Primarul Traian Ogâgău a fost ales în Biroul Politic Naţional al Ligii Aleşilor Locali . PNL Bistriţa-Năsăud, reprezentat de o delegaţie numeroasă la şedinţa de la Cluj-Napoca

Casa Studenţilor din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă  Liga Aleşilor Locali ai PNL, eveniment la care au fost prezenţi toţi liderii liberali de la nivel naţional în frunte cu Ludovic Orban.

PNL Bistriţa-Năsăud a fost reprezentat de o delegaţie numeroasă din care nu au lipit primarii aleşi pe listele acestei formaţiuni politice în 2016, consilieri locali, judeţeni: Ioan Turc, Stelian Dolha, Vasile Silaşi, Sorin Hangan, Filip Moisil, Ioan Peteleu, Diana Morar, Monica Săsărman, Mioara Seica Gaga, dar şi primarii Traian Ogâgău, Vasile Encean, Pavelea Anchidim, Viorel Clapău, Grigore Ţiolan, Ioan Dedean, Ioan Pavelea.

La întâlnirea a participat şi  primarul Clujului, Emil Boc, secretarul general al PNL, deputatul bistriţean Robert Sighiartău, Daniel Buda , dar și liderul Grupului Regiunilor al Partidului Popular European, Michael Schneider.

 

Ioan Turc: Avem nevoie de un mecanism prin care să depolitizăm administraţia publică locală

În conferinţa de presă de luni de la sediul PNL, preşedintele Ioan Turc l-a felicitat pe primarul oraşului Sângeorz  Băi, Traian Ogâgău pentru alegerea sa în funcţia de membru al Biroului Politic Naţional al Ligii Aleşilor Locali.

“Îl felicit şi îi urez mult succes în această funcţie”, a spus Turc. Aşa cum era de aşteptat, primarul Traian Ogâgău ne-a spus că se simte onorat ca ales local şi membru al BPN al Ligii Aleşilor Locali, mulţumind Biroului Politic Judeţean pentru desemnare.

De asemenea, Ioan Turc a mai precizat că Traian Ogâgău intră într-un “club select din care fac parte primari de mari municipii şi oraşe şi, de la care, proaspătul ales are de învăţat foarte multe lucruri, iar eu spun asta în sens cât se poate de constructiv”.

În privinţa temelor de discuţie de la Liga Aleşilor Locali, Ioan Turc a subliniat că ele au vizat, aşa cum era şi normal, administraţia publică locală, cadrul legislativ care reglementează activitatea aleşilor locali dar şi modul în care instituţiile statului sunt folosite ca “instrumente de presiune” asupra edililor de altă culoare politică.

“Cu siguranţă avem nevoie de noi legi care să reglementeze activitatea primarilor, posibilitatea ca aceştia să poată lucra cu spor pentru cetăţeni, ca toţi aceşti aleşi locali să nu mai meargă cu mâna întinsă la Guvern pentru finanţarea unor proiecte care să aducă bunăstarea comunităţiilor pe care le reprezintă”, a mai precizat Turc.

Liderul bistriţean a  mai punctat că trebuie depășită metoda în care banii necesari pentru dezvoltarea unei comunități stau ‘în pixul’ unei anumite persoane din conducerea centrală.

“Dacă în Vest, tot mai multe ţări adoptă legi foarte permisive şi care urmăresc o descentralizare clară, în România, PSD ne duce spre o administraţie puternic centralizată, una care seamănă cu cea din Belarus. Aici, încă banii adunaţi cu eforturi serioase de primării sunt confiscate, sunt naţionalizate de PSD şi dirijate în direcţii doar de ei ştiute. Îmi este foarte clar că PSD merge pe aplicarea reţetei Teleorman, acolo unde, o clică împarte pe criterii politice tot ceea ce înseamnă bani din surse bugetare”, a explicat Turc. 

“Trebuie să gândim, până la urmă, un mecanism de finanțare în care comunitățile locale, primarii, aleșii locali să nu mai trebuiască să stea cu mâna întinsă la Guvern, să poată avea cu adevărat resursele necesare Vremea în care ‘banii stau în pixul meu’, de pe vremea lui Năstase, trebuie să înceteze”, a mai spus liderul liberal.

Vasile Silaşi: Ne dorim legi clare

După întâlnirea cu primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, secretarul general al PNL Bistriţa-Năsăud, primarul Chiochişului Vasile Silaşi a precizat că există perspective  pentru modificarea Legii Administraţiei Publice Locale. Silaşi susţine că și fondurile destinate dezvoltării locale pot fi alocate pe un principiu asemănător celui prin care se acordă finanțări europene, idée prezentă şi în discursul preşedintelui Ludovic Orban: “ Trebuie să existe mecanisme prin care fondurile guvernamentale să fie alocate în sistem European, să nu mai depindem de tot felul de funcţionari mai mult sau mai puţin pregătiţi, mai mult sau mai puţin numiţi pe acele funcţii politic. Ne dorim şi facem tot ce depinde ne noi pentru a administra comunele noastre cu şi pentru cetăţeni, dar trebuie să fim ajutaţi, nu încurcaţi sau presaţi de instituţii pe care PSD le foloseşte ca instrumente de represiune”, a mai spus secretarul general al PNL Bistriţa-Năsăud.

La reuniunea de sâmbătă, de la Cluj-Napoca, au participat 975 de delegați, care l-au ales pe noul președinte al acestei structuri – poziție pentru care singurul candidat a fost Gheorghe Flutur-, precum și pe ceilalți membri ai Ligii Aleșilor Locali ai PNL.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5