Prof. dr. Maria Pop: Despre afecţiuni ale vezicii biliare (I)
Colecistitele
Sunt inflamaţii acute sau cronice ale peretelui vezicii biliare. Colecistita acută este foarte dureroasă şi este provocată de infecţii. Colecistita cronică este o inflamaţie permanentă ca urmare a formării de calculi în vezica biliară sau pe canalele biliare. Complicaţiile pot fi prin perforarea colecistului sau chiar peritonită. Crizele apar după consum excesiv de grăsimi, alcool, rântaşuri şi sosuri, stres, oboseală.
Terapia cu plante recomandă specii medicinale cu rol antiinflamator, antiseptic, antispastic, depurativ.
Pe cale internă, sub formă de ceaiuri menţionăm: frunze de Anghinare, flori de Gălbenele, Coada-şoricelului, Rostopască, Coada-calului, Sunătoare, Urzică, Păpădie, mătase de Porumb, rădăcină de Cicoare, de Săpunariţă, Fructe de Fenicul, Anason, Chimen, flori de Muşeţel, Arnică, Lavandă, rizomi de Pir.
Pe plan extern se recomandă băi calde la mâini şi la picioare, cataplasme şi comprese pe abdomen de 2-3 ori pe zi.
7.7.2. Angiocolitele
Sunt inflamaţii ale căilor biliare ca urmare a litiazei biliare sau a unor boli infecţioase.
Terapia cu plante recomandă specii antispastice (care calmează spasmele biliare dureroase), şi coleretic-colagoge (stimulează drenajul biliar).
Rostopasca (Chelidonium majus)- pe lângă proprietăţile antispastice are rol şi în normalizarea valorii bilirubinei, colesterolului - infuzie
Mătase de Porumb (Zea mays) - infuzie.
Zea mays
Turiţă-mare (Agrimonia eupatoria) – infuzie
Agrimonia eupatoria
Brusture (Arctium lappa) - decoct.
Arctium lappa
Dischinezia biliară - tulburare motorie care împiedică evacuarea bilei din vezica biliară în canalul coledoc (bilă leneşă). Dischinezia poate fi: hipotonă sau hipertonă.
Dischinezia hipotonă se manifestă prin creşterea în volum a vezicii biliare datorită incapacităţii de a se contracta şi elimina bila care se formează în exces. Se manifestă prin dureri în zona biliară în special după masă, migrene, greaţă. balonare.
Dischinezia hipertonă constă în creşterea puterii de contracţie şi golirea rapidă a bilei, peste puterea de eliminare prin canalele biliare.
Terapia cu plante recomandă:
Anghinare (Folium Cynarae), infuzie din 1 linguriţă plantă. Un ceai se bea dimineaţa pe stomacul gol şi se stă culcat 30 minute pe partea dreapta, Al doilea ceai se împarte în 4 parţi, înainte şi după mesele principale. După 20 zile doza poate fi dublată, timp de 10 zile, apoi pauză. Alte plante: Rostopască, Păpădie, Sunătoare, Ţintaură.
Calculoza (Litiaza) biliară
Este o depunere evolutivă de colesterol, bilirubină, săruri biliare (carbonaţi şi fosfaţi de calciu) în vezica biliară sau canalele biliare. Prin precipitarea cristalelor de colesterol se formează calculi mari, iar prin precipitarea bilirubinatului de calciu şi a carbonatului de calciu se formează nisip şi pietre mici. Calculoza este cea mai frecventă dintre afecţiunile biliare, fiind în proporţie de 90%, mai frecventă de 2-3 ori mai mult la femei decât la bărbaţi datorită tulburărilor apărute în metabolismul lipidelor. Se manifestă prin dureri violente, mai ales noaptea, dând colică biliară cu vărsături de culoare verde-închis, urina închisă la culoare. Agravarea poate să apară când calculul este mobilizat în canalul cistic sau coledoc, provocând obturarea căilor biliare, ocluzie intestinală sau pancreatică hemoragică acută, tromboflebita venei porte.
Terapia cu plante recomandă specii medicinale care dizolvă calculii biliari şi preîntâmpină formarea de noi calculi. În faza acută cu durere se iau plante calmante, antispastice şi numai după calmarea durerii plante coleretic-colagoge şi hepato-protectoare.
Regimul de viaţă:
- O alimentaţie dietetică fără colesterol (ficat, rinichi, creier, pancreas, viscere) pentru a preîntâmpina precipitarea acestuia în vezica biliară;
- Cura cu sucuri de: morcovi, castraveţi, ridichi şi sfeclă roşie, în părţi egale pentru acţiunea directă de dizolvare a calculilor;
- Cura cu fructe dulci proaspete, de 7-14 zile care are rol mare în drenarea bilei;
- În timpul crizei se va sta culcat cu capul mai jos, se va face duş cald şi se vor pune comprese calde în zona ficatului.
Fructe de Ienupăr (Juniperus communis) dizolvă calculii şi preîntâmpină formarea de noi calculi. Este şi un dezinfectant şi diuretic, ajutând la drenarea bilei. Se prepară sub formă de infuzie, decoct sau tinctură în cure de 21 zile, câte 2 ceaiuri pe zi. Atenţie la persoanele cu probleme acute de iritaţii renale sau urinare, în timpul sarcinii, pentru că are acţiune directă asupra epiteliului renal.
Juniperus communis
Turiţă-mare (Agrimonia eupatoria) este o plantă care preîntâmpină formarea de noi calculi.
Păpădia (Taraxacum officinale) este hipocolesteroleminantă, combate depunerea de colesterol în vezica biliară şi prin aceasta formarea de pietre mari. Păpădia stimulează drenajul biliar fiind coleretic-colagogă şi colecistocinetică. Se foloseşte sub formă de infuzie din frunze şi decoct din rădăcini, câte 3 ceaiuri pe zi în cure de 40 zile.
Coada-şoricelului (Achillea millefolium) sub formă de herba conţine achileină care stimulează funcţia ficatului de secreţie a bilei. Chamazulenele şi uleiul esenţial din componenţă conferă proprietăţile antiseptice, calmante şi antiinflamatoare. Se foloseşte sub formă de infuzie în cure de lungă durată.
Rostopasca (Chelidonium majus) prin caracterul antispastic diminuează contracţiile musculaturii netede, oferind o stare de calmitate generală. Este sedativă prin acţiunea directă asupra sistemului nervos central. Conţine alcaloizi de tipul chelidoninei asemănător cu morfina. Este antibiotică pe un număr mare de agenţi patogeni.
Plante coleretic-colagoge care asigură drenajul biliar: rădăcina de Brusture (Arctium lappa), fructe de Măceş (Rosa canina), frunze de Anghinare (Cynara scolymus), Sunătoarea (Hypericum perforatum), Urzica (Urtica dioica). În colici sunt eficientele uleiurile esenţiale de: Brad, Fenicul, Ienupăr. Cura cu ulei de măsline şi suc de lămâi în cantităţi egale, câte 50 ml din fiecare la interval de 15 minute şi se stă culcat pe partea dreapta.
Pancreatita
Este inflamaţia pancreasului ce survine de obicei în litiaza biliară, litiaza pancreatică, ulcer gastro-duodenal.
Se manifesta sub forma de tulburări digestive, uneori icter.
Pancreatita acută este o suferinţă digestivă dramatică, catarală (de natură infecţioasă) sau hemoragică. Este favorizată de factori, ca: alcoolismul, litiaza biliară, intoxicaţiile, parazitozele.
Pancreatita cronică este o afecţiune evolutivă care duce la fibroza şi atrofierea parenchimului pancreatic.
Terapia cu plante recomanda: Lichenul-de-piatră (Lichen islandicus), decoct, 1-2 ceaiuri pe zi, între mese, se neutralizează aciditatea cu bicarbonat. Tinctura 30-50 picături pe zi.
Lichen islandicus
Coada-racului (Herba Anserinae), infuzie, 2-3 ceaiuri, după mese.
Potentilla anserina
Orz (Semen Hordeum) - decoct, 2 linguri seminţe la 1 litru apă, se fierbe 20 minute, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Hordeum vulgare
Amestec de plante sub formă de infuzie: mentă, sânziana-albă, arnică, păpădie, pufuliţă, mesteacăn, coada-calului.
Amestec sub formă de decoct: valeriană, nalbă, pir, obligeană, teci de fasole.
Regimul de viaţă presupune o schimbare radicală a alimentaţiei şi a modului de gândire.
Citiţi şi:
- Prof. dr. Maria Pop: Prin detoxifiere se previne: intoxicarea ficatului, apariţia hepatitelor, steatozei hepatice (ficat gras), dislipidemiilor (colesterol crescut), lipoamelor, obezităţii
- Prof. dr. Maria Pop: Despre Terapia cu plante în afecţiuni renale
- Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiuni metabolice şi boli de nutriţie
- Prof. dr. Maria Pop: Ce este hipertensiunea arterială
- Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiunile aparatului cardiovascular (II)
Adaugă comentariu nou