Preotul Alin Cîndea: Becleanul nu este străin de fenomenul consumului de droguri

Coaliția împotriva Abuzului de Substanțe și Adicții din România (ROSAAC) a desfășurate joi și vineri, în oratoriul Parohiei Greco-Catolice „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Beclean, conferința și adunarea generală a organizațiilor membre provenite din diferite confesiuni creștine și unite de credința în Dumnezeu, pentru a manifesta compasiune și a le oferi ajutor persoanelor dependente de alcool și stupefiante, cu eforturi îndreptate către prevenție.
La eveniment au participat: Sjaak Monster, președintele ROSAAC, reprezentant al Fundației De Hoop ggz din Amsterdam; Istvan Szabo și Eva Adorjan, reprezentanți ai Fundației Bonus Pastor din Târgu Mureș; Marius Oltean și Holger Lux, reprezentanți ai Asociației Crucea Albastră din Sibiu; Tabita Cernica, reprezentanta Asociației Preventis din Cluj-Napoca; Alexandru Bobaru, reprezentantul Centrului de reabilitare Teen Challenge din București; Mircea și Sorina Mureșan, reprezentanții Asociației Identitate din Beclean; Nicolae Moldovan și Mathe Ștefan, primarul, respectiv viceprimarul orașului de pe Someș; Pr. Felician Neagoș și Pr. Alin Cîndea, gazde ale evenimentului.
Importanța majoră a unei astfel de inițiative provine din realitățile dramatice cu care se confruntă mulți români, nu întotdeauna tratate cu profesionalism și responsabilitate, căci rămân de multe ori la stadiul de subiecte tabu: România are, conform statisticilor, 2 milioane de alcoolici și între 300.000 și 500.000 de persoane dependente de droguri, la o capacitate de tratament de 0,2 la sută și o rată a mortalității din alcoolism de 2,7 ori mai mare decât în alte state europene.
“Odată cu inundarea pieţei româneşti cu droguri în 1998, atât Guvernul României cât şi organizaţii non-guvernamentale au decis să întindă o mână spre semenii lor care se confruntau cu probleme legate de dependenţă. Pentru a sprijini într-un mod cât mai eficient efortul persoanelor dependente pentru recuperare, câteva organizaţii creştine au decis să îşi unească forţele, formând Coaliției împotriva Abuzului de Substanțe și a Adicțiilor din Romania”, se citește pe site-ul rosaac.ro. ROSAAC oferă și alte tipuri de servicii specifice: prevenirea antidrog, tratamentul ambulatoriu, rezidențial sau în centre de zi, managementul de caz şi training.

Se întâmplă sub ochii noștri
“Credeam că această realitate nu va atinge niciodată școlile din România. Mă gândeam că în cel mai rău caz astfel de lucruri se vor întâmpla eventual în capitală și în orașele mari, dar se pare, din ceea ce se vorbește în șoaptă, că astfel de lucruri se întâmplă și în școlile din cele mai mici orășele. De fapt, în urmă cu doi ani, în jur de 100 de tineri din Beclean au fost interogați și unii reținuți pentru că ar fi consumat, deținut sau transportat astfel de produse.
Credeți că această practică a încetat? Oare nu mai sunt și alții care vând sau cumpără, chiar și la școală? Răspunsurile le au mulți părinți, dar poate că le este teamă să o spună cu voce tare ca nu cumva să-i facă rău lui x sau y; copilului lui cutare care ar fi o persoană importantă.
Situație este gravă și tăcerea ne va costa foarte scump. Statisticile Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) au tras un semnal de alarmă în urmă cu trei ani în Comisia de Învățământ a Senatului României. Potrivit datelor CIADO, 11% dintre elevi și 25% dintre studenți au consumat cel puțin o dată. Și fiți siguri că în ultimii trei ani situația nu s-a ameliorat.
“România este unul dintre statele UE cu cele mai mari creșteri ale prevalenței consumului de substanțe interzise. În doar trei ani, procentele au crescut de la 1,7%, la 4,3%. În 2012 erau înregistrați în evidențe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă cu mult mai mare. Situația se agravează în rândul tinerilor. Acum trei ani, peste 11% dintre elevi consumau substanțe interzise.
Creșteri semnificante s-au înregistrat în rândul consumului de etnobotanice și marijuana. De asemenea, a crescut și consumul de cocaină și heroină. Din cauza drogurilor injectabile, România a fost declarată, în 2013, drept focar HIV/SIDA. În plus, debutul consumului de droguri a scăzut de la 16 la 14 ani”, scrie dcnews.ro.
Știu că tinerii drogați, slab educați și dezrădăcinați sunt mai ușor de manipulat, dar mai știu că nici un părinte nu-și dorește asta pentru copilul său. Trebuie făcut ceva. Vorbiți cu copiii voștri. Ascultați-i că au multe să vă spună și acționați spre binele lor.” – a scris preotul greco-catolic Alin Cîndea pe rețeaua de socializare.

Sursa foto: www.e-communio.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5