Preşedintele Radu Moldovan: Vom achiziționa un aparat de testare pentru coronavirus, din bugetul SJU Bistriţa și al Consiliului Județean!

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunţat că au fost demarate procedurile de achiziţie publică, ce-i drept simplificată pe fondul urgenţei, a unui sistem complex Real-Time PCR, din bugetul SJU Bistriţa și al Consiliului Județean. Aparatura costă aproximativ 600.000 lei şi poate face mai multe determinări virusologice.  Potrivit acestuia, de la nivel central încă nu se întrevăd soluţii, astfel că ele trebuie căutate pe plan local. 

„De la nivel naţional soluţiile nu vin şi suntem obligaţi să ne asumăm soluţii pe plan local. Am avut o discuţie cu Gabriel Lazany şi cu Teofil Cioarba, directorul economic de la Consiliul Judeţean, să vedem ce putem face pentru a achiziţiona un aparat Real-Time PCR, un sistem întreg, pentru a putea determina analizele la nivelul SJU Bistriţa şi la nivelul judeţului nostru. Avem un astfel de aparat la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, unul singur pe regiune, care poate procesa 70 de analize/zi. Deja sunt de ordinul sutelor acolo, timpii de aşteptare sunt foarte mari şi vor creşte în continuare ţinând cont de frecvenţa cu care concetăţenii noştri se întorc acasă. Riscurile cresc. Nu putem determina în timp. Oamenii sunt duşi în zone de carantină, din păcate mulţi nu respectă izolarea. Am găsit în bugetul SJU Bistriţa resursele necesare care vor fi acoperite din bugetul propriu al CJ. Am făcut o adresă către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit ieri, a aprobat achiziţia în regim de urgenţă a unui astfel de sistem după ce s-a emis hotărârea, colegii de la Spital au început să lucreze, am început să primim oferte.”, a motivat acesta.

         În paralel, într-o clădire de la Secţia de Infecţioase de pe Alba Iulia, va fi amenajat acest laborator pentru determinări microbiologice. De asemenea, SJU Bistriţa şi DSP B-N vor face demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru transferarea unui specialist care să lucreze pe acest sistem şi să iniţieze şi pe cei de la Bistriţa.

          Preşedintele a precizat că, în 25 februarie, un consilier al secretarului de stat, Nelu Tătaru, de la Ministerul Sănătăţii, a transmis o adresă către Spitalul Judeţean, în care i-a cerut managerului să ia legătura cu cei de la DSP pentru procedura de achiziţie a unui aparat de testare a coronavirus. A fost transmis un răspuns oficial către Ministerul Sănătăţii şi DSP BN pentru care s-au cerut fonduri pentru această achiziţie, transmis încă din 3 martie, dată de la care care nu s-a primit niciun mail.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5