Prof. metodist Adriana Popițan: Un nou program de formare pentru cadrele didactice care doresc să lucreze în creșele din județul Bistrița-Năsăud

În perioada 02 mai 2023-10 iunie 2023, cadrele didactice ce lucrează în creșele din județul nostru au participat, în calitate de formabili, la programul de formare Abilitare curriculară pentru educație timpurie, program derulat de Ministerul Educației în parteneriat cu Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud, acreditat prin OME nr. 4059/21.04.2023.

Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, au fost identificate cadrele didactice încadrate, în anul școlar 2022-2023, pe posturi de educator-puericultor, care au îndeplinit condiția de a fi absolvente ale liceului pedagogic sau a unei scoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învățătoare sau absolvente cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului primar și preșcolar.

În calitate de furnizor al programului de formare Abilitare curriculară pentru educație timpurie, Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud a întreprins demersurile necesare demarării programului în sistem blended learning, cu o durată de 80 de ore, din care 42 de ore față în față și 38 de ore în format online asincron.

Programul de formare a fost adaptat și pus la dispoziție de către Proiectul ETIC, fiind susținut de formatorii din Corpul național de formatori în domeniul educației timpurii, formați în cadrul Proiectului ETIC: Chira Emiliana, Brănișteanu Rodica, Boca Ana-Maria, Tătar Iulia- Simona și Baciu Valeria-Lucreția.

Planul-cadru de formare a cuprins teme precum:

  • Educația timpurie - necesitate și actualitate
  • Dezvoltare timpurie; educație și îngrijire timpurie
  • Educație timpurie incluzivă
  • Proiectarea activităților de educație timpurie pe domenii de dezvoltare
  • Evaluarea progresului copilului la vârstele timpurii.

Evaluarea finală a constat în prezentarea, de către fiecare formabil, a unei activități practice cuprinse în portofoliul personal și în evaluarea, de către comisie, a prezentării practice precum și a portofoliilor personale ale formabililor.

Beneficiarii care au promovat programul de formare continuă Abilitare curriculară pentru educație timpurie, și-au format competențe în direcția asigurării serviciilor multidisciplinare de intervenție timpurie, cât și în educarea, îngrijirea copilului mic și asigurarea incluziunii și egalității de șanse și gen. De asemenea, au dobândit competențe în ceea ce privește proiectarea activităților educaționale la vârstele timpurii și evaluarea progresului copilului mic.

Certificarea conferă absolvenților programului de formare Abilitare curriculară pentru educație timpurie dreptul de a ocupa funcția didactică de educator-puericultor.

Începând cu anul școlar 2023-2024, acest program se va regăsi în oferta de formare a Casei Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud, grupul țintă fiind personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar.

Responsabil program formare,

Profesor metodist Viorica-Adriana Popițan 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5