Prefectul Stelian Dolha, în vizită la halda de zgură a fostei fabrici ARIO, de la Viișoara

Prefectul Stelian Dolha, în vizită la halda de zgură

Prefectul Stelian Dolha a efectuat în data de 12 martie o deplasare în teren la depozitul de deșeuri periculoase ARIO de la Viișoara, alături de reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de mediu și un specialist pe domeniul mediului din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița, pentru reevaluarea unei probleme vechi, cea a haldei de zgură, sit contaminat.

Halda de zgură a societății ARIO se întinde pe o suprafața de peste 4 hectare de teren intravilan. După ce a fost vândută de mai multe ori, a ajuns să fie proprietatea unei societăți din București, aflată în insolvență și apoi în faliment. De curând, și lichidatorul judiciar a fost exonerat de orice obligație de catre judecători, astfel, halda de zgura Ario a rămas în proprietatea statului român cu obligații de mediu de peste 1,2 milioane de euro. Mai mult decât atât, România este pe procedura de infrigement cu cele 18 depozite de deșeuri periculoase de acest fel, riscând o condamnare usturătoare pentru toate aceste probleme nerezolvate de multă vreme, mai exact o amendă forfetară de 1,6 milioane de euro și până la 200 000 euro pe zi/depozit periculos până la remediere, deoarece nu au fost închise la termenul dat de UE, 31.12.2006.

„Situația complicată a acestui caz este pe lista temelor de discuții pe care le vom purta cu Ministerul Mediului. Trebuie să găsim o soluție clară pentru această problemă peste care se așează timpul”, transmite prefectul Stelian Dolha.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5