Rozalia Fucă, director Şcoala de Arte: Secretul performanţei este să ţii cont de fiecare elev în parte, deşi ai 307 cursanţi

Rep.: - Şcoala de Arte a încheiat anul şcolar 2012-2013 printr-un spectacol festiv, în care ne-am întâlnit cu cei mai buni elevi. An de an ne faceţi această surpriză de a aduce în faţa noastră talentele din judeţ.

Rozalia Fucă Tomescu: - Este o tradiţie pentru noi acest spectacol festiv, la care sala vibrează la actul artistic. Doresc, în primul rând, să mulţumesc pentru bunul mers al activităţii de la şcoala noastră directorului Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, care întotdeauna a răspuns afirmativ cerinţelor noastre, apreciind în acelaşi timp munca pe care cadrele didactice o desfăşoară împreună cu elevii. De asemenea, mulţumesc directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Alexandru Câţcăuan, pentru generozitatea cu care ne-a primit pentru a realize acest spectacol.


Rep.: - Câţi elevi frecventează cursurile Şcolii de Arte?


R.F.T.: - În acest an şcolar, au ales Şcoala de Arte 307 cursanţi din cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului, fiind unica instituţie de acest gen din judeţ. De asemenea, avem clase, pe lângă cele de la sediu, la Sângeorz-Băi, ansamblul de fluiere (prof. Ioan Şorecău), dansuri populare la Livezile – coregraf Claudiu Pomană şi atelier de meşteşuguri tradiţionale la Salva, instructor Lucia Todoran. Ţin să-i mulţumesc Luciei Todoran pentru expoziţia care a avut-o în cadrul spectacolului, precum şi pentru felul în care ştie să promoveze portul popular în rândul tinerilor, dar şi peste hotarele ţării.

Rep.: - Instituţia pe care o coordonaţi are un rol important în şlefuirea talentelor.

R.F.T.: - Aşa este, prin noi se pregăteşte tânăra generaţie. Suntem cei care pregătim elevi care au posibilitatea să-şi cultive vocea, să înveţe să cânte la diferite instrumente muzicale, să danseze, să picteze, să-şi dezvolte talentul actoricesc.
   

 Rep.: - Şcoala de Arte este situată într-o clădire cu semnificaţii aparte.
   

 R.F.T.: - Într-adevăr, sediul şcolii noastre este un monument istoric inedit, Casa Argintarilor, numită şi Casa lui Petru Rareş, pentru că domnitorul a poposit în această clădire, construită în stil gotic şi renascentist. Clădirea găzduieşte talente muzical coregrafice, picturale, actoriceşti, devenind o casă a artelor. Elevii Şcolii de Arte sunt deosebit de talentaţi, obţinând rezultate frumoase atât la şcoală, cât şi în domeniul artistic. Tânăra generaţie are nevoie de modele şi de călăuze. Dascălii sunt adevărate modele în acest sens. Nu este uşor să predai în domeniul artistic, ţinând cont de varietatea de vârstă şi pregătirea cursanţilor şcolii.
     

Rep.: - Există, totuşi, un secret.


     R.F.T.: - Secretul constă în faptul că trebuie să ţii cont de fiecare elev în parte, iar tu, ca dascăl, să fii un bun psiholog şi un bun pedagog, să ştii să pui pasiune în disciplina pe care o predai. Repertoriul este ales în funcţie de temperamentul fiecărui elev. Efortul depus de cadrele didactice s-a materializat în frumoase evoluţii ale elevilor în cadrul examenelor susţinute, a producţiilor artistice, a spectacolelor şi, mai apoi, a examenului de diplomă.
   

 Rep.: - Absolvenţii dumneavoastră se găsesc în toate instituţiile de cultură din judeţ.


     R.F.T.: - Elevii şi absolvenţii Şcolii de Arte activează în cele mai reprezentative ansambluri corale şi folclorice din judeţ, în calitate de interpreţi vocali, instrumentişti, dansatori, instructori. Ei constituie nuclee de organizare a activităţilor culturale la căminele culturale şi casele de cultură. Am un deosebit respect faţă de părinţii care au optat să-şi aducă copiii la Şcoala de Arte făcând sacrificii prin venirea săptămânală la cursuri şi achitarea taxei şcolare, dar şi pentru colaborarea frumoasă pe care o au cu profesorii.
   

 Rep.: - Spectacolul din această săptămână a primit aplauze şi flori din partea spectatorilor.


     R.F.T.: - Spectacolul prezentat are şi un scop didactic, acela ca elevii din anii terminali să-şi susţină proba practică a examenului de diplomă. Elevii se cunosc între ei foarte puţin pentru că vin din zone diferite ale judeţului. Aici au ocazia să vadă fiecare unde se situează, unde pot să ajungă cei care sunt în anul I de studiu, să-şi îmbogăţească repertoriul. Spectacolul a cuprins balet, muzică clasică, dans modern, muzică de divertisment, muzică uşoară vocală şi instrumentală, muzică populară, teatru, ansamblu coral. Au evoluat în spectacol elevii Moldovan Mihai, orgă, Saca Victor, pian, Matei Alexandra, chitară, 6. Gagea Maximiliana, canto, Deuş Ştefan, orgă, Dinţă Filip, pian, Bădiţă Abel, acordeon, Muthi Ionuţ, orgă, Zăvoianu Mihai, pian, Morar Ancuţa, canto,  Săsărman Ionuţ, pian, Tănasă Laurenţiu, orgă, Scurtu Cristina, canto, Odochean Ştefan, orgă. Un interesant colaj de versuri au susţinut Cazac Eliza, Onofrei Ana, iar tinerii actori Cindrea Dora şi Archiudean Daria  au interpretat piesa „Nervi” de Ion Băieşu, în regia semnată de Eugenia Rusu. Trebuie să amintim şi să le mulţumim profesorilor care au fost alături de elevi: chitară – Sucilă Lidia, canto – Fucă Tomescu Rozalia, Orgă – Simionca Viorel, vioară – Dimitriu Tiberia, pian – Pop Cornel Vicenţiu, acordeon – Dimitriu Elena, teatru – regizor Eugenia Rusu. S-a remarcat clasa de balet şi dans modern condusă de prof. Cochisă Gabriela. Au fost foarte mulţi spectatori care au apreciat actul artistic. Felicit cadrele didactice pentru răbdarea, dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă în pregătirea cursanţilor Şcolii de Artă. Felicit elevii pentru evoluţia lor bună.


     Rep.: - Şi noi vă felicităm şi vă dorim vacanţă frumoasă.


     R.F.T.: - La rândul meu, transmit elevilor vacanţă plăcută şi-i aştept cu drag în noul an şcolar. Fiecare final de an este trist pentru şcoală pentru că după doi, trei sau cinci ani ne despărţim de o generaţie. Suntem bucuroşi, în acelaşi timp, că am făcut lucruri frumoase împreună şi că din toamnă vor veni bobocii pentru un nou ciclu de pregătire. Vă aşteptă cu drag la Şcoala Populară de Arte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5