Primarul Ioan Turc anunţă sprijin şi consiliere pentru familiile din Diaspora care revin la Bistriţa

Primarul Ioan Turc a anunţat, în mesajul transmis la evenimentul de 1 Decembrie, că municipalitatea va deschide, în 2022, un serviciu de suport şi consiliere pentru familiile care se reîntorc acasă din Diaspora. Acest serviciu ar urma să fie inaugurat în primul trimestru al anului şi nu vizează facilităţi fiscale, ci sprijin pentru incluziunea copiilor în sistemul de învăţământ, pentru deschiderea unei afaceri, pentru întocmirea unei documentaţii etc.

          „Am luat aceste decizii ţinând cont de faptul că oamenii care se reîntorc din străinătate nu vin cu mâna întinsă, nu vin să ceară locuinţă socială, nici locuri de muncă. Au trăit într-un sistem bine aşezat, sunt oameni care au cultul muncii, dar în acelaşi timp sunt oameni care doresc să simtă că s-au întors acasă. Un grup de sprijin pentru aceşti oameni mi se pare extrem de important. România din care au plecat nu seamănă foarte mult cu România în care se întorc. (...) Foarte mulţi copii s-au născut în străinătate, nu cunosc limba română, discut cu profesori care-mi spun că aceşti copii sunt stânjeniţi că nu vorbesc corect sau unii nu vorbesc aproape deloc limba română. Prin profesori voluntari şi nu numai – pentru că vom aloca şi bani pentru acest program – îi vom ajuta pe copii să se integreze în sistemul naţional de învăţământ şi în societatea bistriţeană. Am vorbit pe această temă cu prof. Horaţiu Catalano şi cu alţi profesori”, a declarat Ioan Turc.

          Potrivit acestuia, activităţile de sprijin ar putea fi găzduite de imobilul de pe str. Albert Berger, acolo unde încă funcţionează o parte din Extensia Bistriţa a Universităţii Tehnice.

 

Comentarii

04/12/21 14:20
Paul

03 decembrie 2021 la ora 16:55

In programul său electoral primarul Ioan Turc promitea realizarea urmatoarelor obiective strategice:
-Administrație transparentă și modernizată prin digitalizare
-Administrație care are grijă de cetățenii săi
-Bistrița-oraș verde și curat
-Bistrița-oraș inteligent și atractiv pentru tineri
-Bistrița-destinație culturală și turistică unică
-Destinație pentru afaceri inovative
Materializarea acestor obiective este o conditie necesară pentru a determina pe bistrițenii din străinătate să se întoarcă acasă.
In acest sens, primarul Ioan Turc vine si cu solutii pentru punerea in valoare a Parcului Industrial Sărata care de al inaugurarea sa in 2015 a produs numai pagube in bugetul local.
De asemenea, Ioan Turc are o viziune clară cu privire la perspectivele de dezvoltare a Bistritei ca oras al viitorului in concordantă cu progresele oferite de formele de energie nepoluante si de tehnologia informatiei (IT) . Ioan Turc este singurul care vede in orasul Bistrita o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legâtură cu dezvoltarea invătământului superior tehnic la Bistrita. Pentru asta este nevoie de construirea unui campus universitar modern, cu săli de curs si laboratoare unde să poată fi desfăsurată o activitate de cercetare-inovare specifică facultătilor din domeniul politehnic chiar in interiorul extensiei Bistrita a UTCN. Fără asemenea dotări nu pot fi depuse proiecte pentru atragerea de fonduri europene pe programul POSDRU pentru învățământul superior si nici pentru programul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5