„Rolul şi locul Curţii Constituţionale în România de azi”

În organizarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România a Filialei Bistriţa-Năsăud s-a desfăşurat Simpozionul cu tema „Rolul şi locul Curţii Constituţionale în România de azi”, cu participarea domnului Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale din România. Întâlnirea a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean BN din municipiul Bistriţa.

La reuniune au luat parte membrii Comitetului Director al UZP, în frunte cu preşedintele acesteia, prof. dr. Mihai Miron, precum şi invitaţi din judeţ: Ioan Oltean – deputat, vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, Liviu Rusu – preşedintele Consiliului Judeţean BN, Cristian Florian – prefectul judeţului, Ioan Ţintean – deputat, preşedintele PNL BN.

După ce a punctat pe scurt câteva din datele sale biografice, Augustin Zegrean, care a contribuit la redactarea „Constituţiei” după 1990, a vorbit despre locul şi rolul Curţii Constituţionale, instituţie înfiinţată în 2007.

Curtea Constituţională are rolul de a veghea asupra respectării supremaţiei Constituţiei şi este garantul autonomiei acesteia. Veghează ca cele trei puteri ale statului: administrativă, legiuitoare şi executivă să-şi respecte atribuţiile constituţionale.

În privinţa locului Curţii Constituţionale în calitate de autoritate publică, politică, constituţională, se află deasupra tuturor autorităţilor statale, chiar şi deasupra Curţii Supreme de Justiţie, urmărind ca cele trei puteri ale statului amintite mai sus să se încadreze în tiparele Constituţiei. Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători: trei propuşi de preşedinţie, trei de Camera Deputaţilor şi trei de către Senat. Modificarea Constituţiei se poate face doar cu aprobarea a cel puţin 3/4 din membrii Parlamentului, după care este trimisă referendumului naţional. Între alte atribuţii, Curtea Constituţională verifică constituţionalitatea regulamentelor camerelor parlamentare; se exprimă din oficiu cu privire la revizuirea Constituţiei, precum şi la legile adoptate de cele două camere ale Parlamentului; soluţionează, doar la sesizare, unele hotărâri judecătoreşti ş.a.

În continuare, prof. dr. Mihai Miron, preşedintele UZP, după o scurtă prezentare a activităţii organizaţiei pe care o coordonează, care este autonomă şi apolitică, s-a referit la Legea 25/94 cu privire la libertatea presei şi a supus atenţiei preşedintelui CCR proiectul de înfiinţare a Consiliului Naţional al Ziariştilor şi proiectul de adoptare a unui „Statut” de funcţionare a UZP. În ceea ce priveşte Legea presei, susţine că nu prea poate să fie aplicată pentru simplul fapt că nu există „instrucţiuni de folosire”. I se răspunde că CCR nu face şi nu adoptă legi, ci doar Parlamentul. CCR verifică şi veghează ca legile adoptate să fie constituţionale. De asemenea, CCR nu garantează proprietatea ci doar o protejează. Referindu-se la întrebarea dacă regimul din România este prezidenţial sau constituţional, dl. A. Zegrean a răspuns că este constituţional şi semiprezidenţial. În legătură cu problema ridicată privind prea desele schimbări ale Constituţiei, dl. A. Zegrean a subliniat că nimic din această lege de bază a ţării nu-i bătut în cuie. Totuşi, o constituţie ar trebui să nu fie modificată aşa des, ci să aibă o perioadă de stabilitate de cel puţin pe durata unei generaţii. Răspunzând la întrebarea cu privire la modalităţile prin care cetăţeanul de rând poate să ajungă la CCR, dl. Zegrean a subliniat faptul că orice cetăţean poate să recurgă la toate instanţele judecătoreşti până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). La întrebarea cine numeşte magistraţii asistenţi, s-a răspuns că aceştia sunt numiţi prin concurs. Problema respectării limbii şi unităţii teritoriale a statului aparţine organelor administrative locale. Faptul că libertatea presei nu e respectată conform legii, că se violează corespondenţa şi se înregistrează convorbirile telefonice, nu intră în competenţa CCR ci în cea a instanţei, a justiţiei.

În final, invitaţii prezenţi la dezbatere, respectiv, deputatul Ioan Oltean – PDL, deputatul Ioan Ţintean – PNL, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu şi prefectul judeţului Florian Cristian Daniel, au dat curs întrebărilor şi problemelor ridicate de ziarişti, respectiv, de membrii Comitetului Director al UZP.

Referindu-se la o anume prosperitate a judeţului, constatată unanim de ziariştii oaspeţi, deputatul Oltean şi preşedintele Liviu Rusu au subliniat faptul că în Bistriţa, cu excepţia CPL-ului, s-a menţinut zona industrială prin privatizarea unor mari unităţi şi chiar înfiinţarea altora, cum ar fi firma „Leoni”, cu 2500 locuri de muncă. De asemenea, în agricultură a existat o mare zonă necooperativizată, care a contribuit, după ’90, la dezvoltarea şi modernizarea agriculturii şi în special a zootehniei. S-a menţionat faptul că bsitriţenii sunt oameni gospodari şi mulţi au relaţii cu saşii plecaţi în Germania, care i-au ajutat în rezolvarea unor probleme economice personale. De asemenea, s-a reuşit atragerea unor mari fonduri al UE, proiectele fiind foarte bine întocmite şi pe ţinte precise, judeţul situându-se la acest capitol între primele 10 din ţară. Iar cu cele 14 proiecte pentru infrastructură, pe locul 3 la nivel naţional. Nu există primărie să nu aibă în sertar 3-4 proiecte pentru investiţii cu fonduri europene.

În final, cunoscutul jurnalist Al. Mironov se arată dezamăgit şi nemulţumit că actuala putere este opacă faţă de ştiinţă. Atrage atenţia că avem fizicieni de renume, că cel mai mare „Laser” din Europa se găseşte la Măgurele, unitate care are încă mare nevoie de specialişti în fizică nucleară. Are în vedere ca, în viitor, cu sprijinul miliardarului Dinu Patriciu, să reediteze revista „Ştiinţa şi fizica”. În calitate de preşedinte al Federaţiei Naţionale de Scrimă, solicită ca acest sport să-şi găsească loc şi în şcolile bistriţene. Prefectul judeţului şi deputatul Ioan Oltean i-au dat asigurări că se vor ocupa personal de realizarea acestei propuneri.

Întâlnirea s-a încheiat cu înmânarea diplomelor „Ordinul ziariştilor cl.I – Aur”, membrilor Comitetului Director din partea UZP care a acordat şi distincţii de onoare invitaţilor. Din Bistriţa au primit diplome Emil Dreptate, membru în Comitetul Director al UZP şi Sanda Mureşan, director al ziarului „Mesagerul” de Bistriţa.

A urmat o drumeţie la „Castelul Dracula” cu vizitarea obiectivului „Crucea Ortodoxiei din Pasul Tihuţa”, precum şi o deplasare la Lacul Colibiţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5