Realizări în 2012
Reabilitarea şi modernizarea Primăriei
Clădirea veche (de peste 200 de ani) care adăposteşte Primăria oraşului Năsăud, intrată în reabilitare încă din 2009, lucrări întrerupte un an mai târziu din lipsă de fonduri, dar care au fost reluate în luna iulie a anului trecut odată cu preluarea mandatului de primar al urbei de către prof. Mircea Romocea, este în plin proces de modernizare. Investiţia totală se ridică la peste patru milioane de lei şi constă în refacerea din temelii, cum se spune, adică: instalaţii noi de toate felurile (apă, curent electric, gaze naturale, încălzire, cabluri internet etc.), zugrăveli interioare şi exterioare, termoizolare, înlocuirea tâmplăriei din lemn cu unele tip termopan, refacerea scărilor interioare, înlocuirea duşumelelor şi altele.
Încă din luna noiembrie s-a dat în folosinţă sistemul nou de încălzire pe gaz, cu turbosuflante, creându-se un ambient plăcut atât pe holuri cât şi în birouri sau sala de şedinţe, sală care a fost dotată cu scaune noi, moderne şi confortabile.
Odată cu noul an s-a trecut la reabilitarea spaţiilor din corpul central (A), salariaţii mutându-se încă din 18 decembrie 2012, în aripa vestică a imobilului, unde a funcţionat Biblioteca orăşenească „Veronica Micle” (la etaj) şi „ASTRA” (la parter).
Finisate în urma modernizării sunt şi sala mică de festivităţi şi alte birouri în care se vor muta, temporar, serviciile topografice, tehnic-investiţii, agricol şi secretariatul.
Imediat ce vremea va permite se vor finaliza şi exterioarele, termoizolarea fiind executată.
Asfaltarea străzii George Coşbuc – cca. 2 km în două zile şi două nopţi
Strada George Coşbuc (din centrul oraşului spre Salva – circa 2 kilometri) care continuă B-dul Grănicerilor, făcând parte amândouă din DN 17C, ce traversează oraşul dintr-o parte în alta (de la Est spre Vest şi viceversa), a fost reasfaltată în timp record, devenind de nerecunoscut în numai două zile şi două nopţi. Asta, spre bucuria şi, în acelaşi timp, spre mulţumirea riveranilor, care s-au arătat recunoscători administraţiei locale: „S-a făcut o treabă bună atât de repede că nici nu ne vine să credem. Nici nu mai seamănă cu drumul plin de gropi şi petice. Acum este un adevărat bulevard, fără a mai pune şi trotuarele nou-nouţe, de o parte şi de alta a străzii. Ce mai?! Cinste primarului şi celorlalţi din administraţia locală care au schimbat faţa oraşului în mai puţin de trei luni de zile”, a spus bucuros Radu S., care locuieşte pe „George Coşbuc”.
Lucrările au fost executate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Alee pavată spre Monumentul Eroilor
Administraţia oraşului Năsăud a venit în întâmpinarea Zilei Naţionale a României cu o investiţie în parcul central care constă în realizarea unei alei pavate spre Monumentul Eroilor, amenajată de o firmă specializată. Aceasta este încadrată de borduri şi face legătura dintre aleea principală şi monument, spaţiu pe care-l vor parcurge oficialităţile şi reprezentanţii instituţiilor publice sau ai asociaţiilor locale de fiecare 1 Decembrie când vor depune coroane de flori în memoria eroilor căzuţi în lupte.
Asfalt pe strada Podirei
Infrastructura stradală din zona Podirei a suferit în urma lucrărilor de introducere a apei, a canalizării şi a gazului metan. Prin strădania primarului Mircea Romocea, care a obţinut, după mai multe drumuri la ministerele din Capitală, circa 400.000 lei pentru finalizarea investiţiei guvernamentale. Astfel, strada Podirei, unde este amplasat şi oborul de animale, a fost asfaltată.
Mobilier nou pentru sala de festivităţi
Sala mare de festivităţi a Primăriei oraşului, după ce a fost dotată cu încălzire centrală, cu turbosuflante, a beneficiat şi de scaune noi, moderne care le-au înlocuit pe cele vechi, acestea din urmă fiind transferate în clubul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”.
Sub directa supraveghere a viceprimarului Niculai Găitan, cele circa 100 de scaune au fost aşezate în sala de festivităţi dând un aspect cu totul special interiorului respectiv.
Casa de Cultură, în plin proces de reabilitare şi modernizare
Instituţia culturală năsăudeană se află şi ea în plin proces de reabilitare şi modernizare, investiţie care se cifrează la circa trei milioane de lei. Proiectul este cuprins în „Programul prioritar naţional pentru reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban” susţinut de Ministerul Culturii şi Cultelor, împreună cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor prin Compania Naţională de Investiţii.
Excedent bugetar de peste 300.000 lei
CL Năsăud a avut pe Ordinea de zi în prima şedinţă extraordinară pe 2013 un Proiect de Hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar din 2012. Aşa cum reiese din statisticile contabile prezentate de şeful compartimentului, ec. Gheorghe Stoian, excedentul bugetar la sfârşitul anului trecut a fost de 342.862 lei. Aceşti bani, aşa cum a hotărât legislativul local, vor fi utilizaţi pentru acoperirea integrală a deficitului secţiunii de dezvoltare.
„Legea prevede ca forul legislativ al oraşului să hotărască repartizarea excedentului bugetar. Este vorba despre ordinul ministrului Finanţelor care specifică faptul că, în cazul în care secţiunea de dezvoltare înregistrează deficit, consiliile locale sunt obligate să aprobe prin Hotărâre acoperirea definitivă din excedentul bugetului local a deficitului”, a ţinut să precizeze contabilul Primăriei oraşului Năsăud, ec. George Stoian.
Citiţi şi:
- 343.920 lei – excedent bugetar pentru Primăria oraşului Năsăud
- Consiliul Judeţean va utiliza 11,7 milioane lei din excedentul bugetar pentru patru investiţii majore! Ce obiective sunt vizate
- Consiliul Local Bistriţa îşi acoperă deficitul de peste 17 milioane lei
- Fondul de rulment al CJ va fi folosit pentru investiţii
- La Lechinţa, consilierii s-au întrunit în prima şedinţă din 2015. Vezi ce proiecte au dezbătut
Adaugă comentariu nou