La mulţi ani Majestăţii Sale ASR – Margareta a României !
La mulţi ani Majestăţii Sale ASR – Margareta a României, Custode al Casei Regale – urându-i sănătate, viaţă lungă, fericire pentru continuarea operei monarhice a părinţilor ei – Regele Mihai I şi Regina Ana!
NIHIL SINE DEO!
Clubul Monarhiştilor Bistriţeni,
Preşedinte,
Dr. Marius Nicolae Pop
.........................................
Principesa Moștenitoare Margareta a României
Când voința națională se va exprima, după dreaptă chibzuință, Principesa margarita va putea deveni prima Regină domnitoare a României.
Voința Majestății Sale Regelui Mihai a fost întărită, zece ani mai târziu, la împlinirea a 130 de ani de la Proclamarea Independenței, prin adoptarea noului Statut al Familiei Regale Române intitulat „Normele fundamentale ale Familiei Regale a României” în ziua de 30 decembrie, la Castelul Săvârșin. Prin statuarea calității Principesei Moștenitoare, de successor legitim al Majestății Sale, documentul asigură ralierea reglementărilor interne ale Familiei Regale la legislația europeană și la principiile democratice consecrate de uniunea Europeană, dar și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Titlul de “Custode al Coroanei României” reprezintă o mare responsabilitate, Principesa Moștenitoare având datoria de a apăra instituția Coroanei care funcționează în societate, dar care nu are încă un character constituțional.
De peste douăzeci de ani, Principesa Margareta, împreună cu întreaga Familie Regală, servește interesele României în direcția democratizării, a modernizării, a integrării euroatlantice și a refacerii identitare și instituționale. În secolul XXI, Principesa Moștenitoare demonstrează că este o demnă continuatoare a leadership-ului regal feminine, jucând un rol extreme de influent în societatea românească contemporană.
În anul 2009, Televiziunea Națională a produs un film dedicate Principesei Moștenitoare intitulat Margareta, Doamna României, realizat de Bogdan Șerban Iancu. Trei ani mai târziu, Editura Litera a publicat notele biografice și mărturiile Principesei Moștenitoare sub forma volumului intitulat Patrie și destin. Principesa Moștenitoare a României, scris de istoricul Diana Mandache.
Alteța Sa Regală a publicat în 2010, la Curtea Veche Publishing, Cartea regală de bucate, volum cu o valoare gastronomică însemnată, dar și cu o incontestabilă valoare istorică. Cartea conține povestirile din copilăria principesei Moștenitoare, vizitele la Familiile Regale, portrete ale mătușilor, unchilor și verilor din Familiile Regale de pretutindeni și experiențele culinare trăite de Alteța Sa Regală în diverse colțuri ale lumii. Principesa Margareta a scris, împreună cu Principele Radu, în 2008, volumul Coroana română la 140 de ani, apărut tot la Curtea Veche Publishing. Acest album cuprinde biografiile membrilor celor cinci generații ale Familiei Regale, însoțite de fotografii inedited ce îi surprind atât în ipostaze oficiale, cât și private. În același an, Principesa Moștenitoare a semnat alături de Principele Radu și volumul aniversar Nunta de Diamant (Editura RAO), publicat cu ocazia împlinirii a șaizeci de ani de căsătorie de către Regele Mihai și Regina Ana.
Principesa Margareta a văzut lumina zilei pe 26 martie 1949, la ora 13:30, în Elveția, la Lausanne, în ziua celei de-a 68-a aniversări a Regatului României. Principesa este fiica cea mare a Regelui Mihai I și a Reginei Ana. Alteța Sa Regală se naște în exil la aproape un an și trei luni de la plecarea forțată din România a Regelui Mihai. Principesa poartă numele bunicii materne, Margareta a Danemarcei. În familie I se spune „Bunny” („Iepuraș”), așa cum a numit-o la naștere Regele, datorită expresiei amuzante pe care a afișat-o încă din primele clipe de viață.
A fost pentru prima dată când o Regină a României a dat naștere unui membru al Familiei Regale într-o clinică. Pânăla Principesa Margareta, toți principii și principesele României s-au năascut într-una dintre reședințele regale. Pregătirile au fost organizate până în cel mai mic detaliu la clinica Montchoisi din Lausanne, aleasă de Regina Ana pentru reputația profesorului Rochat.
La 15 aprilie, Principesa Margareta este botezată în ritul ortodox acasă, în reședința închiriată de Majestățile Lor, denumită „La Petite Grangette”. Ceremonia religioasă este oficiată de către Arhimandritul Valliadis. Nașii Alteței Sale Regale au fost Principele Philip al Marii Britanii, Duce de Edinburgh și Regele Pavlos al Greciei, reprezentat la ceremonie de sora sa, Regina-Mamă Elena a României. După trecerea la cele veșnice a Regelui Pavlos, fiul său cel mare, Regele Constantin al II-lea, a preluat atribuțiunile tatălui său și s-a considerat nașul Principesei Moștenitoare. Principesa Moștenitoare se înrudește, prin părinții săi, cu toate Familiile Regale europene, cu precădere cea britanică, rusă, germană, spaniolă, daneză, italiană, belgiană, austriacă, norvegiană, olandeză, cu Marii Duci de Luxemburg, dar și cu Familiile Regale din Portugalia, Grecia, Serbia și Bulgaria.
Text preluat din „Margareta – Portretul Principesei Moștenitoare” de Sandra Gătejeanu Gheorghe, Editura Curtea Veche, București 2013
Adaugă comentariu nou