Prefectul Ovidiu Frenţ: Trebuie să dinamizăm relaţiile externe ale autorităţilor locale. Din 91 de relaţii de cooperare, doar 18 sunt active

Primari, viceprimari şi secretari ai unităţilor administrativ-teritoriale au dat curs invitaţiei de a participa la şedinţa  de lucru având ca obiect dinamizarea relaţiilor externe ale autorităţilor publice locale din judeţul Bistriţa-Năsăud, organizată de Instituţia Prefectului.  

Trebuie să căutăm soluţii pentru dinamizarea acestor relaţii externe, având în vedere faptul că în judeţul Bistriţa-Năsăud ele cunosc un trend descendent în ultimii ani. Din cele 91 de relaţii externe stabilite până acum, din păcate, active sunt doar 18, un procent foarte-foarte mic. Sigur, s-a plecat cu foarte bune intenţii la drum, mulţi colegi primari au deschis calea acestor relaţii de cooperare şi colaborare după anii 90. Primarii s-au mai schimbat, poate s-au mai schimbat şi partenerii externi, poate condiţiile de întreţinere a acestor relaţii, din punct de vedere financiar, au cunoscut un trend descendent, pentru că au existat alte priorităţi.

         Cred că este vremea să recalibrăm importanţa acestor relaţii externe, să conştientizăm importanţa apartenenţei la spaţiul european şi cred că mai ales evenimentele din ultima perioadă ne-au demonstrat că Europa nu este doar cea mai râvnită locaţie din lume, dar este şi ţinta celor mai abjecte atacuri de terorism”, a punctat, în debutul întâlnirii, câteva din motivele acestui demrs, prefectul Ovidiu Frenţ.

Înaltul funcţionar public a precizat că la 9 ani de la integrarea la Uniunea Europeană, dorită de foarte mulţi români, „această apartenenţă a rămas încă pozitivă şi proeuropeană”. „Trebuie să recunoaştem că încă suntem departe, drumul este lung şi anevoios, dar atunci când cu toţii – autorităţi, societate civilă şi cetăţeanul simplu – vom fi la nivelul cetăţeanului din Uniunea Europeană, atunci şi România va fi la acest nivel. Reprezentăm cu toţii puncte de contact în această mare reţea europeană care este inutil să subliniez cât de importantă a fost pentru evoluţia noastră, cât de importantă este pentru siguranţa noastră şi cât de importantă este pentru viitorul nostru şi a copiilor noştri. Imaginaţi-vă cum ar fi fost în afara Uniunii Europene”, a menţionat prefectul Frenţ.

În context, subprefectul Terente Ciui le-a transmis primarilor că relaţiile de cooperare cu parteneri externi sunt instrument de creare a unor importante beneficii sociale şi chiar economice pentru comunităţile pe care le reprezintă. „De aceea am considerat important să aducem la un loc toţi actorii relevanţi care ne pot îndruma în direcţia iniţierii, finanţării şi aprofundării relaţiilor externe (...). Instituţia Prefectului, prin colega mea Daciana Feti de la Compartimentul Afaceri Europene, vă acordă consultanţă în ceea ce priveşte întocmirea proiectelor pe acorduri de colaborare şi obţinerea avizelor conform Legii 215/2001”, a adăugat subprefectul Terente Ciui.

***

         Pe agenda de lucru a figurat prezentarea Programului Comisiei Europene de finanţare nerambursabilă a activităţilor de relaţii externe „Europa pentru Cetăţeni”. Oana Băluţescu, coordonatorul Punctului „Europa pentru cetăţeni România” din cadrul Ministerului Culturii, a menţionat că unul dintre motivele pentru care a ajuns în judeţul nostru îl reprezintă faptul că, după ce în perioada 2007-2013, localităţile Bistriţa, Năsăud şi alte comune au avut proiecte câştigătoare la Programul „Europa pentru cetăţeni”, din 2014 încoace nu s-a mai întâmplat acest lucru. Aceasta a menţionat că funcţionarii Punctului „Europa pentru cetăţeni” sunt dispuşi să vină chiar în judeţ pentru a oferi consultanţă autorităţilor locale în vederea depunerii acestor proiecte.

         Programul Europa pentru Cetățeni 2014-2020 este structurat în două componente și o acțiune orizontală. Este vorba despre Componenta 1 - Memorie istorică europeană şi Componenta 2 - Implicare democratică și participare civică, cu măsurile 2.1 Înfrățire între localități, 2.2 Rețele de orașe şi 2.3 Proiecte ale societății civile.

         Programul se adresează tuturor organizațiilor care promovează integrarea europeană, şi anume autorități publice locale/regionale, federații/asociații de autorități locale, comitete de înfrățire, reţele de localităţi înfrăţite, organizații ale societății civile, instituții de învățământ și de cercetare, organizații culturale, de tineret, asociații de supraviețuitori, asociații ale orașelor înfrățite, organizații de cercetare a politicilor publice europene, think-tank-uri etc. Aplicanții și partenerii pot proveni din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Dintre țările nemembre UE, Muntenegru, Republica Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Albania au semnat memorandumuri de înțelegere privind participarea lor la programul Europa pentru cetățeni 2014-2020, devenind astfel eligibile.

Valoarea acestor proiecte variază între 20.000 euro şi 150.000 euro. Toate proiectele se depun online şi intră în competiţia europeană.

La Bistriţa, alături de coordonatorul Oana Băluţescu, a participat şi consultantul Gabriela Nicolau.

***

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, reprezentantul Consiliului Judeţean – Remus Lungu şi inspectorul superior Carmen Soare din cadrul Primăriei Năsăud au evidenţiat bunele practici ale autorităţilor publice locale din judeţ în ceea ce priveşte iniţierea şi dezvoltarea relaţiilor de înfrăţire, cooperare sau asociere cu autorităţi similare din străinătate.

Nu în ultimul rând, Monica Mureşan, secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, le-a prezentat autorităţilor locale sprijinul pe care îl poate oferi Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud pentru identificarea potenţialilor parteneri de cooperare externă şi pentru scrierea unui proiect de finanţare a activităţilor de relaţii externe.  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5