Președinți de consilii județene din Germania, Polonia, Israel și Republica Moldova vor primi titlul de Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud

            Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va dezbate, în ședința ordinară din 29 februarie, proiectele de hotărâre prin care se propune acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județuui Bistrița-Năsăud pentru cinci președinți de consilii județene/consiliu regional/raion cu care județul nostru a promovat parteneriate de-a lungul timpului.

            Josef Wojcieck Tomal este președintele Consiliului Județean Myślenice din Republica Polonă, începând cu anul 2009 și a contribuit la crearea unei puternice legături între județul Bistrița-Năsăud și județul Myślenice prin schimburi de experiență, muncă, obiective comune și dorința de a implementa proiecte inovative, pentru a dezvolta, în bine, nivelul de trai al locuitorilor celor două județe. A sprijinit artiștii dar și mediul de afaceri, învățământul dar și grupurile de acțiune locală. Administrația, dar și oameni de afaceri din județul Myślenice au acordat consultanță și asistență companiilor din județul Bistrița-Năsăud în domeniul atragerii de fonduri europene, al managementului deșeurilor dar și al infrastructurii de apă și apă uzată.

            Antje Hochwind-Schneider este peședintele Consiliului Județean Kyffhäuser, Republica Federală Germania, funcție pe care o deține din 2012. Județul Kyffhäuser a avut o colaborare foarte bună cu județul Bistrița-Năsăud în mandatul președintelui Antje Hochwind-Schneider, de-a lungul anilor desfășurându-se nenumărate schimburi de elevi și tabere, organizate atât la Bistrița cât și în orașul Sondershausen, activități care au avut un impact deosebit asupra tinerilor români și germani.

Heiko Ernst Dietmar Kärger este președintele Consiliului Județean Mecklenburgische Seenplatte, Republica Federală Germania, din anul 2009. Implicarea domnului Heiko Ernst Dietmar Kärger în aspectele parteneriatului dintre județele Bistrița-Năsăud și Mecklenburgische Seenplatte a fost mai mult decât instituțională. S-a implicat personal în organizarea expoziției de pictură a „Școlii de la Bistrița” de la Neubrandenburg din anul 2019 și în organizarea concertului Noii Orchestre Transilvane la sala Konzertkirche din Neubrandenburg, din același an. De asemenea, s-a implicat personal la realizarea schimburilor anuale de elevi de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și Celtis Gymnasium din Neubrandenburg și a fost prezent la activitățile proiectului „Bun venit” din Neustreliz, din anul 2023, unde pe durata unei săptămâni, cinci artiști bistrițeni au participat la un proiect artistic.

Doron Shidlov este președintele Consiliului Regional Brenner, Statul Israel. După o activitate de 24 de ani în diverse funcții de comandă în armata Statului Israel și de 12 ani în poziții de management în cadrul unor companii private din domeniul telecomunicațiilor, a fost ales în anul 2012 în funcția de președinte al Consiliului Regional Brenner. Parteneriatul între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Consiliul Regional Brenner are, ca urmare a implicării domnului Shidlov, o importantă componentă educativă, prin crearea grupului de dialog Bistrița-Brenner, format din elevi ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița și ai unor licee din regiunea Brenner. Experiența câștigată de elevii implicați, în cadrul întâlnirilor lunare, este deosebit de importantă pentru conturarea setului de valori care le va ghida viața. Din această poziție, domnul Doron Shidlov a coordonat întâlnirile lunare ale grupului de elevi, dar și participarea artiștilor plastici din Brenner, la Școala de la Colibița (tabăra artiștilor plastici din regiunile partenere ale județului Bistrița-Năsăud, din străinătate).

Oxana Albu este începând cu anul 2023 președintele Raionului Glodeni din Republica Moldova, după ce timp de opt ani a ocupat funcție de vicepreședinte. Asociația „Tășuleasa Social” cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și cu implicarea directă a doamnei Oxana Albu a organizat pentru elevi din raionul Glodeni, o tabără de vară care a inclus activități educative, sportive și excursii. Un moment important, în organizarea căruia Oxana Albu s-a implicat, a fost participarea Ansamblului Folcloric „Hora Moldovei” din orașul Glodeni, alături de reprezentanții partenerilor din provincia chineză Hunan – Yueyang Academy of Baling Opera Heritage, la Festivalul Internațional de folclor „Regele Brazilor”, organizat în comuna Prundu Bârgăului, în anul 2019. De asemenea, o delegație a raionului Glodeni împreună cu un alt ansamblu folcloric din raionul Glodeni a participat la evenimentele ocazionate de serbarea Crăciunului la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în anul 2019.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5