Prof. dr. Dorel Cosma: Îi aşteptăm pe toţi bistriţenii să fie alături de noi şi să se bucure de tradiţiile internaţionale

Rep.: - D-le director, prof. dr. Dorel Cosma, suntem în aşteptarea nuntaşilor. Alaiul de anul acesta vine din 12 ţări, ca să fie alături de Zamfira şi mirele ei, Viorel. Cum stă cu pregătirile?

Dorel Cosma: - Suntem în toi cu pregătirea nunţii, astfel încât sutele de invitaţi, care vin de peste mări şi ţări, să vadă o nuntă frumoasă. Sperăm ca şi timpul să fie alături noi. Din păcate ne-am confruntat şi cu două situaţii critice, grupurile din Grecia şi Italia având, în drumul spre nuntă, accidente soldate cu doi morţi. Sperăm ca Bunul Dumnezeu să-i ajute pe ceilalţi nuntaşi să ajungă în siguranţă în România.

Rep.: - Avem noutăţi în ceea ce priveşte derularea, din acest an, a festivalului?

D.C.: - Am obişnuit publicul din ţară şi străinătate cu o anumită schemă a festivalului, astfel încât şi anul acesta ne vom întâlni cu concursul „Miss Zamfira”. Un juriu de specialitate, din care vor face parte şi membri din fiecare ţară va acorda note la vedere în urma unor probe, cum este cea de prezentare a costumului şi a unui cântec din fiecare ţară, dar şi a unuia românesc. Acest concurs a fost apreciat an de an de către spectatori şi prin intermediul televiziunilor de către cei care au urmărit, de peste mări şi ţări, nunta noastră.

Rep.: - Vom putea achiziţiona suveniruri de la ţările participante?

D.C.: - Cu siguranţă se va putea întâmpla acest lucru, fiecare ţară având un stand în Parcul Municipal, unde îşi va prezenta produsele tradiţionale. Târgul meşteşugarilor a avut şi anul trecut rezonanţe pozitive. Mai mult, ne gândim să-i învăţăm pe participanţi şi dansurile formaţiilor venite de peste mări şi ţări, în fiecare zi la ora 19.00 fiind programată o animaţie cu învăţarea paşilor de dans.

Rep.: - Cum arată agenda de anul acesta a cele mai mari nunţi fără dar din lume?

D.C.: - Participanţii vor ajunge mâine la Bistriţa. Încă din prima zi, la Teatrul de Vară a Centrului Cultural Municipal este programată o şedinţă tehnică cu conducătorii de grupuri, cum se petrecea şi în trecut la nunţile tradiţionale, când se făcea steagul şi ultimele pregătiri. Joi, la ora 10.00, are loc o animaţie în municipiul Bistriţa în diverse puncte: Statuia Andrei Mureşanu – Serbia, Piaţa Eminescu – Franţa, Turcia, Lama – Israel, Big – Rusia, Algeria, Restaurantul Bulevard – Cipru, Spania, Unicarm – Cehia, Kaufland – Ucraina, Croaţia. Deschiderea festivă şi spectacolul inaugural, cu formaţiile participante în festival, alături de grupurile româneşti „Cununa de pe Someş”, „Balada” şi „Sincron” din Bistriţa, X Style Arad şi Teatrul Bacovia Bacău va avea loc de la ora 21.00, la scena amplasată în faţa Centrului Cultural Municipal.

Vineri, de la ora 11.30, împreună cu invitaţii, vom participa la Ziua Imnului Naţional, alături de toboşarii cetăţii şi vom fi primiţi de către primarul municipiului, Ovidiu Teodor Creţu. La ora 19.00, va fi deschis Târgul de artă populară şi va fi animaţie la filigorie, unde vom învăţa dansuri cu grupurile din Croaţia, Cehia, Cipru şi Franţa. La ora 21.00, debutează Miss Zamfira, cu prezentarea costumului şi a unui cântec din repertoriul tradiţional. Apoi, vor evolua Franţa, Algeria, Israel, Rusia şi Spania. Nunta noastră continuă sâmbătă, de la ora 19.00, cu învăţarea tainelor dansului din Algeria, Rusia, Israel. La ora 21.00, este programată proba a doua a concursului Miss Zamfira cu câte un cântec în limba română a fiecărei candidate. Urmează evoluţia la scenă a alaiurilor din Cipru, Cehia, Turcia, Serbia, Croaţia şi Ucraina.

În ultima zi de nuntă, duminică, vom participa la Slujba religioasă, după care, de la ora 12.00, vom primi cu toţii binecuvântarea la Panteonul bistriţenilor. La ora 19.00 va fi animaţie cu învăţarea unui dans împreună cu Ucraina, Spania, Turcia şi Serbia. La ora 21.00, spectacolul la scenă debutează cu proba a III-a a concursului Miss Zamfira, un dans popular românesc, şi desemnarea celei mai frumoase participante la ediţia din acest an. Manifestările se vor încheia cu evoluţia alaiurilor din cele 12 ţări.

Rep.: - Ştim că aveţi şi o surpriză anul aceste pentru public.

D.C.: - Aşa este, suntem în tratative cu o formaţie din Columbia, iar dacă vizele vor fi aprobate, cu sprijinul Ministerului de Externe, ne vom bucura şi de tradiţiile acestor fraţi veniţi din depărtare. În acelaşi timp, suntem în discuţii avansate cu televiziunea Română pentru a prezenta festivalul. În plus, şi anul acesta nunta noastră va putea fi urmărită pe Favorit TV, fiind prezent, alături de noi, îndrăgita realizatoare Emilia Bubulac, precum şi în transmisiune directă pe AS TV, prin intermediul internetului nunta putând fi urmărită în întreaga lume.

Rep.: - Mai este o zi, are emoţii socrul mare?

D.C.: - Emoţii sunt, însă dincolo de toate impedimentele financiare, sperăm ca lumea care vine de peste mări şi ţări să plece de la noi cu un gând bun, să vadă adevărata faţă a României, tradiţiile fiind cel mai bun ambasador peste timp. Îi aşteptăm pe toţi bistriţenii să fie alături de noi şi să se bucure de tradiţiile celor 12 ţări prezente la nuntă.

Rep.: - Vă mulţumim şi ne vedem la Nunta Zamfirei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5