Preşedintele IGF, Dorel Cosma, evenimente de anvergură în Italia

La Vieste, pe malul Mării Adriatice, s-a derulat un festival important de folclor ce a întrunit 27 de ansambluri folclorice ce au prezentat frumuseţile zonelor etnografice ale ţării. În acest cadru, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, a premiat cele mai importante rezultate ale culturii populare din Italia.
La eveniment, din Bistriţa, a fost prezent şi maestrul coregraf Teodor Puşcaş, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale de Folclor. Tot acum, Dorel Cosma a avut o întâlnire cu primarul oraşului-staţiune (de tipul Mamaia), Giuseppe Nobiletti, cu scopul unor schimburi culturale în perioada următoare între municipiul Bistriţa şi oraşul italian. „Am participat la spectacolul de gală împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Turismului din Italia, ca membru al juriului de specialitate. Am avut posibilitatea, de asemenea, de a gusta din gastronomia italiană din diverse zone ale ţării ceea ce m-a inspirat pentru a organiza o astfel de maniestare şi la noi”, ne-a declarat Dorel Cosma.
De aici, preşedintele IGF a plecat la San Giovanni Rotondo la o manifestare de amploare, cu participarea a peste 40.000 de oameni, atât localnici, cât şi turişti din ţară şi străinătate, dedicată comemorării a 49 ani de la trecerea la cele veşnice al lui Padre Pio. Aici, bistriţeanul s-a întâlnit cu primarul şi preşedintele Consiliului, dar şi cu consulul Claudia Ruso, unde din nou s-au pus pe tapet probleme culturale. „Am parcurs împreună cu întregul cortegiu drumul în jurul oraşului San Giovanni Rotondo, aproximativ 8 km, drum care a fost presărat de flori, de mii de oameni. Apoi, statuia lui Padre Pio a fost aşezată în scanctuarul ei, unde a urmat o slujbă religioasă oficiată de peste 40 de preoţi. De aici, în aplauze şi pe acordurile fanfarei, însoţiţi de flori şi rugăciuni, cortegiul a mers la Biserica centrală unde au urmat alte binecuvântări. Am avut bucuria de a vizita chilia lui Padre Pio, loc în care marele public nu are acces şi unde m-am încărcat de gânduri pozitive. În toată această perioadă, am transmis mesajul Uniunii Mondiale de Folclor IGF, dar şi a lumii culturale din Bistriţa, pe care am reprezentat-o acolo”, ne-a declarat Dorel Cosma.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5