Revista Mișcarea literară, premiată la Festivalul Avangarda XXII

La Bacău s-a desfășurat ediția a XVIII-a a Festivalului-Concurs Național de Poezie „Avangarda XXII“, organizat de Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov“, condusă de poetul Victor Munteanu. La organizarea festivalului și-au adus contribuția Consiliul Județean, Asociația Culturală ,,Familia Lecca”, Centrul de Cultură ,,George Apostu”, Protopopiatul Bacău – Parohia ,,Precista”, Uniunea Scriitorilor – Filiala Bacău și Direcția Județeană pentru Cultură.
Manifestările au început luni, 23 septembrie, la Pensiunea ,,Balta Albastră” din satul Siret (Letea Veche), unde a avut loc colocviul „Efectele culturii stradale în societate”, dar și deschiderea Salonului Cărții „Avangarda XXII“ și lansarea celor mai semnificative volume scrise de participanți și apărute anul trecut. Au fost prezenți, între alții, scriitorii Nichita Danilov, premiantul de anul trecut al Festivalului, Valeriu Stancu, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Olimpiu Nușfelean, Geo Vasile, Lucian Strochi, Gheorghe Simon, Daniel Petrușcă, Daniela Șontică, Constantin Parascan, Valeria Manta Tăicuțu ș. a.
În prima parte a zile de marți, 24 septembrie, a avut loc, la sediul Parohiei „Precista” din Bacău, colocviul „Creștinismul încotro”, cu o lectură publică, urmat de un scurt program de muzică liturgică interpretată de preotul Marian Vătămănescu.În cadrul lecturii lirice, a citit și Olimpiu Nușfelean și a fost citit și un poem de Ionela Silvia Nușfelean.
Seara a fost dedicată decernării premiilor anuale ale festivalului, decise de un juriu condus de scriitorul, criticul literar și filologul Ioan Holban, președinte al juriului, din care au mai făcut parte Geo Vasile, Vasile Spiridon, Lucian Strochi și Victor Munteanu.
Au fost acordate următoarele premii:
Premiul special al juriului pentru cartea de poezie a fost acordat lui Valeriu Stancu;Premii pentru cărțile de poezie ale anului 2018: Ioan Enache, Dan Petrușcă și Daniel Nicolescu;
Premii pentru cartea de proză: Ștefania Oproescu;Pentru cartea de critică literară/eseu: Ion Fercu, Petre Isachi;Pentru cartea de traducere: Gheorghe Iorga;Pentru revista literară și de cultură a anului „Mișcarea Literară”: Olimpiu Nușfelean;Pentru tinerii care nu au debutat editorial în 2018 și nu au depășit vârsta de 47 de ani;Poezie: Premiul I și Premiul revistei „Argeș”: Elena Bălășanu;Premiul al II-lea și Premiul revistei „Mișcarea Literară”: Ion Pițoiu, Laurența-Laura Tiron;Premiul al III-lea și Premiul Revistei „Spații literare”: Denisa Paula Arcip;Mențiune: Adrian Cătălin Andrei Mic, Bistrița, membru al Cenaclului George Coșbuc. Pentru Proză și Critică literară nu au fost acordate premii. O diplomă a festivalului a fost acordată poetul Ioan Ouatu
Referitor la revista premiată, se cuvine să spunem că pe trofeul oferit se menționează: Premiul de Excelență se acordă Domnului Olimpiu Nușfelean pentru realizarea revistei de literatură și cultură Mișcarea literară. Potrivit directorului revistei, premiul primit pune de fapt în valoare contribuția redacției și a colaboratorilor la realizarea revistei, ca reflectare a fenomenului literar bistrițean ilustrat de aceasta.
Au fost acordate de asemeneaPremiile Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov”și Premiul Asociației Culturale „Familia Lecca”
Manifestările au fost presărate și cu intervențiile muzicale ale cantautorului Florin Ţuţuianu și de un grup de elevi de la Colegiul Național de Artă Bacău, condus de Codrin Stan
Privitor la festival, criticul și istoricul literar ieșean, director al Teatrului Luceafărul, a formulat următoarea opinie.
„Câștigul cel mai mare al acestui festival sunt tinerii. Constat aici un metabolism al lumii literare. Câțiva dintre tinerii scriitori au fost și ei premiați, deci au confirmat cu volume publicate la edituri prestigioase. A fost un festival de creație literară, care are deci o țintă precisă. În urma celor 18 ediții s-a creat un palmares important. Așa se creează o istorie, așa se creează un festival care dă valori, care vine cu valori către prezentul literaturii române,către actualitatea literară imediată.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5