Proiectele Erasmus+, experiențe de învățare și ocazii pentru dezvoltarea mentalității de creștere - Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița – mobilitate Erasmus+ în Spania

În perioada 12-14 mai 2025, prof. Cătălina Sucilea și Iulia Morari, de la Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița, au participat în Sucina, Murcia (Spania) la o mobilitate în cadrul proiectului „Principals’ Growth Network”(PGN) – proiect KA210 Erasmus+ („Rețeaua de dezvoltare a mentalității de creștere pentru directori”).

Întâlnirea transnațională a proiectului a avut loc pe parcursul a trei zile la Sucina, Murcia, adunând parteneri din Spania, Slovenia, Suedia și România pentru a lansa oficial proiectul. Prima zi a început cu o primire călduroasă și prezentări ale ‚colilor partenere, urmate de o revizuire comună a obiectivelor proiectului, așa cum sunt stabilite în cererea aprobată Erasmus+. Partenerii au reflectat asupra semnificației și obiectivelor proiectului și s-au angajat într-o sesiune de planificare strategică a acțiunilor specifice care vor fi dezvoltate împreună. Un rezultat cheie al proiectului este construirea unei rețele europene de lideri de școală care să promoveze o mentalitate de creștere și un leadership colaborativ în diferite contexte. În această sesiune, s-a convenit, de asemenea, ca fiecare țară să conducă o componentă specifică a proiectului. Echipa a început să exploreze idei pentru identitatea vizuală și logo-ul proiectului. După-amiaza, participanții au luat parte la o activitate experiențială de navigație la Școala de navigație Socaire, care a evidențiat valorile muncii în echipă, provocării și învățării reflexive – strâns legate de filozofia educațională care stă la baza proiectului.

În a doua zi, dimineața a fost dedicată definirii rolurilor și responsabilităților: Slovenia este coordonator al proiectul și va prelua conducerea instrumentelor de implementare și a principalelor mărturii. Spania va gestiona comunicațiile și va crea site-ul web PGN, care va servi drept centru principal pentru resurse, actualizări și informare. România va găzdui evenimentul final în decembrie 2025 și va coordona participarea directorilor naționali și internaționali. Suedia va conduce segmentul de cercetare și diseminare, inclusiv materiale vizuale și rezumate ale cercetării asupra mentalității de creștere. O vizită la Școala Gimnazială CEIBas Arteaga a oferit o perspectivă practică asupra abordărilor educaționale locale. După-amiaza, grupul a vizitat situri culturale cheie din Murcia, inclusiv Catedrala și Muzeul Cazinoului, întărind dimensiunea europeană și culturală a proiectului.

A treia zi s-a concentrat pe dezvoltarea unei noi direcții conceptuale în cadrul proiectului: ideea unei „mindset slow”—o abordare care subliniază valoarea pauzei, reflectării și creării spațiului pentru o creștere profesională și personală semnificativă în conducerea școlii. Această mentalitate bazată pe reflecție își propune să contracareze urgența constantă a vieții școlare și să promoveze profunzimea peste viteza în luarea deciziilor și învățare. Partenerii au explorat modul în care acest concept ar putea fi încorporat în viziunea generală a PGN și tradus în instrumente practice pentru liderii școlilor.

A avut loc și o întâlnire online cu partenerii care nu au putut participa personal. Aceștia au contribuit la dezvoltarea conceptuală și au participat activ la discuția despre dezvoltarea proiectului.

Fiecare partener a confirmat calendarul pentru partajarea schițelor și a materialelor finale în lunile următoare. Ziua s-a încheiat cu o vizită culturală la Las Salinas de San Pedro, un spațiu natural care a simbolizat perfect tema zilei, oferind calm, echilibru și timp pentru observație atentă și dialog.

 

Prof. Sucilea Cătălina și Morari Iulia, Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5