Olimpiu Nuşfelean şi Raluca Oana Ciceu – premiaţi la Festivalul Naţional Avangarda XXII, de la Bacău
Bacăul lui Bacovia se găseşte în preajma zilei Poetului într-o efervescenţă literară. Nume de primă mână ale literaturii române contemporane au creionat un pastel de anvergură, demonstrând încă o dată că literatura e o problemă existenţială, un crez, o modalitatea de căutare a sinelui (şi prin ceilalţi).
De curând, s-a derulat, prin Fundaţia Culturală „Georgeta şi Mircea Canciov”, ediţia a XIV-a a Festivalul Naţional „Avangarda XXII”, manifestare ce l-a avut amfitrion pe scriitorul Victor Munteanu, elogiat în unanimitate, şi pentru capacitatea de a aduna atâtea energii creatoare, cu simţ valoric.
Un program echilibrat, divers, dinamic, care a cuprins dezbateri, împărtăşiri, lectură publică, microrecital muzical etc. în diverse locaţii. Din aulele liceelor, în Salonul hotelului Decebal, la Biserica Sf. Ioan, la Ateneu... Startul întâlnirilor a stat sub semnul prieteniilor literare. Fiecare dintre participant a adus din urbea sa – proiecte pe rol, din genţi – cărţi, reviste, la masă – amintiri. O atmosferă agreabilă, parcă fără atâtea orgolii, deşi miza demersurilor e şi competiţională.
Scriitorii au descins în liceele din Bacău. Am avut privilegiu să particip la întâlnirea scriitorilor Olimpiu Nuşfelean, George Vulturescu, Lucian Strochi, Dan Bogdan Hanu cu adolescenţii Colegiului Naţional Ferdinand I, activitate moderată de criticul Liviu Chiscop. Având ca tematică „Destinul literaturii române în epoca Faceboook şi Linkedin”, cu intervenţii variate, cu prezentarea Revistelor Mişcarea literară şi Poesis, manifestarea a avut reverberaţii pozitive printre tineri încrezători, foarte buni cititori.
Turul cavalerilor literari prin Salonul scriitorilor de la Hotelul Decebal a fost marcat de confesiuni, noi apariţii, idei directoare ale unor proiecte de anvergură, problematica rugului aprins etc. Marian Drăghici şi-a recitat trei poeme ample, memorabile, fără vreun suport vizual. Îmi zic – oamenii ăştia chiar trăiesc prin scris (nu financiar, evident). Toate acestea sub obiectivul televiziunealiterara.ro. Dramatică şi de această dată a fost intervenţia lui Nicolae Dabija, care consideră că Basarabia ar merita Premiul Nobel pentru suferinţă şi care a adus mai aproape ideea că lectura (în suferinţă) se manifestă ca o rugăciune.
Colocviul „Poezia ca suferinţă a căutării de sine”, desfăşurat la Biserica Sf. Ioan Botezătorul, a întărit încrederea că limba poeziei e una solară. Punctate de momente muzicale liturgice, intervenţiile participanţilor s-au înscris pe traiectoria luminii. Aici, după prelegerea pertinentă a scriitorului-„teolog” Paul Aretzu, bistriţenii noştri au vorbit despre Poezia care readuce fiinţa înspre biserică (Raluca Oana Ciceu), prin „experimentul Bunicii”, şi despre „El, care nu poate fi Altul” (Olimpiu Nuşfelean).
Şi, ca o încununare, la Ateneu, s-au decernat premiile Festivalului Avangarda XXII. Juriul a fost alcătuit din scriitorii Ioan Holban – preşedinte, Ioan Es Pop, Paul Aretzu, Gheorghe-Andrei Neagu şi Victor Munteanu – membri. S-au oferit premiile concursului de creaţie, pentru tinerii care nu au debutat editorial şi nu au depăşit vârsta de 47 de ani arghezieni, dar şi pentru cei care au debutat editorial în anul 2014. Premiu pentru Poezie şi Premiul Revistei „Mişcarea literară” a fost primit de Raluca Oana-Ciceu, din Bistriţa, pentru cartea „Sfaturi pentru tinerii muribunzi”, Ed. Grinta, Cluj-Napoca.
La secţiunea Scriitorilor profesionişti, Olimpiu Nuşfelean a primit Premiu de Excelenţă pentru cartea de eseu a anului 2014, pentru volumul „Să furi raiul cu ajutorul cuvântului”, Ed. Charmides, Bistriţa, 2014. Au mai primit premii de Excelenţă: Marian Drăghici pentru calitatea prestaţiei culturale la Revista „Viaţa Românească”; pentru Poezie: Aurel Pantea, „O înserare nepământeană”, Ed. Arhipeleag XXI, Tg. Mureş, 2014 şi George Vulturescu, „Negură şi caligrafie”, Ed. Eikon, Cluj, 2014; pentru Proză: Nicolae Dabija. „Nu vă îndrăgostiţi primăvara”, Ed. Pentru Literatură şi Artă, Chişinău, 2014, Maria Niţu, „Reciclare la cubul Rubik: prozoeseme şi alte farafastâcuri”, Ed. Eubeea, Timişoara, 2014; pentru eseu: Simona-Grazia Dima, „Micelii Solare”, Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2014 şi Premiul de Excelenţă pentru revista de literatură, artă şi cultură a anului 2014: „Pro Saeculum” - Focşani, director executiv: Nina Deşliu.
Pornită, în căutarea unor oportunităţi literare, pentru a stabili colaborări faste pentru Micii Blandieni Bistriţeni, mă găsesc pe deplin mulţumită. Trebuie să recunosc că am fost bucuroasă de premiile literare bistriţene obţinute, trăgând cu urechea la măgulitoare aprecieri la adresa Ralucăi Oana Ciceu şi a lui Olimpiu Nuşfelean. Faptul că am cunoscut-o pe Simona Dumitrache – laureată a concursului Naţional Tinere Condeie în anii precedenţi, integrată în marea literatură, mi-a întărit încrederea că prin demersuri constructive, conectare la viaţa literară autentică, şi proaspeţii ucenici ai Palatului Copiilor pot accede la o integrare fastă în peisajul revuistic naţional. Pornită şi pe urmele înaintaşilor mei, descoperindu-l pe unchiul Vasile Ilişiu, un om de mare fineţe, la iniţiativa sa, am pus deja bazele unui proiect literar legat de scriitorul (şi unchiul, de asemenea) Vasile Rebreanu – o placă memorială la Floreşti (BN), satul natal al prozatorului. Şi, ca un feed-back suplimentar, sau în loc de aplauze, mă pregătesc să recenzez un volum al scriitorului Victor Munteanu, organizatorul „avangardiştiilor XXII”.
Comentarii
Bravo, tovărășico! Ești și pe punte, și în luntre. Scoți la bătaie, ca așii de pică, cât un nume, cât altul. După conjunctură.
Vai, ce veste formidabilă! V-ați descoperit unchiul din Bacău! Păi, e fantastic! E o descoperire importantă ce va ului mapamondul. Da, da, la fel de importantă ca descoperirea Americii de către Columb. Ați auzit de el, nu? Eu zic că, dacă ar trăi - Columb, cine altul? -, i-ați face concurență. Și ar muri de fiere. Ditamai descoperirea! Norocul lui că-i mort. Of, era cât pe ce să uit să vă întreb - de emoție, desigur -, Agerpresul l-ați anunțat? Nu? Lăsați, nu vă explicați, înțeleg, sunteți modestă... Eu zic să nu vă sfiiți și să trimiteți urgent știrea. O vor prelua-o toate agențiile de presă din lume. O să jubileze toată planeta. Imaginați-vă, o să apăreți pe prima pagină a tuturor ziarelor, alături de unchiul dumneavoastră ”de mare finețe”. Apropo, el se numește chiar Ilișiu? Ce noroc că nu e Mureșan! Erați iar obligată să semnați cu alt nume! Ce ziceți? Mai aveți unul în mânecă? Jos pălăria, asta da diplomație!!!
Adaugă comentariu nou