Preşedintele Moldovan: Un al doilea aparat pentru coronavirus, la Staţiunea Pomicolă! Peste 360 de probe s-ar putea prelucra în judeţ!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la nivelul judeţului există deja două aparate care ar putea fi folosite pentru testarea Covid-19, cu anumite îmbunătăţiri. Potrivit acestuia, un astfel de aparat este la DSVSA, iar un altul la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă. Cele două aparate, atunci când vor deveni funcţionale, vor putea face minim 360 de teste pe zi.
„Am discutat cu domnul prefect, se lucrează la updatarea Real-Time PCR de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Mai avem un alt aparat de care am aflat la Staţiunea de Cercetare Pomicolă (n.n. – preşedintele şi prefectul au aflat de aparat de la instituţii ale statului care se ocupă cu informarea). Vom face împreună demersurile necesare pentru că aparatele nu sunt dotate, echipate pentru analize de Covid-19. Avem aparatul de bază. Decizia va aparţine Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, domnului prefect şi împreună vom căuta soluţiile necesare pentru a putea, dacă va fi cazul, să utilizăm aceste aparate. Noi am făcut la spital o achiziţie, dar nu am oprit cealaltă achiziţie, pentru că un astfel de aparat nu e doar pentru perioada de criză, el poate fi folosit tot timpul pentru depistarea a zeci de viruşi. Vom crea, cu această ocazie, în curtea spitalului de boli infecţioase, acel laborator special de biologie moleculară. Împreună cu doamna director Andriţoiu vom găsi soluţii să specializăm medicii noştri de laborator să lucreze pe aceste aparate, dar e preferabil să nu ajungem în acele soluţii, deşi sunt în continuare oameni iresponsabili”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.
Potrivit acestuia, pentru aparatul achiziţionat la Consiliul Judeţean, Film Array, care deja funcţionează de marţi, kit-urile pentru Covid-19 vor ajunge undeva în 10 aprilie, după ce vor fi autorizate de un for al Ministerului Sănătăţii. Acest aparat detectează deja patru tipuri de coronavirus, iar prin determinare şi eliminare se poate ajunge spre o confirmare de Covid-19, în sensul că se cere la Cluj o analiză prioritară. Pentru aparatura de la Staţiunea Pomicolă şi de la DSVSA mai trebuie aduse doar câteva îmbunătăţiri. Aparatul Real Time al SJU Bistriţa va ajunge în circa trei săptămâni, practic tot în prima decadă a lunii aprilie. Personal calificat pentru cele trei aparate sunt, în sensul că va fi detaşată o persoană care îi va instrui pe specialiştii bistriţeni.
„Aparatul de la DSVSA poate să facă 90 de probe într-o tranşă, care durează 4-5 ore şi ar putea face minim 180 de probe pe zi. Cu încă 180 de probe la Staţiunea Pomicolă, am fi pregătiţi ca noi să facem determinare pentru 360 de persoane/zi, în Bistriţa. Domnul director Biţa a primit dispoziţia de o săptămână să comande de urgenţă echipamentele care completează aparatul de la DSVSA, nu ştiu să vă spun în cât timp e funcţional, sper să fie cât mai repede. Nu e simplu, e o nebunie mondială şi e greu de găsit absolut orice", a mai spus preşedintele Moldovan.
Citiţi şi:
- Prefectul Stelian Dolha: Au ajuns kit-urile pentru testarea pentru CoVid-19 de la DSVSA! Încep probele, pentru certificare. Putem face 180 teste în 10 ore!
- Prefectul Stelian Dolha, la laboratoarele DSVSA. Doctorii, instruiţi să folosească echipamentul care poate oferi rezultate în vederea testării pentru prezența Coronavirusului
- DSVSA Bistriţa-Năsăud are unul din cele 10 aparate pentru testare coronavirus! Trei angajaţi vor fi instruiţi!
- Președintele Radu Moldovan: De mâine, vom face primele teste pentru Covid-19 la Spitalul Județean!
- Președintele Radu Moldovan: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa are un aparat de diagnosticare diferenţiată a coronavirusului!
Comentarii
In primul rând trebuie să sti ce vrei. Există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de coronavirus COVID-19.
In primul tip este vorba de un test rapid, care se face prin recoltarea unei cantități foarte mici de sânge (pot fi câteva picături luate prin înțeparea unui deget). Este ușor de făcut și de interpretat, asemănându-se cu un test de sarcină. Este produs de mai multe companii de dispozitive mediale din Europa și Asia. Acest test nu stabilește prezența virusului în organism, ci prezența anticorpilor, ceea ce îl face să fie mai puțin precis decât testul PCR. Practic, dacă un pacient a fost infectat cu numai câteva zile înainte de testare, organismul nu a început să producă anticorpi, iar testul va ieși negativ, deși pacientul are coronavirus. Aceste teste nu pot avea valoarea unui diagnostic cert, ci pot servi doar ca metodă preliminară de triere, dublată ulterior de un test PCR. Rezultatul unui astfel de test rapid se obține în aproximativ 15 minute.
In al doilea tip se incadreaza testul pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Pentru asta se recoltează exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special care lucrează cu anumite kit-uri de testare specifice (consumabile medicale). Prin urmare „kit”-urile nu sunt componente ale aparatului. Secretiile prelevate sunt introduse intr-un dispozitiv al aparatului care după procesare, transmite rezultatele către calculator. Testul acesta făcut corect, stabilește cu precizie dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore.
Știi. Și la ce te ajută că știi? Este importantă stabilirea diagnosticului de COVID-19. Dar si mai importantă este tratarea celor depistati cu această maladie. De aceea prioritatea trebuie să fie dotarea sectiei de boli infectioase a SJU Bistrita cu aparate de respiratie artificială si cu alte echipamente de terapie intensivă pentru tratarea cazurilor grave depistate cu COVID-19.
Adaugă comentariu nou