Romsilva va investi 20 milioane de euro în modernizarea Pepinierei Sărata. Bistriţa a câştigat investiţia pentru locaţia excelentă, de lângă Parcul Industrial

Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a anunţat că Regia Naţională a Pădurilor va înveşti aproximativ 20 milioane de euro în modernizarea Pepinierei de la Sărată, aflată în administrarea Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud. Potrivit acestuia, proiectul a fost gândit de mai multă vreme, iar Consiliul de Administraţie a decis demararea lui, pentru că este o “investiţie necesară, oportună”. Acesta a menţionat ca pe fondul crizei forţei de muncă, trebuie promovat progresul tehnologic şi în silvicultură, folosit în alte ţări de peste 15 ani.

“Obţinem puieţi forestieri într-un timp scurt, pe o suprafaţă mai mică, cu resurse financiare mai mici şi cu avantaje mai mari. Estimăm un proiect cu costul de 20 milioane de euro, proiectul este contractat, urmează să fie finalizat, avizat pe proceduri", a motivat directorul general al Romsilva. Ulterior, va fi lansată licitaţia pentru realizarea investiţiei.

Directorul general al Romsilva a menţionat ca astfel se câștigă timp, spaţiu, bani, protecţie la riscuri şi sănătatea culturilor. Rezultatele vor fi contabilizate într-o productivitate la plantare mărită; cost competitiv de producție; creșterea performanței prin obținerea, în termen scurt, a puieților de calitate. Mai mult, şocul transplantării este semnificativ diminuat datorită rădăcinii protejate în recipient, deci reușita plantației este mult mai bună.

Termenul de realizare al investiției este de 5 ani, urmând să se finalizeze în 2024.

Producția anuală programată este de 19 milioane de puieți forestieri din specii de rășinoase, adică necesarul pentru toată Regia Naţională a Pădurilor.

”Bistrița a câştigat acest concurs pentru că a avut o locaţie excelentă, 26 de hectare cu destinaţia de pepiniera forestieră care este în vecinătatea unui Parc Industrial, are toate utilităţile publice la margine. Nouă nu ne rămâne decât să o înfiinţăm şi să o punem în funcţiune. Cu 16 oameni maximum 20 ne propunem să producem puieţii forestieri de răşinoase necesari Romsilvei pentru toată ţara şi cu disponibil şi pentru alţi beneficiari”, a mai spus Gheorghe Mihăilescu.

Viceprimarul municipiului Bistriţa, Cristian Niculae, s-a arătat foarte bucuros că aceasta investiţie se face la Bistriţa.

“Am cel puţin 3 motive de bucurie. În primul rând, o investiţie de 20 milioane de euro se va face pe raza teritorială a municipiului Bistriţa, la Sărată. Un al doilea motiv de bucurie este faptul că pepiniera silvică în care mi-am făcut eu practica silvica în urmă cu 30 de ani se modernizează. Un al treilea motiv de bucurie este faptul că Parcul Industrial al municipiului Bistriţa încet-încet îşi găseşte utilitatea. Unul dintre motivele invocate de directorul Mihăilescu, pentru care a fost aleasă Pepiniera silvică de la Sărată ca investiţie în modernizare este tocmai faptul că au toate utilităţile necesare din Parcul Industrial al oraşului nostru. Natura este importantă pentru noi, pădurea este importantă pentru noi, pentru mine, investiţiile în mediu reprezintă o prioritate”, a declarat viceprimarul Nicolae.

 

Comentarii

05/05/19 15:37
Vizitator

Ce are sula cu prefectura? Ce legatura este intre parcul Industrial Bistrita-Sud si Pepiniera silvica Sarata?
Halucinant! Viceprimarul Bistriței Cristian Niculae a afirmat că are trei motive de bucurie: 20 de milioane de euro vor fi investiți pe raza municipiului, pepiniera unde și-a făcut practica silvică se modernizează, iar Parcul Industrial își găsește încet-încet utilitatea. In mintea acestui individ este o mare nebuloasa. Dupa el, parcul industrial avea nevoie de o pepiniera ca sa-si gaseasca utilitatea.
Asta-i motivul pentru care, dupa 4 ani de la realizarea sa, Parcul industrial a stat nepopulat cu activitati industriale. Omul habar nu are ca in incinta parcului industrial era prevăzută realizarea unui Incubator de afaceri dotat cu micro-hală de producție, în valoare de 1.5 milioane EUR. S-a realizat studiul de fezabilitate al incubatorului de afaceri și s-au alocat de către Municipiul Bistrița sumele necesare întocmirii proiectului tehnic. Executia efectivă a acestei investiții trebuia sa inceapa după lansarea liniei specifice de finanțare nerambursabilă prin POR 2014-2020, lucru care nu s-a intamplat. Pana acum Parcul Industrial Bistriţa Sud, continua sa produca pagube la bugetul local.
Este si opinia altora: https://www.catavencii.ro/bistrita-se-executa-nu-se-discuta/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]