Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi USR Cluj

Prozatori maramureșeni contemporani

 

Strîns uniți în jurul unui poet. Poetul (cu majusculă!) Nicolae Scheianu.  Cel care a realizat, recent, o  antologie de proză maramureșeană contemporană,  Editura Ethnologica din Baia Mare, 2021. Statistic vorbind, antologia are 600 de pagini. Șase sute! Să sparie gândul, vorba cronicarului. Prin cele 600 de pagini "mărșăluiesc", dacă-mi permiteți,  în ordine alfabetică, 30 de prozatori, Treizeci, chiar dacă unii dintre aceștia sunt și poeți. Mai corect spus, unii dintre aceștia sunt, în primul rând, poeți, pe care, fie vorba între noi, musa-i să-i demascăm. Înainte de asta, însă, mai precizăm, în cunoștință de cauză, că din cei 30 de autori, douăzeci sunt bărbați și zece femei, dacă numărătoarea mea este corectă. Vreți să-i nominalizăm? Cu dragă inimă! În ordine alfabetică, așa cum sunt ei așezați în pagină de carte:  Carmena Felicia Băințan, Valeria Bilț, Ștefana Boga, Daniel Bozga, Daniel Bozga–Terkel, Ion Ciuban, Gavril Ciuban, Marius Caba, Ioan Dragoș, Gabi Lachner, Ieremia Lenghel, Emanuel Luca, Ioan Meteș-Chelințanu, Vasile Morar, Vasile Muste, Adela Naghiu, Lazăr Năsui, Aurelia Oancă, Ana Olos, Iacob Oniga, Virginia Paraschiv, Doru T. Pop, Lupu Petrovan, Anghel Pop, Silvia Receanu-Cozmuța, Ioan Romeo Roșiianu, Vasile Tivadar, Valer Turcu, Echim Vancea și Crina Voinaghi.

Antologia are și o prefață, ca orice antologie care se respectă și își respectă cititorii, prefață semnată de Nicolae Scheianu, în calitate de antologator și referent de specialitate la Centrul Județean pentru  Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș. De numele lui Scheianu, dacă-mi dați voie, se leagă și "Antologia poeziei maramureșene de la poezia populară până în 2009", cu precizarea că fostul referent de specialitate a devenit, între timp, "consultant artistic de specialitate". Antologia de poezie a apărut, în 2010, la aceeași editură din Baia Mare, care  este și editura instituției mai sus pomenite. Urmată, în 2014, de "Antologia prozatorilor maramureșeni", 41 la număr (am văzut doar lista autorilor, îi cunosc aproape pe toți,  fără să mă laud!)

"Exceptând poezia populară, despre care se știe pretutindeni că este de o valoare și de o frumusețe fără egal și celelalte specii ale literaturii populare (basmul, balada, strigăturile, orațiile de nuntă etc.), care au avut și funcții sociale concrete și care au avut o circulație mai mult orală, nu se poate spune că a existat o literatură "cultă" închegată, coerentă, cu mari vârfuri sau cu nume reprezentative pănă la sfîrșitul secolului sal XIX-lea și începutul secolului XX, lucru valabil și pentru cultura maghiară din acest spațiu", ne mai spune Scheianu, menționând apoi că primii scriitori maramureșeni care au intrat în conștiința publică sau în cea națională au fost Petre Dulfu și Ioan Șiugariu, abia în deceniul al șaselea al secolului trecut își fac apariția scriitori de talia lui: Augustin Buzura, Nicolae Breban, Alexandru Ivasiuc și alții.  "Artileria grea", am zice noi, dar mărturisesc sincer că din antologia de față, eu nu unosc mai mult de cinci prozatori. (De ignorant ce sunt, firește!). Pe Valeria Bilț o știu mai mult din vedere, ca astristă, prezentă în antologie cu un consistent fragment de roman; pe Ioan Romeo Roșianu îl știu din presa literară, el scrie cu același drag atât despre cărțile bune, cît și despre cele mai puțin bune.  E generos și-l invidiez. Valer Turcu e consăteanul meu și nu-l pot bârfi, Vasile Muste și Echim Vancea, care sunt, în primul rând, poeți de raftul I, vechi cunoștințe și prieteni buni. Nelipsiți de la "Colocviile de la Beclean", zece ediții, în perioada 1998 – 2008. Ei veneau însoțiți de sculptorul Balázs Istfan (Dumnezeu să-l odihnească-n pace!), care aducea de fiecare dată o sculptură ce reprezenta, plastic vorbind, tema colocviului pe ordinea de zi.

În antologia de față, Vasile Muste este prezent cu 13 proze, nu scurte și nici foarte scurte, ci foarte foarte scurte! Cel mai scurt text al său are două rânduri, iar cel mai lung, 14. "Plugușorul moderm" se intitulează textul său din prima categorie: Iată-l: "De Crăciun, auzind urătorii pe-afară, Molcuțu cântă și el: «Yahoo, yahoo, copii și frați!»  Pe Muste ar trebui să fiu supărat.  Mi l-a furat, ân amiaza mare, pe Gheorghe Grigurcu, invitatul ediției a VIII-a a "Colocviilor de la Beclean", 2007. L-a dus în Sighetu Marmației și, de-atunci, dus a fost!

               Echim Vancea, pensionat între timp, s-a refugiat la țară: Câmpulung la Tisa. Un Poet care scrie și proză.  Nimic rău în asta, numai că scrie foarte bine! O proză citadină, cu  aură de mister și final deschis. Pe scurt: un aristocrat al cuvântului. Valer Turcu, originar din Tritenii lui Pavel Dan și consăteanul meu, a publicat până în prezent șapte cărți: proză scurtă, reflecții și aforisme. Este prezent, în această antologie, cu "Sosia lui Cosmin", o povestire  despre colectivizarea forțată din comuna sa natală.

             Revenind, în fine, tot la prefață (concisă și lămuritoare!), mai aflăm că în Maramureș "există și alte antologii,  foarte multe ca număr, făcute pe diverse teme sau cu diverși autori, grupuri de autori, grupări literare etc., dar ele au neajunsul de a fi acceptate doar de o parte a celor care scriu literatură și contestate de cei care nu sunt incluși sau au păreri contrare desspre cei antologați în acele volume sau sunt sceptici în ceea ce privește valoarea de autor sau competența în domeniu a celor incluși."

            Nimic de obiectat. Un proiect generos și ambițios, pus în slujba cititorilor din România. Trei antologii realizate de Nicolae Scheianu, Poetul,  e o dovadă că și în Maramureș nasc scriitori de cursă lungă.                                                                            

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5