Primarul Aurel Horea: Investiții importante, din fonduri europene și guvernamentale, se vor încheia în acest an la Ilva Mică!

Se încheie cel mai greu mandat de primar, crede Aurel Horea de la Ilva Mică, și asta pentru că nu a existat o stabilitate, predictibilitate în derularea proiectelor de investiții. S-au scumpit materialele, forța de muncă, a fost o criză energetică, împletite cu o pandemie și un conflict militar, iar autorităților locale nu le-a fost ușor să răzbească și prin hățișul birocratic.

         Anul 2024 ar trebui să însemne finalizarea mai multor proiecte la Ilva Mică și toate astea pe un fond electoral și cu fonduri nu tocmai suficiente.

“Mulţumesc cetăţenilor din Ilva Mică care au achitat taxele şi impozitele locale în proporţie de 98% şi celor care şi-au achitat deja pentru 2024. În ceea ce priveşte bugetul pe 2024, nu suntem mulţumiţi de banii pe care-i avem la dispoziţie, sunt proiecte care trebuie încheiate şi mă refer la cele finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. (...) Sunt câteva investiţii, nu puţine, care sunt foarte greu de dus la îndeplinire. Sperăm să existe o rectificare bugetară ca să nu ne blocăm ca administraţie.”, a declarat primarul Aurel Horea.

Potrivit acestuia, este în execuție  proiectul de eficientizare energetică a sediului primăriei, cu finanțare prin Administrația Fondului de Mediu, de aproximativ 3 milioane lei.  În maximum  două luni, lucrările s-ar putea încheia. De asemenea, cu finanțare de la AFM, vor fi amplasate staţii de reîncărcare a autovehiculelor electrice -  proiect la care va fi lansată procedura de achiziţii publice -  şi va fi modernizat iluminatul public, investiție prin care vor fi înlocuite corpuri de iluminat și va fi creat un sistem de cu telegestiune, astfel ca intensitatea luminii să fie proporţională cu traficul din anumite intervale orare.

         Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, la Ilva Mică sunt  reabilitate construcţiile administrative şi social culturale, pentru a îmbunătăţi serviciile publice prestate -  proiectul urmând să fie finalizat în iulie-august -  și este reabilitată energetic clădirea Şcolii Gimnaziale. Primarul Aurel Horea a menționat că, în funcţie de cursurile elevilor, pentru a nu perturba actul educaţional, se vor planifica lucrările în interior şi în exterior, la faţada clădirii. La acest proiect se adaugă cel de dotare cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităților de învățământ din comună, din fonduri europene.

Ilva Mică nu a renunțat nici la proiectul „Realizare și/sau modernizare a capacităților de producţie a energiei energiei electrice şi/sau energiei termice din biomasă”, în valoare de peste 7 milioane lei și finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Este vorba despre înlocuirea centralei pe biomasă, care deservește școală, grădiniță, sală de sport, Primărie, sală de nunți și un cămin cultural, capelă, biserică, casă parohială. Actuala centrală este din 2006 și prin proiect s-ar putea dubla capacitatea, plus că se va produce și energie electrică.   

Proiectul de amenajare a trotuarelor sunt avansate, la fel și cel de modernizare a străzilor prin Programul Naţional „Anghel Saligny”. „Stadiul execuţiei este de peste 60%, mai trebuie să înceapă lucrările pe 2-3 străduţe şi să fie turnat al doilea strat de asfalt. Până la finalul verii ar trebui finalizate lucrările”, a menționat primarul Aurel Horea.

Administrația publică locală se apropie de final cu lucrările de cadastru general, în lucru mai sunt trei sectoare cadastrale, un proiect extrem de important, susținut cu fonduri de la bugetul local.

        

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5