Dorel Cosma, Cetăţean de Onoare în San Giovanni Rotondo, Italia. Al Bano, anul viitor la Bistriţa?

Peste 40.00 de oameni au participat la comemorarea a 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Padre Pio, unul din sfinţii declaraţi ai Italiei. În cadrul evenimentului a avut loc un impresionant pelerinaj prin centrul oraşului italian, de aproximativ 8 km, statuia lui Padre Pio fiind însoţită de mii de oameni care au presărat flori.
În fruntea procesiunii s-a aflat preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, Dorel Cosma, alături de primarul oraşului şi de mulţime de preoţi din toate confesiunile, România fiind reprezentată de preoţii Nicolae Feier şi Vasile Beni din Bistriţa.
Apoi, a urmat o slujbă la racla sfântului, după care oamenii au stat ore întregi la rând pentru a se ruga pentru sănătate şi a-i mulţumi acestuia pentru binecuvântarea pe care a adus-o asupra oraşului.
În cadrul simpozionului internaţional au avut loc dezbateri, lansări de carte, concerte, managerul Palatului Culturii Bistriţa lansându-şi volumul „Malul tăcerii”, ediţie italiană, la Teatrul de Stat, din care a şi recitat poezia „Acasă la Padre Pio”.
Preoţii Nicolae Feier şi Vasile Beni au vorbit despre importanţa promovării păcii prin religie, primidn din partea organizatorilor, în semn de apreciere, distincţii ale oraşului.
În cadru festiv, preşedintele IGF, Dorel Cosma, a primit din partea Primăriei şi a Consiliului Local titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului San Giovanni Rotondo pentru sprijinul acordat în promovarea culturii şi a folclorului italian.
„ Această distincţie cumulează ani de muncă care s-au adunat şi care pentru mine înseamnă o recunoaştere a efortului pe care l-am depus. Întotdeauna, în deplasările mele, vorbesc cu drag despre Bistriţa şi despre palatal Culturii, pe care-l reprezint cu mândrie”, declară Dorel Cosma.
Acest titlu se adaugă celor primite de-a lungul timpului, menţionând aici doar Cetăţean de Onoare al oraşelor Năsăud,Karditza – Grecia, Voiron- Franţa, Oscarul în folclor, Crucea de Malta, Medalia oraşului Voirone, premiul oraşului San Giovanni Rotondo, medalia „Padre Pio”, premiul oraşului Sankt Petersburg, medalia Zonei Metropolitane Nimes şi medalia pentru francofonie din Paris, Premiul de Excelenţă al municipiului Bistriţa, Medalia de Aur a Ordinulului de Patrimoniu a populaţiei Galega din Spania şi Portugalia, Medalia Virtutea Literară, distincţie din partea Mitropoliei Clujului, Crucea Nordului-Scandinavia.
Bistriţeanul este şi Cetăţean de Onoare al oraşului Karditsa din Grecia, al oraşului Năsăud, deţine medalia Zonei Metropolitane Nimes şi medalia pentru francofonie din Paris.
Cu acest prilej, celebrul artist italian Al Bano a susţinut un concert extraordinar. După cum ne declară Dorel Cosma, se poartă discuţii ca anul următor şlagărele italiene să ajungă la Bistriţa într-un eveniment în care să ne bucurăm de muzica unuia dintre cei mai apreciaţi artişti din lume.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5