Prefectul Ovidiu Frenţ: Comisia pentru referendum trebuie să îşi intre în atribuţii. Deocamdată nu avem reprezentanţii oraşului Sângeorz Băi, ceea ce nu e deloc bine
Pe data de 25 octombrie se va împlini termenul legal până la care Instituţia Prefectului a judeţului Bistriţa-Năsăud va trebui să ofere un răspuns în ceea ce priveşte convocarea unui referendum pentru demiterea primarului oraşului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău. În acest context, astăzi am dialogat cu prefectul Ovidiu Frenţ pentru a afla mai multe amănunte despre acest arzător subiect. De asemenea, interviul a vizat şi problema lemnului de foc pentru populaţie sau cea a golirii de apă a acumulării de la Colibiţa.
Rep.: - Domnule prefect, ce se mai întâmplă în cazul referendumului cerut la Sângeorz Băi?
Ovidiu Frenţ: - Pe data de 25 septembrie, la Instituţia Prefectului a fost înregistrată o cerere din partea unui număr de 2998 de cetăţeni din oraşul Sângeorz Băi, prin care aceştia cer organizarea unui referendum local având ca obiect demiterea primarului acestui oraş. Evident că am înregistrat cererea şi listele cu semnături şi am verificat motivarea, instituţia noastră a validat 2875 de semnături, unele dintre acestea neavând anexate toate datele cerute de lege. De asemenea, am făcut o adresă către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a ni se comunica numărul exact de alegători din Sângeorz Băi, aşa că am aflat că acolo sunt 8686 de cetăţeni cu drept de vot, astfel încât s-a îndeplinit condiţia legală, adică de-a fi minimum 25% dintre cetăţenii cu drept de vot care pot să iniţieze un asemenea referendum. Există un plus de 703 voturi în acele liste de semnături.
Rep: - Care este pasul următor?
Ovidiu Frenţ: - Pasul următor efectuat conform legislaţiei în vigoare a constat în adrese trimise către toate instituţiile abilitate de lege pentru a-şi trimite reprezentanţi pentru constituirea comisiei de organizare a referendumului formată din Consiliul Judeţean, Judecătoria Năsăud, Consiliul Local Sângeorz Băi şi un reprezentant al primarului Traian Ogâgău. Până la această oră, este confirmată prezenţa unui reprezentant al Instituţiei Prefectului, al Consiliului Judeţean şi al Judecătoriei Năsăud. Din păcate, nici la această oră nu am primit nominalizări în ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii Consiliului Local al oraşului Sângeorz Băi şi al primarului Traian Ogâgău. La finele acestei luni va avea loc o şedinţă a Consiliului Local, în care eu sper că va fi făcută o nominalizare în acest sens. Vă mai pot spune că am vorbit cu primarul Traian Ogâgău şi i-am spus că este în propriul lui interes pentru a avea un reprezentant în această comisie, asta pentru a fi sigur de transparenţa şi respectarea legalităţii de către această comisie.
Rep.: - Ce se întâmplă în cazul în care această comisie nu se va completa cu toţi reprezentanţii legali?
Ovidiu Frenţ: - Vom fi puşi în faţa unei situaţii fără precedent, una foarte periculoasă. Eu aş prefera ca această comisie să înceapă măcar cu patru membri din cinci, adică să avem şi reprezentantul consiliului local, adică pe cel mai important reprezentant, cel al comunităţii sângeorzene.
Rep.: - Vine sezonul rece. Care sunt vectorii pe care aţi acţionat în acest context?
Ovidiu Frenţ: - Vreau să vă spun că noi, încă din luna august am demarat aceste pregătiri pentru sezonul rece, respectiv contractarea lucrărilor de deszăpezire pentru drumurile naţionale, judeţene şi comunale. O altă problemă care a stat în atenţia noastră a fost cea a lemnului de foc pentru populaţie. Ştiţi foarte bine că iarna trecută am primit foarte multe sesizări de la persoane care nu au avut posibilităţi financiare pentru a cumpăra acest lemn de foc, aşa că, astăzi am trimis la Ministerul Apelor şi Pădurilor o adresă în care am cerut să permită ocoalelor silvice să extragă din păduri lemnul uscat şi cel infectat şi, care poate fi o soluţie în acoperirea acestor nevoi. O altă preocupare a Instituţiei Prefectului îi vizează pe preşcolari şi elevii din gimnaziu, stabilind în cadrul comisiei înfiinţate pentru aplicare Programului pentru școli al României, în perioada 2017 — 2023, în condițiile în care acest program a fost aprobat, printr-o ordonanță, în 18 august. Vă reamintesc că graţie acestui program preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017 - 2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și de panificație.
Rep.: - Ce se mai aude de sistemul de alarmare?
Ovidiu Frenţ: - Se ştie foarte bine că, în urma semnalelor venite din presă şi a constatărilor că nu există un mod concret de avertizare a populaţiei în cazuri unor manifestări extreme ale vremii, se fac paşi pentru crearea acelui sistem pre-alert şi care cred eu că va putea fi implementat până la finele acestui an, astfel că fiecare cetăţean al României aflat într-o zonă de risc va primi un mesaj de avertizare asupra fenomenelor meteorologice care ar urma să se producă.
Rep.: - Mai e puţin şi televiziunile se vor muta în Pasul Tihuţa sau în Dealul Ştefăniţei, locuri unde, anual, se produc tot felul de evenimente rutiere, consecinţe ale zăpezii şi viscolului. Ce pregătiri sunt făcute în acest sens?
Ovidiu Frenţ: - Vorbim de punctele critice ale judeţului nostru, locuri unde, în fiecare iarnă sunt alocate, prin colegii de la Drumurile Naţionale, materiale suplimentare, utilaje şi oameni, în aşa fel în aceste zone să se intervină mai rapid şi mai intens, fiind vorba de rute foarte importante, mai ales că Pasul Tihuţa e cea mai bună legătură dintre Transilvania şi Moldova. Vom pune şi acele parazăpezi şi sper să nu ne prindă nepregătiţi, aşa că am discutat şi cu doamna prefect de Suceava, să fim într-un contact permanent pentru a putea rezolva în mod operativ toate problemele.
Rep.: - Cunoaşteţi foarte bine situaţia din interiorul staţiunii de interes local Colibiţa. Cum vedeţi faptul că Apele Române – Administraţia Bazinală Someş-Tisa (ABAST) pregăteşte un proiect amplu pentru consolidarea barajului de la Colibiţa?
Ovidiu Frenţ: - Vă spun că este un proiect cu şanse foarte mari de reuşită şi care îşi doreşte efectuarea de lucrări tehnice pe acumularea Colibiţa şi pentru care soluţia tehnică golirea lacului şi apoi intervenţie cu strat de protecţie şi verificare tuturor vanelor şi a utilajelor care uzinează apa sunt absolut obligatorii pentru propria noastră siguranţă. Vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii de pe valea Bârgăului şi pe cei ai municipiului Bistriţa că nu există niciun pericol, securitatea barajului de la Colibiţa fiind asigurată şi garantată. La acest proiect se vor mai adăuga şi lucrări care urmăresc dezvoltarea infrastructurii de apărare împotriva inundaţiilor prin amenajarea malurilor râului Bistriţa până la confluenţa râului Şieu, dar şi a Văii Bârgăului. Pentru consolidarea barajului va fi nevoie de golirea lacului de acumulare, acţiune care deocamdată nu are fixată o dată certă.
Rep.: - Au existat şi există numeroase discuţii asupra modului cum ar trebui făcute aceste lucrări. Dumneavoastră cum vedeţi aceste lucruri?
Ovidiu Frenţ: - Într-adevăr, au fost discuţii asupra modului cum vor decurge aceste lucrări de decolmatare, dar trebuie subliniat un fapt: lucrările vor decurge fără a deranja speciile care sunt în albia râului, intervenţiile urmând să fie făcute pe o jumătate de albie pentru ca speciile să se poată muta natural în cealaltă jumătate. Eu sper ca toate lucrurile să meargă bine şi acest proiect să ajungă la final fiind unul extrem de benefic pentru întreg judeţul Bistriţa-Năsăud.
Citiţi şi:
- Prefectul Ovidiu Frenţ: “ Există toate prevederile legale pentru declanşarea referendumului de la Sângeorz Băi”
- Tic-Tac, Tic-Tac pentru Referendumul de la Sângeorz Băi
- Traian Ogâgău: „Referendumul pentru demiterea mea este un puci! Nu mi-e frică de el. Eu cred că este imposibil de pus în practică, iar oamenii sunt manipulaţi”
- Stelian Dolha îi cere prefectului să demisioneze, dacă va pierde procesele pe tema referendumului din Sângeorz Băi
- Prefectul Ovidiu Frenţ: Săptămâna aceasta vom da răspunsul pentru referendumul de la Sângeorz Băi. Nu trebuie să se teamă nimeni de un referendum local
Adaugă comentariu nou