Prefectul Stelian Dolha: Au ajuns kit-urile pentru testarea pentru CoVid-19 de la DSVSA! Încep probele, pentru certificare. Putem face 180 teste în 10 ore!

         O nouă veste bună pentru judeţul nostru în lupta cu Covid-19! Au venit kit-urile pentru echipamentul Real Time PCR deţinut de DSVSA BN, se încheagă echipa medicală şi miercuri se fac primele teste care vor fi trimise ulterior spre validare la un laborator, pentru certificare.

         „Lucrurile acolo, la DSVSA,  în sfârşit, se mişcă. Avem o echipă de specialişti, doi medici de laborator, care a avut deja un training la Alba Iulia,   şi de două zile sunt la laboratorul din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare unde îşi creează procedurile de lucru interne de care au nevoie. Nu e chiar atât de simplu, dar e clar că suntem pe drumul cel bun şi paşii înspre a finaliza sunt scurţi, mici. Luni seară am reuşit să achiziţionăm şi kit-urile de la Unifarm. Kit-urile le-am achiziţionat printr-o variantă privată, prin sponsorizare. Nu sunt din bani publici, le mulţumesc celor cu inimă mare care au făcut aceste donaţii – Mis Grup şi dl. Emil Iugan şi secretarul de stat Diana Morar”, a declarat prefectul Stelian Dolha, în cadrul unei videoconferinţe.

         Prefectul judeţului a punctat şi echipa medicală care s-a închegat la Bistriţa, „infuzia de medici” de la Bistriţa. Este vorba despre biochimistul Alina Rus, angajată la Institutul de Chimie al Academiei, care a făcut practică pe un astfel de aparat, de dr. Adrian Rai şi de medicul egiptean Mohamed Attya (căsătorit cu o româncă şi care a lucrat în străinătate pe aparate PCR).

         „Mâine (n.n. – miercuri) vom primi vizita tehnică pentru aparat, începem pe kit-urile pe care le avem să facem primele operaţiuni. E nevoie de o validare a procedurii, cel puţin 50 de kit-uri trebuie făcute în prima fază, care se trimit către un laborator cu expertiză, se validează procedura şi poe urmă putem spune efectiv că intrăm într-un proces judeţean validat certificat. Avem 550 de kit-uri, aparatul de Real Time PCR face 90 de teste în 5 ore, deci în 10 ore ar trebui să avem 180 de teste. Nu vreau să mă avânt şi să spun că vom face 180, mi-aş dori cu paşi mărunţi să facem testele”, a precizat Stelian Dolha.

         Prefectul judeţului a menţionat că dacă în judeţul nostru sunt 2 astfel de aparate este foarte bine, nu este o „întrecere”, mai ales că vârful pandemiei nu a fost atins, cifre mai mari se vor înregistra pe finalul lunii aprilie, iar testele vor fi împărţite. Cei de la Spitalul Judeţean vor fi testaţi acolo, cei din carantină, la DSVSA, practic toată lumea are, din păcate, de lucru.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5