Bistrițeni premiați la Avangarda XXII
Fundaţia Culturală „Georgeta şi Mircea Cancicov” a organizat, la Bacău, prin grija poetului Victor Munteanu, cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Creaţie Literară „Avangarda XXII”, manifestare care și-a propus descoperirea și promovarea creatorilor de poezie, proză, teatru, critică literară şi eseu – tineri şiadulţi, începători şiprofesionişti. Totodată competiția a identificat și promovat cele mai bune cărți ale anului 2017, cel mai bun debut în volum, cele mai valoroase reviste literare şi de cultură, cel mai bun management cultural, precum și cea mai remarcabilă contribuție la promovarea literaturii române. De asemenea, Festivalulsusține valorilor autentice băcăuane prin acordarea Premiilor Anuale ale Fundaţiei „Georgeta şi Mircea Cancicov” pentru Literatură, Cultură şi Arte.
În programul manifestărilor, au participatla Bacăuși câțiva bistrițeni, la dezbaterile, prezentările de carte/ reviste, organizate la Consiliul Județean, la întâlnirile cu tinerii din colegiile orașului, pe tema ”Efecte ale culturii stradale în literatură”, la Colocviul ”Poezia ca suferință a căutării de sine”, de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, la decernarea Premiilor de la Centrul de Cultură George Apostu și, bineînțeles, la discuțiile de la Casa Memorială George Bacovia.
Olimpiu Nușfelean, directorul Revistei Mișcarea literară, a moderat dezbaterile literare de la Colegiul Vasile Alecsandri, prezentând,la Consiliul Județean Bacău, recentul număr al publicațieipe care o conduce, cu un dosar de autor Liviu Ioan Stoiciu, intervenind în lecturile publice și obținând, din mâinile Academicianului Mihai Cimpoi, o Diplomă de onoare.
Alexandru Cîțcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, a diseminat din evenimentele culturale pe care le întreprinde în România și la ”românii din jurul României”, obținând Premiul de excelență pentru contribuția la promovarea literaturii române prin Festivalul Național de Poezie Colocviile George Coșbuc, ajuns la a 34-a ediție, în acest octombrie.
Ionela-Silvia Mureșan Nușfelean a participat la dezbaterea de la Colegiul Tehnic N. V. Karpen, alături de poeții Nichita Danilov și Constantin Severin, unde liceenii au prezentat un interesant moment liric Bacovia, la recitalul din Biserica Sf. Ioan Botezătorul, fiind laureată cu locul I la Secțiunea Poezie, primind și premiul Revistei Convorbiri literare.De asemenea, a prezentat elevilor și profesorilor din Bacău concursuri literare regionale sau naționale în care Palatul Copiilor Bistrița e organizator – ”Scrisori de mai”, sau colaborator – Festivalul George Coșbuc și Saloanele Liviu Rebreanu.
Au fost premiați și doi foarte promițători tineri bistrițeni Alexandra Andrecuț, Premiul II, la secțiunea Proză, și Emilian Horea, Premiul III, la secțiunea poezie, Mici Blandieni, de ieri și de azi, ai Palatului Copiilor Bistrița. Aceștia au obținut, în decursul anilor performeri, numeroase premii literare, fiind publicați deja în revistele Mișcarea literară, Caiete Silvane, Nord literar, Izvoare filosofice și Cronograf.
Premiul OPERA OMNIA pentru întreaga creație literară a fost primit de poetul Nichita Danilov!
Juriul Festivalului a fost compus din scriitorii: academicianul Mihai Cimpoi (Chișinău) – președinte – și membrii: Mircea Muthu (Cluj-Napoca), Radu Voinescu (București), Ioan Holban (Iași) și Victor Munteanu (Bacău).
Festivalul Avangarda XXII, organizat cu dăruire și profesionalism, a dovedit încă o dată că literatura română are resurse să aducă în peisajul secularizării un suflu salvator.
Adaugă comentariu nou