Recunoştinţa năsăudenilor pentru veteranii de război

Conducerea oraşului Năsăud i-a sărbătorit pe veteranii de război care au luptat pentru apărarea ţării în cel de-al Doilea Război Mondial, prezenţi fiind doar 8 din cei 16 care mai trăiesc…

Manifestările au început la ora 11.00 printr-o şedinţă festivă în sala mică de şedinţe a Consiliului Local de la parterul Primăriei oraşului, în prezenţa col. rez. Ioan Obrejan, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Năsăud, Ioan Harosa, Ioan Ţăranu, Nicolae Pop, Valer Hiller, Ştefan Catarig, Gavrilă Putilean şi Nicolae Dărăban. După intonarea Imnului de Stat al României, pe fundalul sonor al Odei Eroilor, viceprimarul oraşului, ing. Ovidiu Maghiar, i-a felicitat pe sărbătoriţii zilei, mulţumindu-le pentru faptele de vitejie şi sacrificiul de care au dat dovadă în luptele pentru apărarea neamului. Apoi, a dat citire mesajului primarului oraşului, ing. Dumitru Mureşan, care a fost reţinut din motive întemeiate, neputând lua parte la eveniment. „Mă bucur şi suntem onoraţi să vă avem printre noi astăzi, 29 aprilie 2009, de ziua dumneavoastră, a veteranilor de război, simbolul onoarei, luptei şi jertfei pentru neamul nostru şi glia strămoşească… Numărul veteranilor şi văduvelor de război din oraşul Năsăud devine tot mai mic pe zi ce trece, dureros fiind şi faptul că dintre aceştia, cea mai mare parte se află pe patul de suferinţă. Este foarte greu a li se găsi o alinare a sufletului… Măcar de ziua dumneavoastră să vă omagiem, să vă îmbrăţişăm pentru că atunci când ţara a fost în pericol, v-aţi comportat eroic… Să aveţi bătrâneţi liniştite şi fericite, pentru a vă purta cu cinste medaliile, având recunoştinţa noastră, în acelaşi timp, pentru că o meritaţi cu tot respectul”, a încheiat primarul prin glasul vicelui Maghiar.

Li s-a înmânat câte o diplomă, o plachetă şi o garoafă din partea administraţiei locale prin intermediul Danei Fetti şi Carmen Izvoran, compartimentul Integrare Europeană din cadrul Primăriei Năsăud, apoi a venit rândul veteranilor să mulţumească pentru că nu au fost uitaţi. Rând pe rând, cei prezenţi au rememorat unele momente petrecute pe frontul de luptă din Est sau, după caz, din Vest, culminând cu un moment de reculegere în memoria camarazilor căzuţi pe câmpul de luptă sau care au plecat la cele veşnice în anii trecuţi.

Un moment emoţionant a fost atunci când s-au deplasat la Monumentul Eroilor din Parcul Central al oraşului, unde au depus coroane de flori. Apoi, sărbătoarea a continuat cu o masă festivă organizată de administraţia locală la un restaurant central, pentru a fi mai uşoară deplasarea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5