Prof. dr. Maria Pop: Despre afecţiuni ale intestinelor (I)

7.5.1. Diareea şi dizenteria

Diareea este o stare patologică care se manifestă printr-o tulburare de tranzit intestinal, cu evacuarea unor scaune lichide sau moi, însoţită de o stare de alterare a stării generale de sănătate (vomă, oboseală, frisoane, epuizare fizică). Tulburarea de tranzit se datorează unui peristaltism prea activ care împiedecă absorbţia intestinală normală. Pierderile de lichide şi de vitamine prin diaree duc la deshidratarea progresivă a organismului care este un factor de risc mai ales pentru copii. Cele mai frecvente mijloace de infectare sunt în colectivitate cu genul Salmonella, Shigella, Campylobacter pylori, Yersinia.

Diareea acută este cauzată de toxiinfecţii alimentare însoţite de stări emoţionale în timpul mesei (certuri). Afectează toate vârstele, mai gravă fiind la copii.

Diareea hidrică se manifestă prin eliminarea excesivă de lichide care duce la deshidratarea rapidă a organismului. Cauze: toxiinfecţii alimentare, botulism, enterocolită bacteriană, holeră, febră tifoidă, tuberculoză intestinală. Ocazional apare diareea turiştilor. Poate fi cauzată şi de tumori sau exces de antibiotice care distrug pe lângă microflora patogenă şi microflora saprofită cu rol digestiv.

Diareea denutritivă este cauzată de defect în secreţia gastrică, pancreatică şi biliară care produce pierderea unei cantităţi mari de substanţe nutritive (proteine, glucide, lipide, vitamine). Organismul îşi pierde energia vitală.

Diareea cronică este cauzată de tulburări de motilitate şi de absorbţie intestinală, însoţită de scaune diareice cu resturi alimentare, incomplet digerate.

Din punct de vedere a localizării, diareile sunt de mai multe feluri.

Diareea gastrogenă apare în cazurile de gastrită hipoacidă în care pepsina devine inactivă iar alimentele sunt incomplet digerate. Bolnavii au dureri abdominale şi scad în greutate.

Diareea pancreatogenă apare în insuficienţa secretorie a pancreasului (pancreatită cronica). Apar deficienţe în digestia proteinelor, glucidelor şi lipidelor, dar şi în absorbţia calciului şi vitaminelor.

Diareea de fermentaţie apare în urma consumului unui consum exagerat a unor alimente care fermentează (paste făinoase, dulciuri, fructe proaspete).

Diareea de putrefacţie este cauzată de boli a intestinelor (intoxicaţii, enterocolite, tuberculoză, cancer de colon) sau de boli cardiace, nevrotice, endocrine.

Dizenteria este o afecţiune infecţioasă cu cu genul Shigella şi contagioasă, cu scaune muco-sanguinolente.

Terapia cu plante recomandă în combaterea diareii plante medicinale bogate în taninuri care sunt astringente şi plante cu caracter antibacterian, antispastic, calmant, de blocare a proceselor de fermentaţie şi putrefacţie. Efectele antitoxice se manifestă prin precipitarea şi aglutinarea proteinelor din flora microbiană patogenă. Tinctura din plante antidiareice în alcool de 400. Decocturi din: Porumbar, Afin, Cerenţel, Troscot, Stejar, Salcie, Turiţă-mare, Coada-racului, Sclipeţi, Nuc. Decoctul se fierbe 10 minute, se infuzează 10 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi neîndulcite, mai ales în colita de fermentaţie. Ceaiurile se pot prepara separat sau în combinaţie. Se mai folosesc infuzii din plante, ca: Muşeţel, Albăstrele, Tei, Salcâm, petale de Trandafir, Afin, Mentă, Sclipeţi, Cimbrişor, Răchitan, Sunătoare, Traista-ciobanului.

                     

Prunus spinosa                             Vaccinium myrtillus    Geum urbanum      Juglans regia

Stilul de viaţă:

  • Bolnavul va sta întins în pat şi va pune pe abdomen comprese calde cu ceaiuri, tincturi, bitter din plante, cataplasme cu varză pentru a diminua durerile;
  • Hidratarea continuă cu preparate din plante, zeamă de orez;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
  • Se vor face zilnic băi de şezut, calde, timp de 25 minute;
  • Se vor face exerciţii de respiraţie profundă;
  • Ca alimentaţie se recomandă: orezul bine fiert, fulgi de ovăz, piure de cartofi, supă de salată verde şi de dovlecei cu smântână, brânză proaspătă, fructe coapte.

 

7.5.2. Meteorismul sau balonarea şi flatulenţa - sunt acumulări de gaze în stomac şi intestin datorită unor fermentaţii intestinale, gastritei hipoacide, enterocolitei.

Terapia cu plante recomanda plante carminative care conţin uleiuri esenţiale care favorizează eliminarea gazelor din intestin şi împiedecă fermentaţiile:

Anason (Fructus Anisi), Coriandru (Fructus Coriandri), Fenicul (Fructus Foeniculi), Salvie (Folium Salviae), Mentă (Folium Menthae), Chimion (Fructus Carvi), Muşeţel (Flores Chamomillae).

Matricaria          Carum            Coriandrum            Foeniculum vulgare

Chamomilla         carvi                sativum

 

Ceaiurile se beau de regulă înainte de mese, călduţe şi neîndulcite.

Persoanele balonate au dureri abdominale, insomnie, indispoziţie, respiraţie greoaie şi nervozitate. Dacă cantitatea de gaze este prea mare apasă pe plămâni şi inimă provocând tulburări de respiraţie şi dureri în zona toracelui (hernie hiatală). Treptat se instalează alte boli: enterocolită, pancreatită, ocluzie intestinală, fermentaţii intestinale.

Stilul de viaţă:

  • Se recomandă o cură de 5 zile cu legume (mărar şi pătrunjel), sucuri de fructe (gutui, portocale), suc de orz verde şi morcov;
  • Înainte de mesele principale se vor mesteca 2 fructe de Ienupăr sau o jumătate de linguriţă de Anason;
  • Se vor evita alimentele greu digerabile, condimentele, laptele, apă gazoasă;
  • Se vor face mişcări în aer liber, înlocuindu-se cureaua din pantaloni cu bretele, îmbrăcăminte lejeră.

 

7.5.3. Enteritele

Sunt inflamaţii ale intestinului subţire. Cauze: infecţioase (genul Salmonella, Shigella, Escherichia, Clostridium botulinum, Staphylococus aureus, Candida albicans), chimice (metale ca mercur, plumb, arsen), toxice (alimente alterate care dezvoltă toxine), alimentare (exces de alcool), medicamentoase.

Terapia cu plante recomandă plante cu acţiune antiseptică, de obicei administrate după mese, neîndulcite sau îndulcite cu îndulcitori naturali. Plante recomandate sub formă de infuzii: Gălbenele, Lavandă, Muşeţel, Anghinare, Mentă, Salvie, Frasin, Coada-şoricelului, Busuioc, Cimbrişor, Nalbă, Sunătoare, Turiţă-mare, Răchitan, Chimen, Anason, Afin (Fructus Myrtilli), Păducel (Fructus Crataegi), Angelică, Cerenţel, Brusture, Sclipeţi, Stejar, Bitter din plante, Tinctură de Propolis.

                                    

Calendula officinalis      Lavandula angustifolia        Pimpinella anisum

Regimul de viaţă

  • În timpul crizelor de enterite se va consuma timp de 3-4 zile multe lichide sub formă de ceaiuri, apă plată alcalinizată;
  • Alimentaţia va începe cu legume fierte, supe, orez, treptat se va relua alimentaţia normală;
  • Nu se vor consuma alimente grele pentru digestie;
  • Nu se consumă apă în timpul mesei deoarece ar putea provoca eliminarea conţinutului gastric împreună cu enzimele necesare digestiei;
  • Sunt înlăturate alimentele vechi pentru a preveni riscul toxiinfecţiilor;
  • Aplicarea de comprese calde cu ceaiuri reduc durerea.

 

7.5.4. Colitele

Sunt inflamaţii ale intestinului gros cauzate de: infecţii, paraziţi, substanţe toxice. Pot fi însoţite de diaree sau dizenterie. Se manifestă prin dureri violente care apar brusc mai ales după mese copioase. Poate evolua spre cancer de colon. Zicala din popor – Moartea pleacă din colon - se adevereşte.

Terapia cu plante recomandă plante antiseptice, sedative, antispastice, ca: Muşeţel, Sunătoare, Mentă, Roiniţă, Coada-şoricelului, Ţintaură, Gălbenele, Afin, Zmeur, Măghiran, Obligeană, Valeriană, Ienupăr, Chimen, Coriandru, Fenicul. Tinctură de propolis.

Regimul de viaţă:

  • În faza de dureri acute de dureri acute se va pune accent pe hidratarea cu ceaiuri, uşor îndulcite şi bogate în taninuri cu efecte astringente care reduc peristaltismul intestinal;
  • Se vor evita produsele bogate în celuloză şi produsele uşor fermentabile, care se transformă în acizi iritanţi şi în reziduuri nedigerabile care rănesc peretele inflamat al colonului;
  • Bolnavii de colite abdominale trebuie să facă multă mişcare, gimnastică respiratorie, evitarea stresului şi a eforturilor fizice şi intelectuale;
  • Seara la culcare este eficientă o baie alternativă, rece-cald la picioare.

 

7.5.5. Colon iritabil

Este o afecţiune benignă care dereglează echilibrul dintre activitatea secretorie a mucoasei şi activitatea motorie a intestinului. Boala este declanşată atât de factori interni (toxici, virali, funcţionali), cât şi de factorii psiho-emoţionali: (stres, emoţii, insomnii, anxietate). Se manifestă prin: constipaţie sau diaree, dureri de cap, dureri de-a lungul colonului, arsuri, greţuri, insomnii, palpitaţii, transpiraţie excesivă. Se poate vindeca prin eliminarea cauzei care a produs boala, mai ales după evacuarea gazelor şi a conţinutului intestinal.

Terapia cu plante recomandă plante antiseptice, carminative, antispastice, sedative, ca: Tei, Salcâm, Mentă, Roiniţă, Coada-şoricelului, Coada-racului. Aceste plante pot forma un amestec din care se face o infuzie din 1 lingură plante la 200 ml apă, se infuzează 10 minute, se beau 2-3 ceaiuri pe zi îndulcite. Tinctură de Valeriană, 20 picături de 3 ori pe zi.

                              

Tilia cordata                     Robinia pseudoacacia           Melissa officinalis

Regimul de viaţă:

  • Mese regulate zilnic pentru stimularea evacuării colonului;
  • Fructele se servesc coapte sau sub formă de sucuri ori siropuri (mere, gutui, afine, coarne);
  • Se va consuma gel de Aloe înaintea mesei cu 30 minute;
  • Se vor evita crudităţile bogate în celuloză brută (varză, castraveţi, ridichi, fasole uscată);
  • Se va da atenţie la eliminarea alimentelor prea reci sau prea fierbinţi; nu se consumă lapte, cu precauţie cafeaua iar tutunul se elimină complet;
  • Se exclud clismele şi laxativele tari care irită;
  • Eliminarea sedentarismului şi stimularea mişcării.

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5