Problema depozitului de substanțe periculoase și deșeuri industriale din Bistrița nu este încă rezolvată. Află povestea haldei de zgură de la marginea orașului

La sediul Instituției prefectului a avut loc ședința de dezbatere a situaţiei depozitului ARIO SA. Condusă de subprefectul județului Ciprian Ceclan-Oprea și în prezența  Mihaelei Maxim – reprezentant al lichidatorului judiciar  SC Zrp Insolvency SRL Bucureşti, la întâlnire au mai fost prezenți și  Vasile Gabriel Petraş – comisar șef al Comisariatului Judeţean Bistriţa-Năsăud al Gărzii Naţionale de Mediu, Sever Ioan Roman – director executiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud și Avram Gheorghe Administratorul public al municipiului Bistriţa. Ședința a avut pe avut pe ordinea de zi problema  identificării unor măsuri de remediere a situaţiei depozitului de deşeuri periculoase ARIO SA.

 

 

Povestea unui depozit: mulți stăpâni dar degeaba

Fosta halda de zgura de peste 4 ha a societății „Ario” SA , de la Viisoara, dospește din 2006, supraviețuind așa-numitelor „termene de  închidere, de la cel din 2008, atunci când  s-au împlinit de 2 ani de la sistarea depozitarii, până la cel din 2009 dispus prin Directiva europeana de închidere a gropilor de gunoi și a depozitelor de deșeuri industriale. După ce a  ”înghițit” rășinile din zgura  ”Ario”, plus depunerile necontrolate de nămol cu hidrocarburi de la „Rompetrol” și de reziduuri chimice de la Stația de Epurare Bistrita, halda de zgură de la Viișoara se dovedește o adevarată supraviețuitoare, mai ceva chiar decât proprietarii prin mâna cărora a trecut cu o rapiditate de până și autoritățile de mediu era să-i piardă urma. Vândută de ”Ario” în luna martie 2007, halda a intrat în proprietatea SC „Alcor Βeta Com” SRL București, care si-a asumat prin contract, integral, responsabilitatea asupra obligatiilor de mediu. Prima tentativa a noului proprietar a fost nu de a ecologiza zona, ci de a face lucrări de „excavații, recuperare si transport materiale pentru valorificarea deșeurilor recuperabile”, lucru care i-a agitat pe localnicii din zona, speriați de riscul unei poluări radioactive prin zgândărirea zgurii care figura ca „depozit contaminat”. În consecință, societatea a fost obligată să efectueze determinări de laborator cu privire la conținutul deșeurilor, fiind prelevate probe de pînă la 4 m adâncime. Rezultatele au relevat că deșeurile sunt inerte radioactiv, drept pentru care proprietarul ar fi scăpat de orice durere de cap daca ar fi depus o cerere oficiala de trecere a haldei in categoria „depozite nepericuloase”. Lucrul nu s-a intamplat însă, din motive necunoscute până în martie 2008, când, cu prilejul unui nou memoriu al localnicilor, Protecția Mediului află ca halda fusese vândută din nou, încă din iulie 2007, firmei SC „Termotehnic”  SRL București, pentru prețul de 1.525.000 de euro! Cum analizele dăduseră rezultatul „inert”, nu s-a mai agitat nimeni, în afară de localnicii nevoiți sa viețuiască lângă zgura ce atrage „căutatorii” de fier vechi, persoane fizice care se dedau si la culturile agricole din vecinatate.

Un an mai tarziu, reactivată tot de memoriile localnicilor, Garda de Mediu mai face și ea o constatare, că inerta halda de la Viișoara a ajuns la o alta societate, SC „Avrig 35” SRL Bucuresti, careia i-a fost gajată de SC „Termotehnic Com” SRL, intrată în insolvență între timp. SC „Avrig 35” SRL a dat halda în administrare SC „Duo Prom Act” SRL Bistrița în scopul valorificării deșeurilor metalice și a deșeurilor de zgură depozitate.

GABRIEL PETRAȘ (comisar șef Garda de Mediu BN)

” A fost o ședință în care s-a încercat și s-a vorbit despre ce soluții există pentru a rezolva problema acestui depozit. Vă pot spune doar că, deocamdată, problema nu e deloc rezolvată și nu avem un calendar pe care să vedem cum și ce putem face! Firma din București care are în administrare halda a încercat de mai multe ori să o vândă însă nu a reușit, costurile de mediu depășind cu mult prețul terenului”, a spus Petraș.

Potrivit celor spuse de Gabriel Petraș, Garda de Mediu a făcut tot ceea ce e omenește posibil pentru a debloca situația: ” Garda a făcut tot ceea ce se poate face. Vă reamintesc că am făcut chiar și plângere penală pe numele firmei ZRP Insolvecy SRL din București, dar asta nu a rezolvat situația și am spus și de ce: costurile sunt mari”.

Garda de Mediu vs ZRP Insolvecy SRL din București

În urmă cu ceva vreme, Garda de Mediu a aplicat firmei din București câte două amenzi în valoare de 50.000 de lei și una în valoare de 100.000 de lei, motivul fiind acela că firma de la București nu a respectat calendarul impus de autoritățile de mediu pentru închiderea haldei și ecologizarea zonei. Amenzile nu au fost plătite, așa că Garda de Mediu a făcut o plângere penală.

CIPRIAN CECLAN (subprefect )

Subprefectul Ciprian Ceclan nu este deloc străin de acest subiect și știe destule detalii în ceea ce privește situația depozitului: ” Se face un fel de inventar al depozitelor cu deșeuri și substanțe periculoase din România, și, din păcate, avem și noi unul la Bistrița. Trebuie să ne prezentăm în fața Comisiei Europene cu temele făcute. În cazul acestui depozit, avem nevoie de bani pentru a-l ecologiza. Acolo, practic, nu am avut probleme majore”, a explicat Ceclan.

Halda este situată la intrarea pe ”drumul de centură” al Bistriței, în apropierea intrării din cartierul Viișoara. Mai trebuie spus faptul că în jurul acestei halde s-a construit un adevărat cartier rezidențial.

In Bistrita-Nasaud, mai exista doua depozite de deseuri industriale, calificate la ora actuala ca nepericuloase, potrivit Raportului pe 2009 privind starea factorilor de mediu in Regiunea 6 NV. Conform sursei mentionate, unul apartine SC”Remin” SA Baia Mare – Sucursala Miniera Rodna (SC „Conversmin” SA Bucuresti), în care se afla depozitata o cantitate de 3,643 milioane tone de steril, depozit în care au fost executate în cursul anului 2009 lucrari de stabilizare si ecologizare conform proiectului tehnic RO/074-2007 Etapa I. Al doilea depozit de deseuri industriale este cel al SC „Dan Steel Grup” SA Beclean, care a obtinut in iulie 2009 decizia privind închiderea iazului de decantare namol industrial, iar pentru proiectul „Sistarea depozitarii namolului rezultat in statia de epurare si lucrari de închidere a iazului decantor” i s-a eliberat o notificare tot in iulie 2009. În celulele acestui depozit exista depozitata o cantitate de aproximativ 47.800 mc nămol industrial.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5