Preşedintele Radu Moldovan, despre fondurile europene: Documentaţia pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, gata în primăvară. Proiectul de restaurare a Castelului de la Posmuş a fost depus
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunţat, în cadrul şedinţei ordinare, că în sfârşit au fost respinse, de instanţă, contestaţiile depuse de companiile care se luptau pentru consultanţa tehnică în cadrul etapei a doua a Master Planului de apă şi canalizare. În perioada următoare, fiecare primărie va prezenta reţelele de apă şi canalizare care trebuie extinse, asfel ca întreaga documentaţie să fie finalizată în primăvara lui 2017, în vederea depunerii cererii de finanţare pentru execuţia lucrărilor.
„Astăzi, după aproape un an – în noiembrie se face un an – de procedură de contestaţii, cu companiile care au participat la achiziţia publică în ceea ce priveşte partea de consultanţă tehnicp, proiectare, asistenţă tehnică pentru cerea de finanţare la Master Planul de apă şi canalizare, etapa a II-a, am primit o sentinţă defintivă şi irevocabilă de la Curtea de Apel Cluj, prin care se respunge contestaţia şi putem să continuăm procedura. În perioada când se începe să se lucreze la documentaţiile tehnice, să găsim soluţii, şi la cazul special de pe Valea Bârgăului, unde din proiectarea la acel Program ISPA s-a ajuns la situaţia în care o parte de la strada principală are apă, o parte nu.
Imediat ce vom primi comunicarea, voi avea o întâlnire cu cei de la ADI apă-canal şi cu cei de la Aquabis care sunt responsabili de acest proiect european, ca împreună cu compania care a câştigat licitaţia, în principiu îmi doresc să facem 8-10 echipe de lucru, care să antameze toate necesităţile care au fost inventariate în urmă cu doi ani de la fiecare administraţie locală”, a explicat preşedintele Moldovan, răspunzând unei interpelări formulate de consilierul liberal Monica Săsărman.
Potrivit şefului administraţiei judeţene, câte un reprezentant al firmei de consultanţă, al Aquabis şi al ADI apă-canal va merge la fiecare consiliu local unde va evalua toate necesităţile pentru fiecare comunitate în ceea ce priveşte reţele de apă şi apă uzată. Pentru canalizare, condiţiile impuse de la nivel european sunt stricte, în sensul că nu sunt agreate investiţii în aglomerări mai mici de 2000 de persoane. În aceste cazuri, vor fi căutate resurse alternative, fie prin PNDR 2014-2020, fie cu fonduri guvernamentale, prin PNDL (OG 28/2013). Pentru reţelele de apă, condiţiile sunt mai flexibile şi nu pot fi incluse în acest Master Plan doar grupurile de case izolate.
„După implementarea etapei a II-a a Master Planului, care este evaluată la 145 milioane de euro, 98% din populaţia judeţului va avea acces la reţelele de apă. Am convenit cu colegii primari, după ce se termină prima rundă şi se furnizează datele primare pentru companie, când e gata studiul de fezabilitate să se mai întâlnească încă o dată, să se uite dacă le-a scăpat vreo străduţă, dacă, din alte fonduri, au rezolvat o parte din lucruri, să avem grijă să nu se suprapună, pentru că ajungem în situaţii de neeligibilitate. Sunt optimist că până în primăvara suntem pregătiţi cu cerea de finanţare şi cu procedurile de achiziţie a execuţiei la unul din proiectele importante ale noastre”, a precizat preşedintele CJ BN.
***
În context, preşedintele Radu Moldovan a menţionat că a fost depus proiectul de restaurare a Castelului de la Posmuş, la ADR Nord-Vest, iar în noiembrie va fi depus şi proiectul de modernizare a DJ 172 D – Poarta Transilvaniei, pe tronsoanele Colibiţa-Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului-Strâmba-Ilva Mică şi Ilva Mică-Ilva Mare, asta după ce administraţia judeţeană a avut de luptat cu birocraţia.
Citiţi şi:
- Primarul Paul Știr: Investiții majore în rețeaua de apă și canalizare de la Căianu Mic, cu fonduri europene!
- Doar jumătate din cei care au reţea de canalizare în faţa casei s-au şi racordat! Chiuza, exemplu pozitiv, Cetate, la polul opus!
- Pregătiri pentru etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare
- Investiţii în reţele de apă şi canalizare, la Telciu şi Salva, din fonduri europene
- Staţia de epurare de la Cetate, funcţională în două săptămâni. Reţele de apă şi canalizare în 39 de localităţi, cu economii din fonduri europene
Adaugă comentariu nou