În premieră,Teatrul Profesionist Liviu Rebreanu joacă Pădurea spânzuraților, la Palatul Culturii

Teatrul Profesionist de Proiecte Liviu Rebreanu, joacă, în premieră, duminică, 26 noiembrie 2017, la ora 18.00, la Palatul Culturii. După romanul ,,Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, în regia, scenografia și ilustrația muzicală semante de Marius Oltean, vor juca: Mihai Crăciun, Costin Gavază, Csaba Ciugulitu, precum şi bistriţenii Dan Rădulescu şi Amelia Crețiu.
Tema spectacolului o constituie evocarea realistă și obiectivă a primului război mondial, în care accentul cade pe condiția tragică a intelectualului ardelean care este silit să lupte sub steag străin împotriva propriului neam. "Pădurea spânzuraților" este "monografia incertitudinii chinuitoare" (G. Călinescu). Romanul este inspirat dintr-o tragedie personală, fratele scriitorului, Emil, ofițer în armata austro-ungară, fusese condamnat și spânzurat pentru că încercase să treacă linia frontului la români și o întâmplare în care Rebreanu văzuse o fotografie care-l cutremurase, imaginea reprezentând o pădure de ai cărei copaci atârnau spânzurați mai mulți soldați.
Compozițional, spectacolul ilustrează prin fotografii document, câteva simboluri sugestive pentru ideatica romanului, care se constituie în adevărate obsesii cu rol de accente psihologice.
Ca ofițer în armata austro-ungară, Bologa are conștiința datoriei față de stat și se comportă exemplar, obținând decorații pe frontul din Galiția și Italia, fiind apoi numit membru în completul de judecată al Tribunalului Militar. Criza de conștiință a personajului este generată de cuvintele tatălui sau: "Să năzuiești mereu a dobândi stima oamenilor, și mai ales pe a ta însuți. De aceea sufletul tău să fie totdeauna la fel cu gândul, gândul cu vorba și vorba cu fapta, căci numai astfel vei obține un echilibru statornic între lumea ta și lumea din afară! Ca bărbat să-ți faci datoria și să nu uiți niciodată că ești român!". (Prof.univ.dr. Marius Oltean)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5