Ministrul Ioan Deneş şi directorul general Romsilva, la Bistriţa. Investiţii de 20 milioane euro în Pepiniera de la Sărata

 Ministrul Apelor și Pădurilor, senatorul Ioan Deneș, și Gheorghe Mihăilescu, director general RNP Romsilva vor efectua sâmbătă o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud. 

         După întâlnirea cu silvicultorii de la Direcţia Silvică Bistriţa, de la ocoalele de stat şi cele private, pe agenda zilei este programată o deplasare la Sărata, acolo unde va fi promovată  o investiţie majoră în modernizarea Pepinierei.

„Este o investiţie pe care o finanţează Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Va fi o pepinieră pilot, i-am putea spune „o fabrică de puieţi” care va produce puieţi de răşinoase pentru toată Regia. Practic, vorbim despre 19 milioane de puieţi pe an. Este o investiţie de aproximativ 20 milioane euro, care se va întinde pe o perioadă de patru ani. A fost semnat contractul pentru proiectare, care urmează să fie gata în perioada următoare, apoi va urma procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor”, ne-a declarat directorul DS Bistriţa, ing. Gheorghe Ivan.

          Şi tehnologia care va fi utilizată în această pepinieră va fi una revoluţionară pentru România, fiind folosită deja în Suedia, dar şi în alte ţări europene. Noua tehnologie va reduce şi perioada de producere a puieţilor, dar şi preţul de cost. Puieţii nu se produc în sol, ci în nişte containere, vor fi plantaţi cu nişte plantatoare speciale, acţionate de om. Viitoarea pepinieră modernizată va avea utilităţile asigurate, adică un volum mare de apă, fiind în proximitatea Parcului Industrial Bistriţa Sud. În plus, va utiliza şi o tehnologie computerizată care va reduce volumul de muncă.  

De la Sărata, delegaţia se va deplasa spre pădurea Bretea, unde va fi prezentat un arboret de stejari în Canton Bretea, pădure de stat administrată de Romsilva prin Direcţia Silvică Bistrița. Nu în ultimul rând, va fi vizitată Herghelia Beclean.

         Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primari, dar şi alţi oficiali vor participa la aceste acţiuni. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5