Proprietarii vor aloca in jur de 600 de euro pentru un apartament
Guvernul a alocat 360 milioane lei (circa 90 mil. euro) pentru reabilitarea termica a 50.000 apartamente, solicitările de finanţare ale primăriilor indicând un preţ mediu de reabilitare de 3.500 de euro pe locuinţă, potrivit secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ioan Andreica.
Având în vedere că Guvernul finanţează 50% din acest proiect, 30% este asigurat de consiliile locale şi 20% de clientul final, valoarea totala a proiectului se ridica la circa 200 de milioane de euro. Astfel, proprietarul locuinţei va trebui sa scoată din buzunar circa 600 de euro, restul fiind suportat de autorităţi.
Totuşi, suma alocată acestui proiect este infimă în comparaţie cu necesarul de investiţii, care se ridica la 10 miliarde de euro. Deja cererile depăşesc valoarea alocata de Guvern.
„În doua luni după emiterea normelor, Guvernul a primit din partea primăriilor solicitări în valoare de 785 de milioane de lei, dublul sumei alocate", a declarat Ioan Andreica. Însă suma aceasta ar putea fi dublată, încă 100 de milioane de euro urmând să fie alocate în iulie de la Comisia Europeană, pentru a acoperi cererile primite.
Andreica a atras atenţia primarilor ca sunt răspunzători pentru indicatorii tehnici aprobaţi de consiliile locale, iar prioritate vor avea blocurile cu pierderi energetice mari.
„Acest proiect de reabilitare termică se va întinde pe 5-10 ani. Am făcut multe simulări, am mers pe blocuri standard de patru etaje şi am ajuns la 3.500 de euro costul lucrărilor pe apartament, asta însemnând 600 de euro de familie. Până acum s-au făcut proiecte după ureche, iar acum am impus proiectantului să fie mult mai riguros. O izolare ca la carte nu poate fi recomandată decât de către o firmă specializată în audit energetic. Se ţine cont şi de materialul din care este construit blocul, dar şi de vechimea instalaţiilor de încălzire” , a precizat secretarul de stat Ioan Andreica.
După terminarea lucrărilor de reabilitare termică, apartamentul sau blocul primeşte un certificat energetic. Din 2010, nicio locuinţă nu va putea fi vânduta fără acest document.
Citiţi şi:
- Reabilitarea termică, susţinută de către consilierii PD-L
- Veşti bune şi mai puţin bune de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei
- Ioan Andreica: „Am dreptul să declar anul 2009, ca an al infrastructurii”
- 20% din costuri suportate de proprietar pentru reabilitarea termică
- Guvernul a alocat 62,8 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare în Bistriţa-Năsăud. Vezi lista investiţiilor!
Adaugă comentariu nou