Rambursaţi-vă taxele după ce aţi muncit în străinătate
Toţi cei care muncesc în străinătate trebuie să plătească impozit. Aceste taxe sunt deduse din salariu de către angajator, apoi transferate către autorităţile colectoare de taxe. La sfârşitul anului fiscal sau după ce aţi părăsit ţara, fiecare angajat trebuie să îşi completeze declaraţia de venit către autoritatea naţională fiscală. După trimiterea unei astfel de declaţii, autorităţile fiscale responsabile vor revizui datele trimise şi vor determina suma impozitului plătit în plus. În acest caz, persoana va primi o sumă de bani, altfel cunoscut ca returnare a taxelor. Taxele pot fi rambursate fără a se ţine cont de timpul petrecut în acea ţară. Chiar dacă aţi lucrat 2 ani sau 2 săptămâni, aveţi tot aceeaşi şansă de a primi o rambursare de taxe.
Dispoziţii generale legate de rambursarea taxelor
În multe ţări, legile legate de taxe vă permit să nu plătiţi niciun impozit dacă aţi câştigat o anumită sumă de bani într-un an financiar. Această metodă se aplică în Marea Britanie, Irlanda, Germania, Norvegia, SUA, Australia şi Noua Zeelandă. Dacă 100% din taxele plătite sunt rambursate, acest lucru presupune că venitul anul nu a trecut de suma statutară neimpozabilă setată pentru acea ţară. Pentru a vă rambursa taxele, trebuie să aveţi documentele necesare. În majoritatea cazurilor, sunt necesare: un act de identitate (cartea de identate, paşaportul), o fişă fiscală legată de venitul dumneavoastră şi de suma taxelor plătite. Nu contează din ce ţară doriţi să vă rambursaţi taxele plătite în plus, dar e important să ştiţi principalele legi legate de taxele curente şi să trimiteţi declaraţia fiscală la timp. Altfel, suma rambursabilă poate fi mai mică, iar procesul poate dura mai mult.
Este bine de ştiut şi faptul că multe ţări au semnat convenţii de evitate a dublei impuneri. În acest caz, dacă primiţi o rambursare de taxe dintr-o ţară străină, banii nu vor fi taxaţi în ţara dumneavoastră.
Suma şi durata
Ce sumă poate fi rambursată, depinde de ţară, timpul petrecut acolo şi venitul obţinut. Aceşti factori determină şi dacă puteţi sau nu rambursa toate taxele. În majoritatea cazurilor, fiecare situaţie este individuală şi unică.
În medie, procesul de rambursare al taxelor durează între 30 şi 180 de zile după trimiterea documentelor. Pentru cazurile mai complexe, procedura poate dura mai mult. De obicei, totul depinde de autoritatea fiscală străină. Desigur, pentru a asigura faptul că procesul se desfăşoară cât mai rapid şi eficient, trebuie să vă asiguraţi că toate documentele sunt corecte şi nu a apărut nicio eroare. Cele mai frecvente erori apar datorită trimiterii documentelor incomplete şi incorecte. În aceste cazuri, agenţii fiscali străini vor avea întrebări adiţionale care pot fi greu de răspuns dacă nu vorbiţi limba nativă foarte bine. Totuşi, există câteva companii care vă oferă ajutor în procesul de rambursare al taxelor. Când folosiţi ajutor profesional, puteţi rambursa taxele mai rapid, deoarece veţi evita toate erorile posibile.
Rambursarea taxelor din diferite ţări
Austria. Dacă aţi muncit în Austria, probabil aţi plătit 10-15% impozit din salariu. Suma impozitului depinde de venit. Oricine a lucrat legal în Austria, are dreptul să primească o rambursare. Suma care va fi rambursată depinde de timpul lucrat, venit şi tipul de angajare. Anul fiscal în această ţară ţine de la data de 1 ianuarie până la 31 decembrie. E important să trimiteţi formularul Lohnzettel pentru a primi rambursarea. Puteţi aplica pentru o rambursare din Austria din ultimii 5 ani fiscali.
Norvegia. Pentru cei care doresc să îşi primească taxele din Norvegia, este impotant să ştie că veniturile trebuie declarate în formularele Arsoppgave. În mod normal, aceste documente sunt trimite către angajaţi la sfârşitul fiecărui an fiscal. Dacă angajatorul nu eliberează aceste documente, acesta face o fraudă fiscală.
Suma pe care o puteţi rambursa depinde de suma veniturilor şi procedură. Cele mai mari sume sunt plătite, de obicei, către grupurile de afaceri. Pentru a începe procesul, trebuie să trimiteţi formularul Selvangivelse (trimis de către oficiul fiscal), şi formularul Arsoppgave (de la angajator). Dacă nu l-aţi primit de la angajator, trebuie să trimiteţi toţi fluturaşii de salariu. Taxele sunt rambursare începând cu data de 24 iunie până la data de 31 octombrie pentru anul fiscal anterior, iar procesul durează între 3 şi 4 luni.
Germania. Este important să aveţi fişa fiscală pentru a vă putea recupera taxele din Germania. Legea în această ţară prevede că salariatul primeşte venituri pe tot parcursul anului. Deci, chiar dacă au rămas doar câteva zile înainte de sfârşitul anului fiscal, iar angajatul s-a pensionat, el va fi încă plătit pentru un an întreg. Sistemul de plăţi fiscale este puţin complicat în Germania. Procesul de calcul al impozitului se bazează pe tabele fiscale specifice şi pe programe speciale. Declaraţiile fiscale pot fi depuse pe parcursul anului pentru o perioadă anterioară de până la 4 ani. La începutul procesului, vi se cere să depuneţi ultimul fluturaş de salariu de la angajatorul dumneavoastră sau formularul Lohnsteurbescheinigung. Principalul factor în stabilirea sumei rambursabile este suma impozitului pe venit plătit. Germania are un sistem de impozitare progresiv, iar scutirea minimă a impozitului este de 8004 euro. Dacă venitul persoanei nu depăşeşte această sumă pe parcursul unui an, toate taxele vor fi rambursate. Dacă suma este mai mare, va fi returnată numai suma plătită în plus.
Irlanda. Persoanle care au lucrat legal în această ţară pentru o perioadă de până la 4 ani poate solicita rambursarea impozitului din partea Irlandei. Pentru a începe procesul de rambursare, veţi avea nevoie de formularele P45 şi P60, care trebuie să fie furnizate de angajatorul dumneavoastră. De asemenea, dacă aveţi, furnizaţi o declaraţie privind numărul PPS. Dacă nu puteţi obţine formularele P45 şi P60 de la angajator, trebuie să furnizaţi toate payslip-urile. În absenţa unui angajator sau în cazul unei afaceri private, este necesar să se prezinte documentele privind veniturile obţinute şi documente care să ateste că TVA-ul a fost plătit. Acestea sunt documente de declaraţie lunară RCTC/Subcontractor. De obicei, procesul de restituire al impozitului durează în jur de 45-90 zile după depunerea actetelor.
Citiţi şi:
- Consiliul Local Bistrița a aprobat, potrivit legii, indexarea cu 13,8% a impozitelor și taxele locale pentru 2024!
- Consiliul Local Bistrița va dezbate proiectul privind impozitele și taxele locale pentru 2024!
- Cine-i mai mare în taxă!
- Vezi cu cât vor creşte taxele şi impozitele locale, în Bistriţa, din 2019!
- Uneori puţin înseamnă totul!
Comentarii
Imediat, toti romanii, or sa se inghesuie cate 4 ... unul peste altul "calare"... la fisc... sa declare de unde a "mardit " niste bani si cat anume... ! Nu stiti voi ce capcane sa mai puneti sa vedeti voi de unde si-au castigat bietii oameni niste euroi, sa-i mai impozitati inca odata. Pai unde si in ce tzara a lumii, iti da cineva salar fara sa fie impozitat ? Nu va este greu in fatza Lui Dumnezeu sa-i mai impozitati inca odata ?!
Si, cine-i fraierul sa va declare banii castigati "la negru"... ?Ma faceti sa rad...
Adaugă comentariu nou