Prelecţiunile publice de la Beclean

De mai bine de 15 ani, Becleanul, prin Clubul Saeculum, a devenit un loc de dezbatere a unor teme susţinute de intelectuali de mare valoare culturală. Conferinţele Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, iniţiate de directorul acesteia, Ioan Pintea, au în oraşul de pe Someş un concurent demn de respect. Din anul 2010 – într-o nouă formulă organizatorică, au loc prelecţiuni publice, termen împrumutat din vocabularul junimiştilor, prelegeri susţinute de către personalităţi recunoscute ale vieţii culturale clujene.
Scriitorul Aurel Podaru, cel care a iniţiat şi coordonat vreme de 12 ani „Întâlnirile” de la Beclean, a avut ideea, răbdarea şi curajul şi cu sprijinul Consiliului Judeţean prin Biblioteca „George Coşbuc”, să reunească cele zece conferinţe într-un volum intitulat sugestiv „Întâlnirile Clubului Saeculum”, apărut la sfârşitul anului trecut. „Marele merit al volumului de faţă, spunea în Prefaţă criticul Andrei Moldovan, este acela că reproduce întocmai expozeul celor care au conferenţiat, păstrând în acest mod farmecul prelegerii, cu elementele sale specifice, cu apropierea dată de oralitatea stilului, asociată fericit rigorii ştiinţifice la care, se înţelege, a ţinut fiecare dintre vorbitori. Astfel, cititorul se poate bucura de frumuseţea discursului, aşa cum s-a putut bucura auditoriul la timpul potrivit”.
La fiecare întâlnire, participa ca invitat special, un intelectual clujean, profesor sau scriitor. Primul care a deschis noua serie a fost prof.univ.dr. Ştefan Borbely, care a conferenţiat pe tema „Despre intoleranţă”, fiind urmat de conf.univ.dr. Călin Teutişan – Destinul posteminescian al culturii româneşti; pr.prof.univ.dr. Ioan Chirilă – Paşi în interval; prof.univ.dr. Ion Pop – Note despre poezia anilor `60; conf.univ.dr. Alexander Baumgarten – Despre geniu şi genialitate; prof.univ.dr. Mircea Muthu – O meditaţie estetică; dr. Horia Bădescu – Poezia – limbă a sufletului şi iniţierii; prof.dr. Laszlo Alexandru – Cu Dante în Purgatoriu; dr. Constantina Raveca Buleu – Ezoterismul românesc interbelic; Vasile George Dâncu – Starea cărţii în România postdecembristă.
Frumuseţea prelecţiunilor a fost de netăgăduit, întâlnirile se transformau de fiecare dată într-un dialog între conferenţiar şi asistenţă, se înfiripa o reală dezbatere, mai cu seamă că participau în bună măsură oameni interesaţi, dornici de lămuriri, confruntări, confirmări. Ele au fost de fiecare dată, scria prefaţatorul, dinamice şi extrem de interesante.
Doar pentru a provoca cititorul, reproducem spre exemplificare câteva fragmente. Şi, mai întâi să redăm din conferinţa susţinută de Horia Bădescu, care şi-a început prelecţiunea prin tableta „Cuvintele”. „Abia când am înţeles cum trăiesc şi mor cuvintele, abia când am văzut cum se poate minţi, cum se poate trăda, cum se poate ucide chiar cu cuvintele, abia când mi-am dat seama că, în sine, muzica lor nu face doi bani în afara adevărului, că nu pentru a-l înjosi, a-l profana, şi a-l batjocori, ci a înălţa pe om ne-au fost date cuvintele, abia atunci, cred, am ajuns la literatură. Dar, în fond, ce e literatura? Un mod de-a vieţui sau de a supravieţui? Poate şi una şi alta dar, mai ales un mod de-a ajuta omul să existe”. Sau George Vasile Dâncu, vorbind despre starea cărţii în România de astăzi, ne atenţionează: „Cei care lucrează în domeniul cărţii au misiunea de a-i sfătui pe români să introducă în acest univers fascinant – shopping-ul – şi fenomenul numit CARTE. Astfel, ei nu sunt şi nu vor fi nişte adevăraţi consumatori. Vom reuşi doar atunci când cartea va fi adusă în spaţiul public şi când românii o vor considera ceva uman. Şi cititul este viaţă, şi scrisul este trăire! Gustaţi din această viaţă şi veţi fi mai împliniţi!”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5