Vrednic este! Prof. dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii, a primit cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului de la Mitropolitul Andrei, Crucea Transilvană. Concert Paula Seling, la Biserica de la Coroana

Bucurie duhovnicească mare pentru credincioşii bistriţeni care au primit binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei care a oficiat, împreună cu diaconul Claudiu Grama, protopop pr. Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, pr. dr. Emanuel Vidican, alături de un sobor de preoţi, slujba Paraclisului, la Biserica Coroana.
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul a vorbit despre importanţa rugăciunii întru biruirea morţii, dând câteva pilde despre ajutorul Maicii Domnului în vreme de necazuri şi dureri. „Să ne rugăm Maicii Domnului să intervină la Doctorul Cel Mare ca să înlăture această pandemie ce domneşte în lume. La Maica Domnului cei bolnavi vin cu credinţă, încărcaţi de suferinţă vărsând lacrimi amare să primească vindecare. Maicii Domnului îi spunem tot necazul nostru, ea fiind cea care ne ajută, ajutându-ne să ne uşurăm sufletul şi să ne îndreptăm cugetul. Ea ne învaţă ce este credinţa, dragostea şi pocăinţa. Dumnezeu ne-a îngăduit bucuria să fim împreună în această ambianţă mirifică, pentru care-i dăm slavă lui Dumnezeu şi-i mulţumim Maicii Domnului. Dorim ca sărbătoarea Maicii Domnului să vă aducă bucurii”, a declarat Mitropolitul Andrei.
„Înaltpreasfinţia voastră, vă mulţumim că v-aţi rugat împreună cu noi în această seară mirifică, la ceas de lumină lină. Este o mică Niculă în pelerinajul Înaltpreasfinţiei voastre. Ne bucură şi vă mulţumim de la cer până la pământ că aţi poposit, în drumul spre Maica Domnului, şi la bistriţenii noştri care vă aşteaptă cu mult drag. Un dangăt de clopot, o veste din suflet că sunteţi în mijlocul bistriţenilor a umplut o piaţă, cel puţin ca a Vaticanului. Atâta lume v-a aşteptat şi nu este puţin lucru pentru că ne iubiţi şi credincioşii noştri simt acest lucru şi întorc iubirea Înaltpreasfinţiei voastre prin prezenţa lor. Ştim că totul este prin bunăvoinţa oamenilor de bine şi că raiul va fi plin de astfel de oameni pe care-i vedem rugându-se în tăcere. Pentru această organizare deosebită, care poate să aducă o smerenie de invidie şi în rândul altor capitale de judeţ, propunem Înalpreasfinţiei voastre pentru cel care este alături de noi în organizarea acestor evenimente, domnului prof. dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii, care a făcut posibilă şi această organizare deosebită, să-i acordaţi cea mai înaltă distincţie, Crucea Transilvană”, a declarat protopopul Alexandru Vidican.
Un cuvânt emoţionant şi plin de învăţătură a avut prof. dr. Dorel Cosma: „Înaltpreasfinţia voastră, domnule preşedinte al Consiliului Judeţean, părinte protopop, preacucernici părinţi, sunt deosebit de emoţionat şi onorat că într-o astfel de zi importantă să primesc din mâinile Preasfinţiei voastre această înaltă distincţie bisericească. Vreau să vă mulţumesc în numele enoriaşilor bistriţeni că ne-aţi binecuvântat, la Bistriţa, cu un protopop harnic, implicat în viaţa urbei noastre. Părintele protopop Alexandru Vidican ştie să fie aproape de oameni, ştie să aibă încredere în ei, ştie să-i primească cu drag, fiindcă, trecând mai departe, cum oare ar putea înţelege altcineva perseverenţa colegului, părintele profesor Nicolae Feier, cu care slujeşte şi pe care l-a sprijinit în atingerea obiectivelor domniei sale. Suntem aici, într-un loc unde ziua noastră de azi sfântă se împleteşte cu istoria neamului bistriţean, aici unde s-au semnat credenţialele celor care au plecat spre Alba Iulia, iar visul părintelui Nicolae Feier a prins contur în acest superb Panteon care ne stă de strajă tuturor bistriţenilor. Şi nu doar atât. Privind mai în urmă puţin, în spatele nostru domină piaţa Casina Română, locul românismului bistriţean, locul de unde au plecat atâţia înaintaşi cu gândul spre frumos, spre nemurire, spre dăruirea spre neamul nostru. Cercetător, poet, filozof, scriitor, părintele profesor Nicolae Feier îmbină tot ce înseamnă mai plăcut din viaţa duhovnicească cu modul didactic, cu învăţătura. Nu trebuie să uităm că nu statul a fost cel care a înfiinţat şcoala. Aşa cum ne spune istoria, primii dascăli au fost preoţii, biserica a fost cea care a învăţat arta buchisirii, cea care ne-a învăţat să privim corect, să iubim, să spunem adevărul. Alături de domniile lor, a venit părintele Vasile Beni, un preot dăruit acestei superbe profesii de ocrotire a neamului. Port cu grijă şi preţuire îndemnurile sale din ultima carte, care ne îndeamnă să avem timp şi pentru suflet. Nu în ultimul rând, tânărul părinte Emanuel Vidican, doctor în religie, vine cu elanul tineresc, implicat în tehnologia modernă pentru a duce mai departe şi a propovădui tot ce este mai frumos din religia noastră.
Am dorit să fac această remarcă, Înaltpreasfinţia voastră, pentru că sunt patru stâlpi ai ortodoxiei noastre bistriţene, stâlpi care ne susţin coloana credinţei noastre, stâlpi spre care se îndreaptă sute-mii de oameni. În urmă cu ani de zile, aici era o biserică modestă, astăzi vorbim despre un complex şi ne mândrim cu toţii, toţi cei care purtăm în suflet rangul de bistriţean. Aici, Biserica noastră Ortodoxă este un templu în care ne închinăm şi sperăm.
Au fost zile grele şi mai sunt. Îl citez pe părintele profesor Nicolae Feier care spunea zilele trecute despre un moment critic, când un grup a uitat de religie, de credinţă, de neam şi scanda: „Vrem spitale, nu catedrale!”. Ce poate fi mai urât, fiindcă Dumnezeu ascultă glasul românului, pentru că românul este unul dintre cele mai credincioase neamuri ale pământului, şi nu o spun eu, o spune preşedintele Academiei Române. Oare nu este cazul să ne amintim că în 1619, primul spital atestat documentar în România a fost ridicat de Biserica Ortodoxă, de mitropolitul vremii, la Suceava. Să fie oare un semn? Ne-aţi dat o pildă extraordinară şi ne gândim dacă acel semn putem să-l interpretăm şi noi astăzi, pentru că rămânem în credinţă şi în speranţă şi singura noastră mângâiere este biserica. Într-o lume învrăjbită politic, într-o lume în care s-a abătut şi acest virus satanic, cine rămâne? Credinţa! Venim cu drag la biserica noastră şi cred că ne mai rămâne acum să ne împreunăm mâinile, să privim spre cer şi să spunem: „Nu ne lăsa Măicuţă pe cei care astăzi suntem aici, fiii lacrimilor Tale!”.
Pentru această distincţie, care se alătură celor de Cetăţean de Onoare a mai multor capitale europene, dar şi a unor distincţii ale unor importante biserici, dr. Dorel Cosma merită felicitat. Este membru al Academiei Româno-Australiene, Cetăţean de Onoare al oraşului natal, Bistriţa, dar şi la San Giovani Rotondo din Italia. Aceste titluri se adaugă celor primite de-a lungul timpului, menţionând aici doar Cetăţean de Onoare al oraşelor Năsăud,Karditza – Grecia, Voiron- Franţa, Oscarul în folclor, Crucea de Malta, Medalia oraşului Voirone, premiul oraşului San Giovanni Rotondo, medalia „Padre Pio”, premiul oraşului Sankt Petersburg, medalia Zonei Metropolitane Nimes şi medalia pentru francofonie din Paris, Premiul de Excelenţă al municipiului Bistriţa, Medalia de Aur a Ordinulului de Patrimoniu a populaţiei Galega din Spania şi Portugalia, Medalia Virtutea Literară, Crucea Nordului-Scandinavia.
Bistriţeanul este şi Cetăţean de Onoare al oraşului Karditsa din Grecia, al oraşului Năsăud, deţine medalia Zonei Metropolitane Nimes şi medalia pentru francofonie din Paris.
A urmat un concert extraordinar susţinut de una dintre cele mai importante voci ale României, Paula Seling, care, prin glasul ei, a adus laudă Maicii Domnului şi lui Dumnezeu. Mulţime de bistriţeni s-au bucurat la acest important eveniment al anului, ştiut fiind faptul că doar uniţi prin credinţă vom aduce bucurie sufletului nostru şi vom face ca împreună să fim un neam ce contează şi care va fi nemuritor.
Felicitări Palatului Culturii Bistriţa şi Protopopiatului Ortodox! Felicitări Bisericii Coroana care are patru preoţi deosebiţi şi bistriţenilor că ştiu că, dincolo de toate, ruga către Dumnezeu este cea mai importantă şi că, împreună, reuşim, de aici din Grădina Maicii Domnului, să ducem mai departe frumuseţea identităţii acestui popor.

Comentarii

14/08/20 19:44
Maxim Morariu

Sincere felicitări!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5