Principesa Moştenitoare Margareta a României

În anul 1955, Principesa Margareta a mers, pentru câteva luni, la grădiniţă în Italia, la Florenţa. Apoi, după mutarea familiei la Villa Fantasia, Alteţa Sa Regală şi-a continuat studiile în Elveţia, la o şcoală privată. Cele mai dragi amintiri din această perioadă se leagă de drumul de la şcoală spre casă, parcurs împreună cu Regele Mihai, într-un Volkswagen Beetle condus de Majestatea Sa. Sistemul şcolar elveţian era extrem de strict, însă copiilor li se insufla încă de la vârste fragede spiritul civic, punctualitatea şi corectitudinea.

          De la vârsta de 10 ani, Principesa Margareta a urmat cursurile şcolii-internat Daneshill House din Basingstoke, Hampshire, Marea Britanie. Dată fiind depărtarea de părinţi şi de casă, învaţă să devină independentă şi să se maturizeze mai rapid decât alţi copii de vârsta sa. Alteţa Sa Regală excelează la engleză, franceză şi biologie. Pentru o dezvoltare armonioasă, cursurile de la şcoală erau însoţite de ore de echitaţie, de tenis, înot, baseball şi hochei. La solicitarea reginei Ana, cadrele didactice de la Daneshill House au acordat o atenţie deosebită şi cursurilor de istorie europeană desfăşurate în limba franceză.

          Copil fiind, Principesa se bucura de o mare popularitate printre colegele de la şcoală, fiind des invitată să-şi petreacă week-end-urile împreună cu ele, în afara internatului. Cu toate acestea, Alteţa Sa Regală nu uita să trimită săptamânal scrisori către Rege şi Regină, transmiţând şi câteva cuvinte pentru surorile mai mici.

          La 13 ani, Principesa părăseşte şcoala britanică şi se întoarce în Elveţia, unde, după examenele de echivalare, se înscrie la liceul catolic pentru fete „Marie-Thérèse”.

          Timpul petrecut de Principesă în compania părinţilor şi a surorilor, în jurul mesei de prânz sau la cină, era extrem de preţios şi a asigurat păstrarea tradiţiei ospitalităţii regale. Regina Ana, mare amatoare a ieşirilor în aer liber, organiza frecvent picnicuri pentru întreaga familie. De asemenea, Principesa a învăţat de la mama sa toate secretele pescuitului pe care îl practicau pe lacul Léman, dar şi tehnicile de curăţare şi pregătire a peştelui.

          Principesa Margareta şi-a terminat studiile cu examenul de bacalaureat francez, un examen dificil, susţinut în Franţa, la Genoble. Au fost probe orale – geografie, engleză, italiană şi filosofie – dar şi scrise – filosofie, istorie, franceză, matematică, engleză, germană. Examenul maturităţii a fost urmat de un alt examen, cel pentru obţinerea permisului de conducere. Regele o învăţase pe Principesă să conducă unul dintre jeep-urile Majestăţii Sale, însă au fost necesare şi câteva lecţii de şofat la o şcoală de specialitate.

 

Text preluat din „Margareta – Portretul Principesei Moştenitoare” de Sandra Gătejeanu Gheorghe, Editura Curtea Veche, Bucureşti 2013

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5