Dorel Cosma: Vor, nu vor unii să recunoască, „Nunta Zamfirei” este o emblemă a municipiului Bistriţa, în cei 20 de ani, mii de artişti aducând frumuseţea folclorului din toate colţurile lumii

Rep.: - Pregătirile pentru „Nunta Zamfirei” sunt pe ultima sută de metri, nuntaşii ne bat la uşă. Îi ce stadiu ne aflăm cu pregătirile?
Dorel Cosma: Întreg colectivul Centrului Cultural Municipal lucreză asiduu pentru ediţia cu nr. XX a celei mai importante manifestări internaţionale din judeţul nostru, dar şi din ţară. Vor, nu vor unii să recunoască, „Nunta Zamfirei” este o emblemă a municipiului Bistriţa, în cei 20 de ani, mii de artişti aducând frumuseţea folclorului din toate colţurile lumii pe scena Bistriţei. Cum altfel am fi reuşit să luăm contactul cu atâtea ţări, să vedem jocul şi cântecul acestora, să le admirăm costumele? Mii de bistriţeni vin în fiecare an în centrul municipiului pentru a-i admira pe artişti, mulţi dintre aceştia neavând, poate, posibilitatea să plece într-un concediu, iar festivalul este pentru ei o oază de frumuseţe şi de relaxare, uitând pentru o săptămână de grijile vieţii.
Rep.: - Anul acesta marcăm 20 de ani de înfrăţire, prin cântec, cu popoarele lumii. Ce noutăţi ne pregătiţi?
D.C.: - În fiecare an ne gândim la un moment aparte, deşi nu e uşor să aduci ceva nou. Anul acesta ne-am propus să facem o paralelă între „Nunta Zamfirei” şi „Nunta lui Figaro”, o întâlnire între muzica clasică şi muzica populară, între tradiţiile europene şi cele româneşti, evoluând pe scenă Opera din Craiova cu arii celebre din muzica clasică, care au ca tematică nunta, iar apoi se trece la nunta tradiţională din Bistriţa-Năsăud, la care vor participa nu doar artiştii români ci şi minorităţile cu care convieţuim, atât la Bistriţa, cât şi în ţară (maghiari, germani, ţigani, greci, italieni). Aceste lucruri se vor întâmpla la deschiderea oficială, iar mai apoi, în fiecare zi, vor evolua, pe scena de pe Pietonal, ţările invitate (Israel, Spania, Polonia, Algeria, Ucraina, Franţa, Italia, Serbia, Belarus, Bulgaria).
La spectacolul de gală, din 29 iulie, ne-am gândit la un moment aparte în care vom avea invitaţi artişti de marcă ai ţării, sub genericul „Doar la Nunta Zamfirei”: Cristian Pomohaci, Aurel Tămaş, Sava Negrean Brudaşcu, Nelu Şopterean alături de bistriţenii Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean, Mărioara Sighiartău, Petre Petruse, Marcel Avram, Mirela Petruş. Artiştii vor îmbrăca, poate, doar „O dată-n viaţă” costumele populare ale ţărilor invitate şi fiecare va interpreta o piesă într-o altă limbă. Prezentarea va fi asigurată de îndrăgita Iuliana Tudor, de la Televiziunea Română.
Rep.: -Ştiu că mai aveţi şi alte surprize pentru spectatorii bistriţeni, cum ar fi proiecţia de laser sau lansarea de carte.
D.C.: - Aşa este, la deschidere, pentru prima dată vom avea un spectacol cu jocuri de laser, luminile speciale proiectând pe pereţii monumentelor istorice de lângă scenă imagini surpriză. De asemenea, va fi lansată cartea „Nunta Zamfirei XX”, care cuprinde imagini şi gânduri de la prima ediţie până la cea actuală, şi va fi oferită invitaţilor speciali prezenţi la eveniment. De asemenea, vom vernisa o expoziţie specială de filatelie dedicată Festivalului Naţional „Nunta Zamfirei”, realizată de Mircea Calo, la Casa cu Lei, tot aici fiind şi o expoziţie de artă populară internaţională, dar şi o expoziţie cu imagini „Nunta Zamfirei” 1991 – 2015. În 26, de la ora 11, ansamblurile din Italia şi Spania, alături de câte o delegaţie din celelalte ansambluri prezente la festival, vor participa la un moment special, la Biserica Protopopiatului Greco-Catolic, acolo unde părintele protopop Ioan Frişan, împreună cu un sobor de preoţi, va sfinţi statueta Sf. Padre Pio, pe care personal am achiziţionat-o din Italia şi am donat-o bisericii. Apoi, va fi o binecuvântare religioasă, de la ora 12.30, la Panteonul din curtea Protopopiatului Ortodox Bistriţa, la care am invitat toate confesiunile religioase din municipiul nostru.
Rep.: - Apropo de invitaţii speciali, pe lângă artiştii ţărilor participante, cine ne va mai onora cu prezenţa?
D.C.: - Vor fi alături de noi primarul localităţii Sangiovanni Rotondo, Luigi Pampilio, preşedinţii federaţiilor naţionale de folclor din Bulgaria, Serbia, Spania, Italia, Egipt, o delegaţie specială din Germania, preşedintele Asociaţiei de Europoezie din Paris – Joel Conte, alături de delegaţii ale Asociaţiei Naţionale de Folclor din România.
Rep.: - Vom avea o paradă la deschiderea festivalului?
D.C.: - Nu, am considerat că este mai bine să avem animaţie în fiecare zonă importantă a oraşului, astfel încât ne vom întâlni cu artiştii veniţi la Bistriţa, în zone precum Decebal, Prefectură, Măgura, Big, Lamă, în fiecare dimineaţă, în jurul orei 11. De asemenea, trebuie să menţionăm faptul că primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, va primi delegaţiile la sediul Primăriei, în 29 iulie, de la ora 11.
Rep.: - Vă mulţumim pentru aceste informaţii şi vă urăm succes.
D.C.: - Şi eu vă mulţumesc şi-i aştept pe bistriţeni să fie prezenţi, alături de noi, la fel ca în fiecare an, în fiecare seară, de la ora 20, în perioada 26-29 iulie, pentru a ne primi aşa cum trebuie oaspeţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5