Primarii bistriţeni, instruţi pe tema accesării granturilor de la Comisia Europeană
Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a prezentat, astăzi, la Bistriţa, oportunităţile de finanţare de care pot beneficia administraţiile publice locale, agenţii economici, ONG-urile sau simplii cetăţeni, direct de la Comisia Europeană. Uniunea Europeană gestioneată direct aproximativ 24% din fondurile europene, ceea ce reprezintă anual cam 35 miliarde euro.
Sumele pot fi distribuite sub formă de granturi,pentru programe speciale, ca urmare a unui anunţ public sau apel de proiecte sau prin contracte, iniţiate de instituțiile europene pentru a cumpăra servicii, bunuri sau prestații de care au nevoie, precum studii, traininguri, organizarea de conferințe sau echipament IT, în urma unor licitaţii.
Într-o primă şedinţă, eurodeputatul PSD s-a întâlnit cu primarii bistriţeni (n.n. – cei care au dorit să participe), apoi fiind rândul reprezentanţilor instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean.
„Am lansat în urmă cu două săptămâni un portal – granturieuropene.ro – care a fos deja accesat de peste 10.000 utilizatori, care vorbeşte despre fondurile disponibile la Bruxelles.
Ne referim la circa 35 miliarde euro anual, care sunt distribuiţi prin aproximativ 800 linii de finanţare, din care 300 sunt pentru autorităţile publice locale. Aceste granturi se distribuie prin competiţii europene. I-am informat despre aceste oportunităţi, iar la ora la care vorbim sunt 94 de linii deschise la care sperăm să avem cât mai mulţi aplicanţi din România. În trecut, din păcate, nu am avut o foarte bună informare despre acestea, România aplicând la doar 3% din aceste oportunităţi de finanţare.
România beneficiază prin fondurile structurale de o sumă puţin mai mare de 7 miliarde euro, anual, dacă facem comparaţia cu cele 35 miliarde euro disponibile direct la Bruxelles, vedem că există surse de finanţare pe care noi nu le materializăm”, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Europarlamentarul PSD a menţionat că îi va susţine pe primari, pe parcursul elaborării proiectului, şi îi va pune în legătură cu cei de la Comisia Europeană.
Potrivit acestuia, administraţiile publice locale vor putea aplica, de exemplu, proiecte cu imapct pe terme lung, fie că vorbim de înfrăţiri cu alte unităţi administrativ-teritoriale din UE, pentru implementarea unor sisteme de energie regenerabilă, pentru reţele de internet în comunitate etc.
Primarul din Sângeorz-Băi, interesat de un sistem de încălzire pe biomasă. La Budeşti, depozite de legume
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a menţionat că edilii bistriţeni s-au arătat interesaţi de aceste oportunităţi de finanţare.
„O propunere de proiect a fost făcută de primarul o raşului Sângeorz-Băi. Ţinând cont că este o linie de finanţare pentru producerea de energie din resurse regenerabile, iar oraşul Sângeorz-Băi are un sistem de încălzire improvizat şi speranţa unei reţele de gaz este una care nu stă în picioare, atunci primarul i-a solicitat europarlamentarului Negrescu să vadă dacă poate fi obţinută finanţarea atât pentru partea de producţie – centrala termică, cât şi pentru reţele. Dacă există o soluţie şi pentru reţele, ţinând cont de poziţia geografică a oraşului Sângeorz-Băi şi de resursa de biomasă, foarte multă, se rezolvă şi problema de mediu, iar omul nu mai taie să pună în sobă lemn bun pentru construcţii, dar ar fi şi mai rentabil”, a exemplificat preşedintele Moldovan.
De asemenea, primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea, şi-a manifestat interesul pentru promovarea unui proiect prin care să fie puse în valoare nişte renuri, în sensul înfiinţării unei cooperative, care să beneficieze de fonduri pentru solarii, depozite de legume etc.
„Europerlamentarul Victor Negrescu le-a pus la dispoziţie portalul de care vorbea, unde sunt descrise toate cele 800 linii de finanţare. Fiecare să se uite şi să se gândească la ce propunei de proiecte au, să descrie pe 2 pagini ideea de proiect, iar el va contacta Comisia şi le va intermedia dialogul. Ulterior, trebuie făcute studii etc.”, a menţionat şeful CJ BN.
Consiliul Judeţean are în vizor un proiect de îmbunătăţire a sistemului de colectare selectivă a deşeurilor
În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, preşedintele Radu Moldovan a menţionat că administraţia judeţeană ar fi interesată „de parteneriate pentru Master Planul de turism”, deoarece Comisia Europeană consideră compatibilă finanţarea europeană cu alte tipuri de finanţări.
„Un al doilea lucru care pentru noi, administraţia judeţeană., sună extrem de important este colaborarea cu Banca Europeană de Investiţii, care are dobânzi foarte atractive, de 1-2% şi să vedem ce facem pentru proiectele de dezvoltare ale judeţului. Am văzut că este un grant şi pe proiectele de colectare a deşeurilor, mai avem nevoie de modernizarea sistemului, şi să vede, ce tipuri de activităţi sunt eligibile, dacă putem găsi proiecte care să stimuleze colectarea selectivă”, a mai spus Radu Moldovan.
***
Victor Negrescu este membru al Comisiei pentru bugete şi al Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European. Acesta şi-a deschis, toamna trecută, un birou la Năsăud. Potrivit acestuia, printre priorităţile începutului de mandat se numără derularea unui program pilot pentre creşterea accesului la servicii medicale în mediul rural (derulat în 3 comunităţi rurale din România), promovarea regională prin „Delegaţiei Transilvaniei” la Bruxelles (inclusiv Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, 24-26 aprilie 2015) şi accesarea granturilor europene de la Comisia Europeană.
Citiţi şi:
- Eurodeputatul Victor Negrescu: PES şi PSD lansează luni, la Bucureşti, Pactul pentru tineri
- Eurodeputatul Victor Negrescu: Rezoluția Parlamentului European confirmă faptul că au fost încălcate drepturile sociale ale lucrătorilor sezonieri
- Forumul European al Tinerilor Parlamentari și Europarlamentari, organizat la Bruxelles de eurodeputatul Victor Negrescu
- Ciprian Ceclan Oprea a reprezentat PES activists Bistriţa-Năsăud la Parlamentul European
- Alexandru Pugna, la Festivalul "Primăvara Românească la Bruxelles"
Adaugă comentariu nou