RĂMAS BUN
Albu Cornelia – s-a născut la data de 03 martie 1934, in satul Rusul Bargaului, intr-o familie de gospodari cu 4 copii (Ştefan, Victoria, Andrei, Cornelia) având ca părinţi pe Vasile si Ravica Neag.
La vârsta de 6 ani a fost înfiata si crescuta de matusa ei Hanganut Maria (Americanca) din comuna Prundul Bargaului, unde a făcut si şcoala primara si a absolvit 5 clase. In Pundul Bargaului l-a cunoscut pe Albu Toader cu care la vârsta de 18 ani s-a casatorit, in urma casatoriei rezultând 2 copii: Adrian si Toader.
După casatorie, Cornelia si Toader, au fost cooptaţi in corul bisericii din Comuna Prundul Bargaului unde au activat o perioada de cca. 20 ani participând la concursuri in mai multe judeţe.
In anul 1953, chiar înainte de naşterea fiului Adrian (Dănuţ cum îl cunosc apropiaţii) in casa Corneliei si a lui Toader este găzduit si scriitorul Radu Petrescu
Pentru creşterea copiilor si bunăstarea familiei, aceştia au lucrat in gospodăria proprie precum si in gospodăria matusii, la gater si moara.
S-au preocupat de şcolarizarea copiilor Adrian si Toader, care au urmat cursurile liceului din comuna Prundul Bargaului.
După casatoria celor 2 copii, Cornelia si Toader si-au continuat activitatea in gospodăria proprie, convieţuind intr-o buna armonie. In urma casatoriei copiilor Adrian si Toader, au rezultat nepoţii : Dan, Adriana, Sabina, Elena, Alexandru, Claudia, Aurora si Emil, pe care i-au îndrăgit si îngrijit cu multa căldura si dragoste de bunici.
Cornelia Albu a fost cunoscuta in comuna ca fiind o buna gospodina si soţie, răspunzând tuturor solicitărilor vecinilor, prietenilor si cunostiintelor.
S-a îngrijit de soţul ei Toader Albu in perioada 2006 – 2008, când acesta a fost bolnav si care a decedat in luna Octombrie 2008.
După decesul soţului, ramanand văduva, a ţinut o strânsa legătura cu copii, nepoţii si cuscrii. In ultima perioada a vieţii, sănătatea ei s-a şubrezit, suferind mai multe afecţiuni care au dus in final la imobilizarea ei in pat.
In aceasta grea perioada, a fost ajutata de cei doi copii Adrian si Toader precum si de familia Craciun si Leontina Forfota. In anul 2009 langa ea a venit si nepotul ei Alexandru, care in puţinul timp pe care îl avea la dispoziţie a încercat sa ii facă batranetea mai uşoara.
După agravarea stării de sănătate, a fost internata in Spitalul Judeţean Bistriţa in luna martie 2011 unde a fost necesara amputarea piciorului drept.
După aceasta intervenţie, a fost transferata la centrul de recuperare din Beclean, fiind bine tratata si îngrijita de către doamna doctor Letitia Vladutiu.
Cu toate eforturile făcute, la data de 24.04.2011, ora 8, inima generoasa a Corneliei Albu a încetat sa mai bata.
(Date primite de la strănepotul Cosmin Alexandru Albu)
RĂMAS BUN
Ieri, 26 aprilie 2011 CORNELIA ALBU, din Prundu Bârgăului, a fost condusă pe ultimul drum, de familia îndurerată, rudele, vecinii şi prietenii care şi-au luat un ultim rămas bun, de la cea care a fost o femeie deosebită. Împreună cu soţul ei Tinu, care a trecut mai înainte în veşnicie, au avut în gazdă pe scriitorul Radu Petrescu şi soţia sa Adela, în anii când erau profesori la şcoala din Prund. Memoria lui Tinu şi Cornelia Albu va dăinui şi în pginile romanului “Ocheanul întors”.
Să le fie ţărâna uşoară şi Dumnezeu să–i aibă în pază!
COMEMORARI
Se împlinesc în luna aprilie 3 ani de la plecarea prematură, spre cele veşnice, a lui TOADER BÂCA din Mureşenii Bârgăului şi 2 ani de la plecarea dintre noi a urmatorilor: AUREL FLAMAND, din Bistrita Bargaului, STELIC MARIA, VALERIAN GHIKA, DUMITRU BRUJ SI NICOLAE MIRON VRASMAS, din Prundu Bârgăului.
Acum 2 ani, în luna aprilie, VALERIA PETER PREDESCU, marea doamnă a cântecului românesc a plecat timpuriu dintre noi. Aducem un pios omagiu, având convingerea ca memoria ei va ramâne neştearsă.
Dumnezeu sa-i odihneasca!
Citiţi şi:
- Biserica nouă din Prundu Bârgăului împlineşte 185 de ani
- CETĂŢENI DE ONOARE AI COMUNEI JOSENII BÂRGĂULUI
- ASOCIAŢIA VÂNĂTORILOR DIN BÂRGĂU ŞI CĂLIMANI
- Şedinţa Consiliului Local Prundu Bârgăului
- În anul 91 al vieții, bistrițeanul Albu Toader are două defecte: muncește prea mult și nu agreează și nu apelează la sprijinul celor din jur
Adaugă comentariu nou