Să luptăm contra ilegalităţii
Nu îmi voi face prieteni prin aceste câteva rânduri. Însă, m-aş bucura să atrag atenţia cumpărătorilor să nu mai accepte cumpărare la latitudinea vânzătoarei.
Dau un exemplu concret:
La o prăvălie de legume şi fructe din Bistriţa (evit să dau exact adresa) se procedează de către o vânzătoare astfel: tu, cumpărător, pui în pungă de plastic ce legume ai ales şi le pui pe cântarul modern. Pe acest cântar vânzătoarea trebuie să apese pe butoanele care funcţionează pentru a include pe spaţiile: kg, gramaj, lei, pentru ca tu, cumpărător, să vezi ce ai avea de plătit şi cât costă alimentul respectiv atât la kilogram, cât şi la gramajul pungii pe care ai pus-o pe cântar. Vânzătoarea nu foloseşte acest sistem foarte răspândit şi obligatoriu în UE, ci se grăbeşte să folosească aparatul ei, unde tipăreşte bonul (cu o tinctură abia vizibilă) şi-ţi cere banii, fără să poţi verifica ce ai de plătit. Vi se pare normal, după obiceiul din comunism, să nu întrebi, să nu verifici… Dar atunci de ce sunt aceste cântare prevăzute cu cele trei rubrici bine vizibile? Vă spun de ce:
1. pentru a şti ce cumperi şi dacă vânzătoarea a cântărit corect, şi
2. dacă vezi cât gramaj ai şi ce costă, poate poţi să mai adaugi la cele ce le vrei cumpărate, sau să ţi să pară prea scump şi să renunţi.
În tot cazul, la ceea ce cumperi trebuie să ai convingerea că s-a procedat corect, că dai apoi banii pe ceea ce doreşti cu adevărat.
Vânzătoarea s-a scuzat că au de lucru şi de ce să consemneze de două ori, doar ajunge pe bon! Numai că bonul e aşa de prost scris, încât nici nu-l poţi citi, iar posibilitatea de controla corectitudinea vânzătoarei, încă la punerea obiectului pe cântar, nu e posibilă.
Am cerut informaţii la „Protecţia cumpărătorilor”. Se încurcă în explicaţii şi vor să mergi personal al biroul lor, să scrii o reclamaţie etc. Adică, un fel de acoperire a procedeelor incorecte în prăvălii, pentru ca respectivul să renunţe, când aude de atâta formalitate şi pierdere de timp. Abia după ce am cerut numele domnului respectiv, a acceptat să verifice cazul, fără alte formalităţi.
Dragi consumatori ai Bistriţei: sunt cetăţean de onoare al oraşului şi doresc prin rândurile acestea să pretindeţi CORECTITUDINE în prăvălii. Uniunea Europeană presupune să ne debarasăm de metode ilegale în tranzacţiile comerciale. Şi aceasta porneşte şi de la felul cum eşti tratat în prăvălii.
În încheiere notez că asemenea cazuri nu sunt generale. Dar, iată, acele câteva trebuie combătute şi aduse pe linia cinstei şi a omeniei.
Citiţi şi:
- El a ameninşat cu arma vânzătoarea
- Trei tineri din Ilfov, reţinuţi pentru furt şi tâlhărie
- Colegiul Tehnic Infoel amendat de Protecția Consumatorilor pentru diferențe de gramaj la produsele servite la cantină
- A sustras telefonul mobil de pe tejgheaua unui magazin şi a plecat liniştit spre casă!
- RAR eXpert – cea mai nouă activitate a Registrului Auto Român
Adaugă comentariu nou