Prof. Augustin Rus: Scurtă opinie...

Am văzut prin intermediul mai multor posturi de televiziune manifestările din București prilejuite de deciziile unor instituții ale statului în privința alegerilor prezidențiale și mi-am pus mai multe întrebări la care nu am găsit un răspuns mulțumitor. În primul rând nu înțeleg cine sunt participanții la aceste manifestări, de unde provin ei, ce cred că pot realiza prin intermediul lor, la ce răsplată se așteaptă etc. Cum poți scoate pavajul străzii fără unelte, cum poți arunca cu pietre în jandarmi care sunt semenii tăi, cum poți distruge și incendia mobilierul stradal, ce motive ai să spargi geamurile unor magazine, etc. Gândul mă duce la timpul de început al creștinismului când adepții săi erau uciși cu pietre, la perioada medievală când unii suspecți erau jupuiți de vii ca să fie exemple pentru cei ce fac ca ei. Măsurile coercitive împotriva celor care comit asemenea fapte mi se par foarte blânde și nu înțeleg de ce. Oare cât o să mai dureze această stare de incertitudine, ce influențe o să aibă ea asupra situației din țară, cum o să afecteze situația României pe plan internațional. Greu de spus, că apropiindu-ne de   ...   „idele lui Martie”  îți vine să exclami, asemenea lui Cicero   ...   „O tempora, o mores” (o timpuri, o moravuri).

   P.S.  Dacă la Președenția României și-ar fi depus candidatura Ioan  Aurel Pop, Președintele Academiei Române, iar candidatura i-ar fi fost respinsă, s-ar fi organizat asemenea manifestări?

 

                   Prof.  Rus  Augustin

 

Comentarii

14/03/25 20:53
cititor

Stimate domnule profesor, dacă la Președenția României și-ar fi depus candidatura Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, iar candidatura i-ar fi fost respinsă, s-ar fi organizat, desigur, și manifestări de protest. Poate nu atât de ample, dar oamenii ar fi protestat. E dreptul lor să protesteze atunci cînd consideră că le sunt încălcate drepturile. Faptul că unele proteste degenerează, din varii, uneori mai ascunse motive, este o altă problemă, care necesită o analiză mai largă. Cred că e mai democratic să protestezi, în limitele decenței, decît să poruncești jupuirea unui om ca pedeapsă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5