referendumul modificaă prin Legea 341. Este o discuţie juridică în acest sens. Pentru a fi siguri că nu încălcăm în niciun fel legea, am să solicit puncte de vedere la legiuitor, la Ministerul Afacerilor Interne, care este forul nostru superior, şi la Autoritatea Electrorală Permanentă care gestionează toate procesele electorale”, a concluzionat Ovidiu Frenţ.

Comentarii

27/09/17 13:04
Vizitator

Daca prefectul este atat de convins de utilitatea unui referendum local pentru demiterea primarului, poate ca ar fi bine de facut un asemenea demers cetatenesc si de locuitorii Bistritei. Motive de tipul:"încălcări ale legii, şi ale atribuţiilor şi prejudicii materiale”, „modul de gestionare a bugetului local, plângeri penale”, pot fi ivocate in cazul oricarui primar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5